Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Διαφθοράς

Η διαφθορά είναι ένα πολύπλοκο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό φαινόμενο που επηρεάζει όλες τις χώρες του κόσμου. Η διαφθορά υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλει στην κυβερνητική αστάθεια.

Η διαφθορά προσβάλλει τα θεμέλια των δημοκρατικών θεσμών διαστρεβλώνοντας τις εκλογικές διαδικασίες, παραμερίζοντας το κράτος δικαίου, δημιουργώντας γραφειοκρατικά τέλματα, των οποίων ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι η προσέλκυση δωροδοκιών.

Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, ξένες άμεσες επενδύσεις αποθαρρύνονται και μικρές επιχειρήσεις εντός της χώρας συχνά αδυνατούν να ξεπεράσουν το «κόστος εκκίνησης» που απαιτείται λόγω της διαφθοράς.

Στις 31 Οκτωβρίου 2003, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς και ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα να ορίσει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (United Nations Office on Drugs and Crime ), ως τη γραμματεία της Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Κρατών (ψήφισμα 58/4) της Σύμβασης.

Η Συνέλευση καθόρισε την 9η Δεκεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, για την ευαισθητοποίηση και το ρόλο της Σύμβασης για την καταπολέμηση και την πρόληψή της. Η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2005.

*Η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια δημοσίευσε πρόσφατα τον ετήσιο Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά (Corruption Perceptions Index, CPI).

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ελάχιστο Κοινωνικό Εισόδημα στην Ισπανία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!