Τα πέντε κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή των παιδιών του κόσμου

Το KidsHealth.org συνέταξε πρόσφατα μια λίστα με τα πέντε κρισιμότερα ζητήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των παιδιών του κόσμου, με τη φτώχεια να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου.

1. Φτώχεια:

Σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας. 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, κερδίζοντας λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η φτώχεια σημαίνει πείνα, ασθένειες, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ακάθαρτο νερό και κακές συνθήκες υγιεινής, περιορισμένη ή ακόμη και μηδενική πρόσβαση στην εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη, καθώς και υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Και είναι τα παιδιά που υποφέρουν περισσότερο.

Σύμφωνα με τη UNICEF, 22.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από αιτίες που σχετίζονται με τη φτώχεια. Σχεδόν το 30% όλων των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες πιστεύεται ότι είναι ελλιποβαρή ή έχουν καχεκτική ανάπτυξη. Αυτό διαιωνίζει τον κύκλο της φτώχειας, καθώς αυτά τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να είναι αργότερα σε θέση να κερδίσουν τα προς το ζην για να στηρίξουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.

2. Kαθαρό νερό:

Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, το καθαρό τρεχούμενο νερό θεωρείται δεδομένο. Όμως, 780 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα. Η UNICEF αναφέρει ότι περισσότερα από 5.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω διαρροϊκών παθήσεων είτε από την κατανάλωση μολυσμένου πόσιμου νερού είτε λόγω μη πρόσβασης σε εγκαταστάσεις υγιεινής, όπως μπάνια και τουαλέτες.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το έργο της συλλογής του νερού αναλαμβάνεται συνήθως από γυναίκες και παιδιά, και αυτό σημαίνει πολύωρες αποστάσεις με τα πόδια από το σπίτι αρκετές φορές την ημέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το κόστος για να καθαριστεί παγκόσμια το νερό  αλλά και για τη δημιουργία αποχετεύσεων αγγίζει τα 11,3  δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος, όταν μόνο οι Αμερικανοί ξοδεύουν περίπου 450 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

3. Εκπαίδευση για τα κορίτσια:

Ενώ η φοίτηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει φτάσει το 90% στις αναπτυσσόμενες χώρες  σε όλο τον κόσμο, 57 εκατομμύρια παιδιά δεν εγγράφονται στο σχολείο. Η σύνδεση με τη φτώχεια είναι σαφής: Τα κορίτσια που λαμβάνουν ελάχιστη ή καθόλου εκπαίδευση αντιμετωπίζουν περιορισμένες προοπτικές απασχόλησης, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και αυξημένο κίνδυνο θυματοποίησης από κυκλώματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Τα κορίτσια που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό HIV / AIDS.

4. Πολιομυελίτιδα:

Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας εισήχθη το 1955, μειώνοντας σημαντικά σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα της ασθένειας, ενώ το 1979 η πολιομελίτιδα είχε εξαλειφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες  της Αμερικής. Η παγκόσμια ανοσοποίηση ήταν τόσο επιτυχής που η πολιομυελίτιδα σχεδόν θεωρούνταν ως η μόνη  μολυσματική ασθένεια που έχει εξαλειφθεί. Όμως, σε τρεις χώρες – το Αφγανιστάν, τη Νιγηρία και το Πακιστάν – η πολιομυελίτιδα δεν εξαλείφθηκε ποτέ, ενώ περιπτώσεις πολιομυελίτιδας αναφέρθηκαν και στη Συρία. Η πολιομυελίτιδα σε μακρινές χώρες, μπορεί να μην προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, εφ ‘όσον όμως ο ιός είναι παρόν,  περιπτώσεις εξάπλωσης του είναι πιθανές. Στην πραγματικότητα, ειδικοί προειδοποιούν ότι  οι Σύριοι πρόσφυγες θα μπορούσαν άθελά τους να μεταφέρουν τον ιό σε μέρη της Ευρώπης.

5. Βρεφική θνησιμότητα:

Κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν μέσα στον πρώτο μήνα της ζωής τους, κυρίως στις χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, όπου σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των μητέρων και των νεογνών δεν λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προληφθούν μέσα από απλές, οικονομικές παρεμβάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και στις περιπτώσεις γεννήσεων εκτός νοσοκομείων (σε οικίες).

Πηγή: mnn.com

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Οι ανισότητες στην εκπαίδευση και η σημασία των καταρτισμένων δασκάλων και εκπαιδευτικού προσωπικού | Τελευταία έκθεση PISA

Be the first to comment on "Τα πέντε κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή των παιδιών του κόσμου"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!