Nelson Mandela, 1918-2013

1918: Ο Rolihlahla Dalibhunga Mandela γεννήθηκε στο χωριό Mvezo, στην Transkei στις 18 Ιουλίου. Ο πατέρας του, μέλος της φατρίας Thembu, έχει τρεις ακόμα συζύγους εκτός από τη μητέρα του Rolihlahla, καθώς και 12 ακόμα γιους και κόρες.

1925: Ο Mandela γίνεται το πρώτο μέλος της οικογένειάς του που πηγαίνει στο σχολείο. Την πρώτη μέρα στο δημοτικό σχολείο, η δασκάλα του, του δίνει το όνομα “Nelson”.

1927: Ο πατέρας του Mandela πεθαίνει από φυματίωση. Ο Jongintaba Dalindyebo, επικεφαλής της φατρίας Thembu, γίνεται κηδεμόνας του.

1934-7: Συνεχίζει την εκπαίδευση του στο Clarkebury Boarding Institute και υποβάλλεται σε μύηση της φυλής του.

1937-8: Σπουδάζει στο Healdtown, ένα Wesleyan κολλέγιο στο Fort Beaufort, από όπου αποφοίτησε το 1938.

1939 – 1940: Γράφεται στο Πανεπιστήμιο του Fort Hare – αλλά αποβάλλεται λόγω των δραστηριοτήτων του που προκαλούν αναστάτωση, ως εκπρόσωπος του συμβουλίου των μαθητών. Γνωρίζει τον Oliver Tambo.

1941: Διαφεύγει στο Γιοχάνεσμπουργκ για να αποφύγει έναν κανονισμένο γάμο. Εργάζεται ως φύλακας στα ορυχεία Crown -συναντά τον Walter Sisulu, ο οποίος του βρίσκει δουλειά ως δικαστικός υπάλληλος. Σπουδάζει για πτυχίο νομικής εξ αποστάσεως στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής, και ολοκληρώνει τις σπουδές του το 1942.

1943: Συμμετέχει στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC). Γράφεται για απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου στα νομικά, στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand.

1944: Σχηματίζει με τον Walter Sisulu, τον Oliver Tambo και άλλους, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο  Νεολαίας. Παντρεύεται την Evelyn Ntoko Mase, με την οποία θα αποκτήσει δύο γιους και δύο κόρες.

1948: Το Εθνικό Κόμμα έρχεται στην εξουσία, και αρχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμα του απαρτχάιντ. Ο Mandela εκλέγεται εθνικός γραμματέας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσο της Νεολαίας.

1950: Ψηφίζονται νόμοι περί της εγγραφής του πληθυσμού και των περιοχών ανά ομάδες, διαχωρίζοντας τους μαύρους και τους λευκούς. Απαγορεύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Νότιας Αφρικής. Σε απάντηση, ο Mandela και άλλοι σχεδιάζουν μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής με το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο: την “εκστρατεία ανυπακοής” (Defiance campaign).

1952: Ο Mandela  μπορεί να ασκήσει πλέον το επάγγελμα του δικηγόρου και με τον Tambo, ξεκινούν να εργάζονται στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η “Εκστρατεία Ανυπακοής” εξαπλώνεται σε εθνικό επίπεδο. Επιβάλλεται ποινή φυλάκης στον Mandela με αναστολή, υπό τον νόμο περί καταστολής του κομμουνισμού.

1956-1961: The Treason Trial (η Δίκη της Προδοσίας). Ο  Mandela και άλλοι 155, συλλαμβάνονται και κατηγορούνται για προδοσία. Οι κατηγορίες τελικά αποσύρονται, ύστερα από μια δίκη που κράτησε 4 χρόνια.

1957: Ο Mandela χωρίζει την πρώτη του σύζυγο.

1958: Παντρεύεται τη Winnie Madikizela, μια κοινωνική λειτουργό, με την οποία θα αποκτήσει δύο κόρες. Προωθείται ο νόμος της Μαύρης Αυτοδιοίκησης, με τον οποίο θεσπίζεται ένα σύστημα “μαύρων πατρίδων”.

1960: Στις 21 Μαρτίου, 69 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στη “σφαγή  του Sharpeville”. Στη συνέχεια, εν μέσω φόβων για αντίποινα των μαύρων, τίθεται εκτός νόμου το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο. Η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

1961: Ο Mandela σχηματίζει την Umkhonto we Sizwe, την ένοπλη πλευρά του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, η οποία περιλαμβάνει σαμποτάζ (αλλά όχι βία εναντίον ανθρώπων) μέσω τακτικών που θεωρούνται νόμιμες. Κρύβεται.

1962: Πηγαίνει στο εξωτερικό για να ζητήσει υποστήριξη και να υποβληθεί σε στρατιωτική εκπαίδευση. Συνελήφθη στην επιστροφή του με την κατηγορία της παράνομης εξόδου από τη χώρα. Καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

1963-4: Η δίκη Rivonia. Ο Mandela και άλλοι εννέα ηγέτες του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου κατηγορούνται για σαμποτάζ και προδοσία. Όλοι εκτός από έναν καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη και μεταφέρονται στο νησί Robben.

