Η 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, μια ειδική ημέρα των Ηνωμένων Εθνών που έχει ως στόχο να προωθήσει την κατανόηση και την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία ενώ παράλληλα είναι μια ημέρα εορτασμού για τα επιτεύγματα και τις ικανότητες των ανθρώπων που ζουν με αναπηρία.
Το φετινό θέμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 2013 είναι “Σπάστε τα εμπόδια και ανοίξτε τις πόρτες: για την πραγματοποίηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς για όλους”.
Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ή περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζει με κάποια μορφή αναπηρίας.
Σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν φυσικά, κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια που τους αποκλείουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Εκπροσωπούνται δυσανάλογα και δεν έχουν ίση πρόσβαση σε βασικούς πόρους, όπως είναι η εκπαίδευση, η απασχόληση, η υγεία και τα συστήματα κοινωνικής και νομικής υποστήριξης, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.
Προκειμένου ένα άτομο που χρησιμοποιεί αναπηρική καρέκλα, να αποκτήσει πρόσβαση σε αξιοπρεπή εργασία, πρέπει να είναι σε θέση να κινηθεί μέσα και έξω από το σπίτι του. Πρέπει να είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στο δημόσιο χώρο και τη Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και θα πρέπει να είναι σε θέση να έχει επίσης πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της εργασίας του, τόσο όσον αφορά το δομημένο περιβάλλον, όσο και τα συστήματα επικοινωνίας, πληροφοριών και επικοινωνιών. Η ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας στην ανάπτυξη ή η ανάπτυξη που δεν αποκλείει την αναπηρία, αποτελεί μια χρήσιμη και απαραίτητη στρατηγική.
Υπάρχει μια ισχυρή αμφίδρομη σχέση μεταξύ της φτώχειας και της αναπηρίας. Η φτώχεια μπορεί να προκαλέσει αναπηρία μέσω του υποσιτισμού, της κακής υγειονομικής περίθαλψης, και των επικίνδυνων συνθηκών διαβίωσης.
Περιπτωσιολογικές μελέτες σε αναπτυσσόμενες χώρες δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρίας συνδέονται με τα υψηλότερα ποσοστά αναλφαβητισμού, με τη κακή διατροφική κατάσταση, με την χαμηλότερη κάλυψη εμβολιασμού, με το χαμηλότερο βάρος γέννησης, με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης, και με την χαμηλή επαγγελματική κινητικότητα.
Παράλληλα η αναπηρία μπορεί να προκαλέσει φτώχεια, εμποδίζοντας την πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κοινοτήτων τους, ειδικά εάν η κατάλληλη στήριξη δεν είναι διαθέσιμη.
socialpolicy.gr