Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) μνημονεύει κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου τους ανθρώπους εβραϊκής καταγωγής που έπεσαν θύματα του Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ημέρα, που έχει ανακηρυχθεί ως η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μνημονεύει παράλληλα την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία από τα σοβιετικά στρατεύματα στις 27 Ιανουαρίου 1945.
Το Ολοκαύτωμα, ή Shoah (Sho’ah, Shoa), είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εσκεμμένη δολοφονία και βεβήλωση εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών πριν και κατά τη διάρκεια του Β ‘ Παγκοσμίου πολέμου στη Γερμανία και σε περιοχές στην Ευρώπη που τελούσαν υπό γερμανική κατοχή. Μεταξύ των Εβραίων, θύματα του Ολοκαυτώματος υπήρξαν και οι Ρομά, οι πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης και οι αιχμάλωτοι πολέμου, οι εθνοτικές ομάδες των Πολωνών, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι ομοφυλόφιλοι, οι πολιτικοί και θρησκευτικοί αντίπαλοι. Πολλά από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχαν εξαπλωθεί σε όλη την ναζιστική-κατεχόμενη Ευρώπη. Ένα από τα πιο διαβόητα στρατόπεδα βρίσκοταν στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, κοντά στο Oświęcim της Πολωνίας. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου πριν από την απελευθέρωση του στις 27 Ιανουαρίου 1945 από τα σοβιετικά στρατεύματα.















Πηγές: timeanddate.com, about.com
socialpolicy.gr