ΠOΥ: Πλατφόρμα MiNDbank για την ψυχική υγεία, αναπηρία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ελένη Τομπέα – Η MINDBANK, είναι μια νέα βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εγκαινιάζεται σήμερα, παρουσιάζοντας έναν πλούτο πληροφοριών σχετικά με την ψυχική υγεία, την κατάχρηση ουσιών, την αναπηρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διαφορετικές πολιτικές, στρατηγικές και νόμους που υλοποιούνται σε διάφορες χώρες ως πρότυπα των υπηρεσιών υγείας. Η νέα βάση αυτή δεδομένων θα περιέχει επίσης βασικά διεθνή έγγραφα και πληροφορίες.

Κάνοντας έναρξη την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου), η πλατφόρμα αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας QualityRights του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο τον τερματισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

“Τα άτομα με διανοητικές αναπηρίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις, βία και κακοποίηση σε όλες τις χώρες, “ αναφέρει ο Δρ. Michelle Funk, του Τμήματος “Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού. “Η  πλατφόρμα -που αποτελεί εύκολη στη χρήση- ιδρύθηκε ως ένα εργαλείο για να διευκολύνει τη συζήτηση, το διάλογο, την υπεράσπιση και την έρευνα για την ψυχική υγεία, για τη βελτίωση της φροντίδας και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.”

Η φροντίδα που παρέχεται στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας μπορεί συχνά να είναι κακής ποιότητας, όπως επίσης και να εμποδίζει τη θεραπεία. Μπορεί ακόμα να είναι κοινή σε ορισμένες χώρες , με ανθρώπους που παραμένουν κλειδωμένοι σε μικρά δωμάτια -σχεδόν σαν κελιά φυλακών- χωρίς την ανθρώπινη επαφή ή ακόμα και δεμένοι στα κρεβάτια τους, χωρίς να μπορούν να κινηθούν.

Η MINDBANK θα βοηθήσει τους ιθύνοντες να αντιμετωπίσουν  αυτά τα ζητήματα, υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τελικά βελτιώνοντας τις ζωές των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για την Ψυχική Υγεία 2013-2020, που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το Μάιο του 2013.

Η βάση δεδομένων, που ιδρύθηκε με την υποστήριξη από ένα ευρύ φάσμα εταίρων, επιτρέπει στους επισκέπτες να αξιοποιούν τις πληροφορίες για την υγεία από τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων εταίρων. Οι χρήστες μπορούν να μελετήσουν τις πολιτικές, τους νόμους και τις στρατηγικές καθώς και να αναζητήσουν τις βέλτιστες και επιτυχείς πρακτικές στον τομέα της ψυχικής υγείας.

“Αν μια κυβέρνηση, για παράδειγμα, επιθυμεί να αναπτύξει μια νέα πολιτική για την ψυχική υγεία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί – στη νέα πλατφόρμα – να πάρει γρήγορα μια γενική εικόνα σχετικά με τις πολιτικές των άλλων χωρών και να επωφεληθεί από τις εμπειρίες τους και από μια σειρά από διεθνή εργαλεία καθοδήγησης”, εξηγεί η Nathalie Drew, Technical Officer του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που εργάζεται για την ψυχική υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 160 χώρες μοιράζονται ήδη βασικές πληροφορίες για την ψυχική υγεία μέσω της MINDBANK και ενημερώσεις θα παρέχονται σε τακτική βάση.

Η πρωτοβουλία QualityRights του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ξεκίνησε το 2012, ως μέρος της προσπάθειας να ενισχυθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πρότυπα ποιότητας στον τομέα της ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Ο στόχος είναι να τερματισθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές παθήσεις και να προωθηθούν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

who.int

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Συμπερίληψη & Aνθεκτικότητα | Βασικές αρχές ψυχοκοινωνικής στήριξης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου

Be the first to comment on "ΠOΥ: Πλατφόρμα MiNDbank για την ψυχική υγεία, αναπηρία και τα ανθρώπινα δικαιώματα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!