1964: Η Νότια Αφρική αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

1969: Ο γιος του Mandela, Thembi σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Δεν του επιτρέπεται να παραστεί στην κηδεία του.

1976: Περισσότεροι από 600 άνθρωποι, κυρίως φοιτητές, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Soweto και Sharpeville.

1977: Ο Steve Biko, ηγέτης των διαδηλώσεων του 1976, σκοτώνεται από την αστυνομία.

1982: Ο Mandela, ο Sisulu και άλλοι μεταφέρονται από το νησί Robben στη φυλακή Pollsmoor στο Κέιπ Τάουν. Ο Μαντέλα απορρίπτει την προσφορά του Προέδρου PW Botha να τον απελευθερώσει αν αποκηρύξει τη βία.

1984: Συνεχόμενες  εξεγέρσεις σε δήμους οδηγούν σε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

1985: Ο Πρόεδρος PW Botha προσφέρει ξανά απελευθεύρωση στον Mandela, υπό την προϋπόθεση να παραιτηθεί από τον ένοπλο αγώνα και να υποσχεθεί να μην κάνει  τίποτα που να τον φέρει σε σύγκρουση με τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία. Μέσω της κόρη του Zindzi, ο Mandela απορρίπτει την προσφορά.

1988: H Συναυλία Αφιέρωμα για τα 70α γενέθλια του Nelson Μαndela στο Wembley, παρακολουθείται από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε 67 χώρες, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

1989: Ο FW de Klerk αντικαθιστά τον Botha στην προεδρία.

1990: Γίνεται άρση της απαγόρευσης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. Στις 11 Φεβρουαρίου, ο Mandela απελευθερώνεται. Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και το κυβερνών Εθνικό Κόμμα ξεκινά συνομιλίες για το σχηματισμό πολυφυλετικής κυβέρνησης. Ο Mandela εκλέγεται αντιπρόεδρος του ANC – Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

1991: Ο Mandela  εκλέγεται πρόεδρος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου στο πρώτο εθνικό συνέδριο του κινήματος. Η Winnie Mandela καταδικάζεται για απαγωγή και κατηγορείται για συνέργεια σε επίθεση που σχετίζεται με τον θάνατο του 14χρονου Stompie Moeketsi, το 1989.

1993: Απονέμεται από κοινού το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον Mandela και στον Πρόεδρο de Klerk. Ο Chris Hani, ηγέτης του ANC Umkhonto we Sizwe, δολοφονείται. Ο Μαντέλα κάνει έκκληση για ηρεμία.

1994: Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές της Νοτίου Αφρικής αρχίζουν στις 27 Απριλίου. Μέχρι την 9η Μαΐου, ο Nelson Mandela εκλέγεται Πρόεδρος. Στις 10 Μαΐου, αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας.

1995: Συντάσσεται η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης. Η Νότια Αφρική φιλοξενεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράγκμπι. Ο Mandela  παρακολουθεί τον τελικό φορώντας ένα πουκάμισο Springbok, εμπνέοντας τη νίκη της Νότιας Αφρικής και στέλνοντας μήνυμα εθνικής συμφιλίωσης.

1996: Παίρνει διαζύγιο από την Winnie Mandela.

1998: Παντρεύεται (στα 80ά γενέθλια του) τη Graça Machel, χήρα του πρώην προέδρου της Μοζαμβίκης Samora Machel.

1999: Αποσύρεται από την Προεδρία, και τον διαδέχεται ο Thabo MBeki.

2001: Διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη και αρχίζει ακτινοθεραπείες.

2003: Στηρίζει τον “Protected Aids” έρανο για το AIDS (ονομάζεται από τον παλιό αριθμό της φυλάκισης του).

2004: Ανακοινώνει την αποχώρησή του από τη δημόσια ζωή.

2005: Ο Mandela ανακοινώνει ότι ο γιος του, Makgatho, πέθανε από ασθένεια που σχετίζεται με τον ιό του AIDS. Δηλώνει: “Ας δώσουμε δημοσιότητα στο HIV / AIDS και ας μην το κρύβουμε”.

2008: Στις 27 Ιουνίου, πολιτικοί και διάσημοι καλλιτέχνες ενώνονται με πλήθος κόσμου στο Hyde Park του Λονδίνου για να γιορτάσουν τα 90α γενέθλιά του. Σε ομιλία του με αφορμή τον εορτασμό στο Hyde Park, ο Mandela καλεί τους πλούσιους του κόσμου να δώσουν ένα «τέλος στη φτώχεια”.

independent.co.uk

socialpolicy.gr

Κράτα το

Be the first to comment on "Nelson Mandela, 1918-2013"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!