Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS 2013: Έφηβοι και HIV

Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 1η Δεκεμβρίου,  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  ξεκίνησε  νέες συστάσεις για τον ιό του HIV, για να αυξηθούν οι ελέγχοι, η παροχή συμβουλών, η θεραπεία και η φροντίδα για τους εφήβους. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια έφηβοι μεταξύ 10- 19-ετών, ζουν με τον ιό του HIV, και πολλοί δεν λαμβάνουν τη φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζονται για να παραμείνουν σε καλή υγεία αλλά και να προληφθεί η μετάδοση.

Οι έφηβοι (10-19 ετών) και νέοι (20-24 ετών) εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, στο να μολυνθούν με HIV και να πεθάνουν από τα αίτια που σχετίζονται με αυτόν παρά τις όποιες προσπάθειες που γίνονται μέχρι σήμερα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους εφήβους – και πιο ιδιαίτερα για τα κορίτσια – που ζουν σε περιβάλλοντα με γενικευμένη επιδημία του ιού HIV ή που είναι μέλη βασικών πληθυσμών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τη μετάδοση του HIV, μέσω της σεξουαλικής μετάδοσης ή ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών.

Η αποτυχία υποστήριξης αποτελεσματικών και αποδεκτών υπηρεσιών για τους εφήβους έχει οδηγήσει σε μια αύξηση κατά 50% στους θανάτους που σχετίζονται με το AIDS σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, σε σύγκριση με τη μείωση κατά 30% που παρατηρήθηκε στο γενικό πληθυσμό από το 2005 έως το 2012.

Για πρώτη φορά, ένας οδηγός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προσφέρει συμβουλές για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι υπηρεσίες σχετικά με τον ιό, ειδικά για αυτή τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Τον Νοέμβριο του 2013, η ΠΟΥ δημοσίευσε τον οδηγό “HIV και έφηβοι: Οδηγίες για τον έλεγχο του ιού HIV και την παροχή συμβουλών και φροντίδας για τους εφήβους που ζουν με τον ιό HIV”. Είναι η πρώτη φορά που δίνονται κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών των εφήβων που ζουν με τον ιό HIV. Ο ΠΟΥ συνιστά στις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους σχετικά με τη συναίνεση για τις υπηρεσίες, προκειμένου να καταστεί πιο εύκολο για τους εφήβους η πρόσβαση στον έλεγχο του ιού HIV χωρίς τη συγκατάθεση από τους γονείς τους.

Η δημοσίευση παρέχει επίσης καθοδήγηση σχετικά με το πώς οι υπηρεσίες υγείας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της περίθαλψης και κοινωνικής υποστήριξης για εφήβους που ζουν με τον ιό HIV.
Μια προσέγγιση που έχει σημειώσει ήδη ιδιαίτερη επιτυχία είναι η παροχή θεραπείας και φροντίδας των ατόμων που πάσχουν από τον HIV, με πρόσθετη υποστήριξη ειδικά για τους εφήβους. Μέσω πρόσφατης μελέτης στη Ζιμπάμπουε, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για το AIDS, διαπιστώθηκε ότι 1776 νέοι που έλαβαν θεραπεία σε ένα τέτοιο πρόγραμμα είχαν μειωμένες πιθανότητες να πεθάνουν από τον ιό HIV από ότι οι ενήλικες,  σε αντίθεση με τη γενικότερη τάση στη Νότια Αφρική και σε όλο τον κόσμο.

NYHQ2011-2372

Amsani, 12 ετών, πουλά κουκλάκια στους δρόμους της Μανίλα. Τον Ιούνιο του 2011, εκτιμάται ότι περίπου 250.000 παιδιά ζούσαν και εργάζονταν στους δρόμους στις Φιλιππίνες, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κίνδυνο εξάρτησης από παράνομα ναρκωτικά και άλλες επιβλαβείς ουσίες ή να έρθουν σε σύγκρουση με το νόμο. Η παροχή πρόσβασης στις υπηρεσίες του HIV και ιδίως στον έλεγχο και τη συμβουλευτική μεταξύ αυτών των εφήβων είναι ένα πρωταρχικό βήμα για την προστασία τους από τον ιό HIV.

NYHQ2005-1826

Artem, 14 ετών, κάθεται έξω από το “Way Home”, Στέγη της Unicef όπου ζει, στην πόλη της Οδησσού της Ουκρανίας. Εκεί του παρέχεται τροφή, στέγαση, εκπαίδευση και μαθήματα ευαισθητοποίησης για το HIV / AIDS. Λόγω του μη ασφαλούς σεξ και της ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών, οι έφηβοι του δρόμου είναι μία από τις ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV.

NYHQ2011-2156

Τα νεαρά κορίτσια αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV λόγω του υψηλότερου επιπολασμού της βίας εναντίον τους. Εδώ, σε ένα κέντρο νεότητας στην πόλη Moundou, στο Τσαντ, οι έφηβοι παρέχονται με δραστηριότητες που τους διδάσκουν πώς να προφυλάσονται από τον ιό, π.χ. μέσω δωρεάν τεστ για το HIV.

Youth Information Centre Valsad Gujarat. UNICEF India/2012/Vishwanathan

Δύο κορίτσια σε ένα Κέντρο Πληροφόρησης Νέων στο Gujarat της Ινδίας. Το κέντρο παρέχει εκπαίδευση σε εφήβους σχετικά με το HIV / AIDS και άλλα θέματα που αφορούν την υγεία.

who.int/en/

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Θέσεις Εργασίας στον Π.Ο.Υ. (Καταληκτικές Ημερομηνίες: 17-31 Οκτωβρίου 2020)

 

Κράτα το

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS 2013: Έφηβοι και HIV"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!