Εγκληματίας ή θύμα; Trafficking για Εξαναγκαστική Εγκληματικότητα στην Ευρώπη: Κεφάλαιο Ηνωμένο Βασίλειο

Άνθρωποι που έχουν διακινηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για αναγκαστική εγκληματικότητα,  διώκονται ευρέως για τα εγκλήματα που αναγκάστηκαν να διαπράξουν ενώ οι εκμεταλλευτές τους “απολαμβάνουν” την ατιμωρησία, σύμφωνα με νέα Ευρωπαϊκή  έρευνα του οργανισμού RACE (Reclassifying All Children Equally).

Η έρευνα αναλύει την εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση για εγκληματικές δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως την καλλιέργεια κάνναβης, τις κλοπές από ATM, κλοπές χρημάτων, κλοπές τσαντών, πώληση πλαστών DVD, απάτες, καθώς και εξαναγκασμό για ψεύτικους γάμους και επαιτεία.

Το κομμάτι της έρευνας που αφορά τη Βρετανία, που αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής έκθεσης με τίτλο «Εγκληματίας ή θύμα. Εμπορία για αναγκαστική ποινική εκμετάλλευση στην Ευρώπη», αποκαλύπτει ότι υποτιμάται η κλίμακα αυτών των εγκλημάτων, ειδικά στην περίπτωση διακίνησης για καταναγκαστική καλλιέργεια κάνναβης, όπου τα επίσημα στοιχεία παρουσιάζονται μόναχα ως «η κορυφή του παγόβουνου».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Βρετανικού Κέντρου Ανθρώπινης Εμπορίας για το 2012, εντοπίστηκαν μόλις 69 περιπτώσεις trafficking με σκοπό τη καλλιέργεια κάνναβης, από τις οποίες το 96% των εκμεταλλευόμενων προέρχονταν από το Βιετνάμ.

Ωστόσο, ο αριθμός των Βιετναμέζων, που διακινούνται για καταναγκαστική εργασία είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος. Πληροφορίες που λαμβάνονται από ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των αστυνομικών δυνάμεων στην Αγγλία και Ουαλία (23 από 43) καλύπτοντας την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Απριλίο του 2013, αποκάλυψαν ότι έχουν συλληφθεί 1.405 άτομα για εγκλήματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια κάνναβης, εκ των οποίων το 63% ήταν Βιετναμέζοι υπήκοοι.

Έρευνα που διενεργήθηκε σε δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης σε μια παρόμοια περίοδο, εντόπισε 142 περιπτώσεις όπου Βιετναμέζοι υπήκοοι καταδικάστηκαν για καλλιέργεια κάνναβης. H ύπαρξη σημαντικών ενδείξεων πως επρόκειτο για περιπτώσεις trafficking, αποτελεί γεγονός που υποδηλώνει ότι στην πραγματικότητα τα θύματα του εγκλήματος ήταν οι ίδιοι, όντας εξαναγκασμένοι να προβούν σε εγκληματικές  πράξεις.

Η εμπορία για μικροαδικήματα, όπως κλοπές και καταναγκαστική επαιτεία, ιδιαίτερα των παιδιών από την κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αναδείχθηκε επίσης από την έρευνα ως ένα υποτιμημένο έγκλημα, με τη Ρουμανία, να αποτελεί την κύρια χώρα.

Οι πληροφορίες έδειξαν ότι το 53% των 1.944 ξένων παιδιών που συνελήφθησαν για αδικήματα κλοπής στο Ηνωμένο Βασίλειο, προέρχονταν από τη Ρουμανία (δεδομένα από 25 Βρετανικά αστυνομικά σώματα εκ των 43). Ωστόσο, μόνο 52 από αυτά τα παιδιά βρέθηκαν υπό την φροντίδα των τοπικών αρχών (19 τοπικές αρχές από το σύνολο των 152), που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό πολλά από αυτά να οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη.

Παιδιά που προσδιορίζεται πως έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, δεν προστατεύονται κατάλληλα από τις αρχές, συνήθως εξαφανίζονται και καταλήγουν πίσω στα χέρια των εμπόρων. Τα περισσότερα δεν βρίσκονται ποτέ. Η πλειοψηφία των παιδιών που διακινήθηκαν από το Βιετνάμ, έχουν βρεθεί μετέπειτα στα εργοστάσια  κάνναβης.

Η Chloe Setter, επικεφαλής της προάσπισης, πολιτικής και εκστρατειών στον φιλανθρωπικό οργανισμό για την προστασία των παιδιών ECPAT UK, και βασικός εταίρος του έργου, δήλωσε το εξής:

“Η έρευνα αυτή δυστυχώς αποδεικνύει την συνεχιζόμενη δυστυχία των παιδιών που πέφτουν θύματα εμπορίας ώστε να διαπράττουν εγκλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και ότι πολύ συχνά αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες ή μετανάστες αντί για αυτό που πραγματικά είναι – δηλαδή εξαιρετικά ευάλωτα παιδιά που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από εκείνους που επιθυμούν να επωφεληθούν από την κακομεταχείριση τους”.

antislavery.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Σημείωμα Πολιτικής για τις Στεγαστικές Συνθήκες των παιδιών στην Ε.Ε

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!