Η σιωπή ενάντια στο ρατσισμό σημαίνει συναίνεση (βίντεο)

Έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές πως η σιωπή αποτελεί συναίνεση και ίσως να βαρύνεται με περισσότερες ευθύνες. Το σοβαρό θέμα του ρατσισμού και ειδικότερα η εξάπλωση του μέσα στους κόλπους της κοινωνίας έχει δυο σημαντικά σημεία στα οποία πρέπει να σταθεί κανείς.

Το πρώτο αφορά την παιδεία και την καλλιέργεια του ανθρώπου ώστε να αντιμετωπίζει δίκαια όλους τους συνανθρώπους του και το δεύτερο, εξίσου σημαντικό σημείο, αφορά την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση σε όλες εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που στοχοποιούνται από το ρατσισμό και τις διακρίσεις.

Στο παρακάτω βίντεο θα παρακολουθήσετε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε Αμερικανικό σούπερμαρκετ, με “θύμα” έναν νεαρό υπάλληλο με σύνδρομο Down. Σκοπός του πειράματος αποτέλεσε ο προσδιορισμός των αντιδράσεων του κόσμου απέναντι στη ρατσιστική ψυχολογική βία, δηλαδή κατά πόσο είναι διατεθειμένος κανείς να σταθεί στο πλευρό ενός ανθρώπου και να υπερασπιστεί το δικαίωμα του στην εργασία και κατ’επέκταση στην ίδια τη ζωή.

Θλιβερές οι περιπτώσεις ανθρώπων που θέλησαν να μην αντιδράσουν, μιας και θεώρησαν πως το συμβάν δεν τους αφορά (δεν είχα δικαώμα να μιλήσω, αναφέρει μια γυναίκα), αλλά και ελπιδοφόρα τα μηνύματα όλων εκείνων που “ανακατεύτηκαν” στο περισταστικό δηλώνοντας άμεσα πως το πρόβλημα δεν το έχει το άτομο με τις ειδικές ανάγκες αλλά εκείνο που στοχοποίησε τον υπάλληλο χλευάζοντας και υποβιβάζοντας την ύπαρξη του.

Σιωπώ δεν σημαίνει δεν εκφέρω την άποψη μου. Σημαίνει συναίνεση σε μια απάνθρωπη συμπεριφορά που ίσως την επόμενη φορά να έχει στόχο εμένα. Γιατί οτιδήποτε βάλλει τη δημοκρατική και αλληλέγγυα μορφή της κοινωνίας που είμαι μέρος της, με αφορά 100%.

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ευρώπη: Τα μέτρα καραντίνας λόγω του κορονοϊού αποκαλύπτουν τις φυλετικές προκαταλήψεις και διακρίσεις εντός της αστυνομίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!