Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες

Στις 4 Δεκεμβρίου 2000, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό των μεταναστών στον κόσμο, διακήρυξε την 18η Δεκέμβρη ως την Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες. Στις 18 Δεκεμβρίου 1990, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Εργαζομένων Μεταναστών  και των Μελών των Οικογενειών τους.

Τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών και οι κυβερνητικές και μη-κυβερνητικές οργανώσεις καλούνται να τηρούν τη Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες μέσα από τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των μεταναστών, καθώς και μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και το σχεδιασμό των δράσεων για την εξασφάλιση της προστασίας τους.

Στο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για τη Διεθνή Μετανάστευση και την Ανάπτυξη τον Οκτώβριο του 2013, τα κράτη μέλη ενέκριναν ομόφωνα μια διακήρυξη με την οποία αναγνωρίζουν τη σημαντική συμβολή της μετανάστευσης στην ανάπτυξη και απηύθυναν έκκληση για μεγαλύτερη συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παράνομης μετανάστευσης καθώς και για τη διευκόλυνση  της ασφαλούς και νόμιμης μετανάστευσης. Η διακήρυξη τόνισε επίσης την ανάγκη να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και να προωθηθούν τα διεθνή πρότυπα εργασίας, καταδίκασε έντονα τις εκδηλώσεις ρατσισμού και τόνισε την ανάγκη να βελτιωθούν οι δημόσιες αντιλήψεις για τους μετανάστες και τη μετανάστευση.

Στην έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση τον Οκτώβριο του 2013, ο Γενικός Γραμματέας παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με οκτώ σημεία σχετικά με τη μετανάστευση που αφορά τους μετανάστες, τις κοινωνίες προέλευσης αλλά και τις κοινωνίες προορισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε στην ομιλία του: “Η μετανάστευση είναι μια έκφραση της ανθρώπινης φιλοδοξίας για αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον. Είναι μέρος του κοινωνικού ιστού, μέρος της ανθρώπινης οικογένειας”.

un.org

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Χονγκ Κονγκ: Το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!