Bullycide: Αυτοκτονίες εφήβων λόγω διαδικτυακού εκφοβισμού

Οι ιστορίες μοιάζουν αρκετά με την ιστορία της κόρης της Amanda, μιας 15-χρονης μαθήτριας που αφαίρεσε τη ζωή της ένα χρόνο μετά από πολύμηνη παρενόχληση στο σχολείο και στο διαδίκτυο, που αφορούσε δημοσιευμένες φωτογραφίες του σώματος της στο Internet.

Bullycide: Aυτοκτονίες εφήβων λόγω διαδικτυακού εκφοβισμού

Ένα από τα νήματα που συνδέει τους θανάτους αυτούς, είναι μια σύνδεση αιτίας-αποτελέσματος, μεταξύ του επίμονου εκφοβισμού και της απόφασης του θύματος να δώσει τέλος στη ζωή του.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που τόσο η Todd όσο και οι ειδικοί σε θέματα υγείας εξηγούν και αναγνωρίζουν συνδέοντας τις αυτοκτονίες εφήβων και το διαδικτυακό εκφοβισμό με ένα περίπλοκο σύνολο θεμάτων ψυχικής υγείας που παίζει ρόλο σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις.

“Η ιστορία της Amanda, αν κοιτάξει κανείς όλα τα δεδομένα, είναι πολύ περίπλοκη” είπε η Todd, προσθέτοντας ότι η κόρη της αντιμετώπιζε μαθησιακές δυσκολίες που επηρέαζαν τις προσαρμοστικές της ικανότητες.

“Δεν μου αρέσει όταν ακούω να λένε ότι η Amanda έπεσε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού μέχρι θανάτου. Αυτό δεν συνέβη και δεν νομίζω ότι υπάρχει αρκετή υποστήριξη για τα παιδιά πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, που είναι τελικά ο λόγος για τον οποίο αφαιρούν τη ζωή τους”.

Ο θάνατος της κόρης της Todd ήταν ένας από τους πολλούς που ευαισθητοποίησε τις τοπικές κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να ασχοληθούν με ένα πρόβλημα που αφορά νέους ανθρώπους, όταν εκείνοι “εγκλωβίζονται” στη βία του διαδικτύου.

caroltodd

Η Carol Todd, που η κόρη της Amanda αυτοκτόνησε το περασμένο φθινόπωρο μετά την δημιουργία προσωπικού βίντεο σχετικά με τον εκφοβισμό, ήταν μεταξύ μιας ομάδας γονέων, οι οποίοι υπέβαλαν ψήφισμα στην Υπουργό Υγείας Margaret MacDiarmid, ζητώντας αλλαγές στις διαδικασίες των νοσοκομείων για τα επείγοντα περιστατικά.

Στη Nova Scotia, η 17-χρονη Rehtaeh Parsons έχασε τη ζωή της ύστερα από την απόπειρα της τον περασμένο Απρίλιο αφού είχε πέσει θύμα εκφοβισμού για πολλούς μήνες. Η οικογένεια της ανέφερε πως οι παρενοχλήσεις άρχισαν όταν κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια ψηφιακή φωτογραφία της στην οποία φερόταν να κακοποιείται σεξουαλικά.

Ο Jamie Hubley, ένας έφηβος από το Οντάριο που είχε δηλώσει ανοιχτά πως είναι gay, έγραψε ένα σημείωμα αυτοκτονίας σχετικά με της άσκηση βίας που δεχόταν μέσω του εκφοβισμού όσο και της κατάθλιψης που περνούσε,  πριν αφαιρέσει τη ζωή του το 2011.

Οι περιπτώσεις αυτές, μεταξύ πολλών άλλων στον Καναδά, έριξαν φως στο σοβαρό πρόβλημα του εκφοβισμού και την επίδραση του στα νεαρά άτομα, λαμβάνοντας ευρεία δημοσιότητα και προτρέποντας την κυβέρνηση για δράση.

Από την άλλη πλευρά, ο Δρ. Jitender Sareen, ψυχίατρος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Manitoba, αναφέρει πως μια εύκολη σύνδεση του cyberbullying με τις αυτοκτονίες, ίσως προκαλεί την παράβλεψη πιθανών προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Ο Δρ. Sareen χρησιμοποιεί το παράδειγμα κάποιου με μια διαταραχή του πνεύμονα ο οποίος στη συνέχεια πεθαίνει από ένα κοινό κρυολόγημα για να εξηγήσει ότι πολλοί νέοι άνθρωποι που αφαιρούν τη ζωή τους αφού έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας που έπληξαν την ικανότητα τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του εκφοβισμού.

Μια μελέτη του 2012 σε 41 κρούσματα αυτοκτονιών εφήβων διαπίστωσε ότι το 32% των εφήβων έπασχε από κάποια διαταραχή της διάθεσης, ενώ το 15% εξ αυτών είχε συμπτώματα κατάθλιψης.

Ο Tim Wall, διευθυντής του Συλλόγου του Καναδά για την πρόληψη των αυτοκτονιών, δήλωσε πως  εστιάζοντας στο cyberbullying αποτρέπεται η συζήτηση για άλλα ευρύτερα ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

Στον απόηχο του θανάτου της 17χρονης Parsons, η κυβέρνηση της Nova Scotia εισήγαγε τον Νόμο περί Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο (Cyber-Safety Act), ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες του internet να περιορίζουν το άτομο που παρενοχλεί και να τον μηνύουν για διαδικτυακό εκφοβισμό.

Ο Καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο Dalhousie, κ. Wayne MacKay ανέφερε πως το θέμα εκτείνεται πέρα από την κυβέρνηση και την επιβολή του νόμου.  Ο MacKay υπηρέτησε ως Πρόεδρος μιας ομάδα δράσης, η οποία υπέβαλε έκθεση τον Φεβρουάριο 2012 στην κυβέρνηση της Nova Scotia για τον εκφοβισμό.

Η έκθεση απέρριψε πως υφίσταται αύξηση στις αυτοκτονίες εφήβων και προειδοποίησε έντονα κατά της σύνδεσης του ψηφιακού εκφοβισμού και της αυτοκτονίας.

“Είναι πραγματικά σημαντικό  να μην διαδοθεί σε καμία περίπτωση με τέτοιο τρόπο η αυτοκτονία, κάτι το οποίο στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος περίεργου μιμητισμου” είπε σε μια συνέντευξη.

Η έκθεση περιελάμβανε επτά συστάσεις για παρεμβάσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβάνοντας τη σύνδεση των σχολείων με ψυχιάτρους και ειδικούς κατάρτισης εφήβων, οι οποίοι θα μπορούν να εντοπίζουν κινδύνους αυτοκτονίας.

Ειδικοί και γονείς λένε πως η απάντηση  στο πρόβλημα βρίσκεται πέρα από νομοθετικές αλλαγές, εστιάζοντας στη προώθηση της ψυχικής υγείας των παιδιών.

“Δεν είναι μόνο η νομοθεσία” είπε η Todd, προσθέτοντας ότι η κόρη της πέθανε την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας. “Η νομοθεσία είναι το τελευταίο κομμάτι. Πριν από όλα είναι η εκπαίδευση και η πρόληψη”.

globalnews.ca

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Εκπαίδευση στη Συνθετική Συμβουλευτική & στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία | Athens Synthesis Centre

Κράτα το

There are 9 comments Join the conversation

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!