Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων: Ετήσια έκθεση καταγραφής θυμάτων ανά τον κόσμο

 

Τουλάχιστον 70 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2013, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists), με τη Συρία να αποδεικνύεται ως η χώρα με τους περισσότερους θανάτους.

Η ετήσια έκθεση αναφέρει ότι η Συρία παρέμεινε το πιο επικίνδυνο μέρος για τους δημοσιογράφους για το έτος 2013, ενώ το Ιράκ και η Αίγυπτος αποτελούν χώρες με αυξημένη θανατηφόρα βία. Συνολικά, η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των θανάτων δημοσιογράφων με επιβεβαιωμένα κίνητρα, για το περασμένο έτος. Οι θάνατοι 25 ακόμα δημοσιογράφων μέσα στο 2013 αποτελούν επίσης αντικείμενο έρευνας από την CPJ, ώστε να καθοριστεί εάν σχετίζονται ή όχι με την εργασία.

Με τους 29 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στη Συρία το περασμένο έτος, ο αριθμός των δημοσιογράφων και των ανταποκριτών που σκοτώθηκαν καλύπτοντας τον πόλεμο έχει φτάσει στους 63. Η Επιτροπή προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αποκαλύπτουν τον πλήρη κινδύνο για τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων,  τουλάχιστον 60 δημοσιογράφοι, απήχθησαν  κατά τη διάρκεια του 2013, με 30 ακόμη να έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι στα τέλη του περασμένου έτους.

Στην ετήσια έκθεσή της, η CPJ επισημαίνει μια σημαντική μείωση του αριθμού των θανάτων στο Πακιστάν και τη Σομαλία. Τόνιζει, επίσης ότι η χώρα του Μεξικό, δεν βρίσκεται στη λίστα του 2013, καθώς αποδεικνύεται μη-σχετιζόμενη με επιβεβαιωμένους θανάτους για το επάγγελμα της δημοσιογραφίας.

Την περασμένη εβδομάδα η CPJ ανακοίνωσε επίσης ότι το 2013 ήταν η δεύτερη χειρότερη καταγεγραμμένη  χρονιά για τους δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν, με την Τουρκία, το Ιράν και την Κίνα να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των δημοσιογράφων που είχαν φυλακισθεί σε όλο τον κόσμο το περασμένο έτος.

2013 – Η δεύτερη χειρότερη καταγεγραμμένη χρονιά αναφορικά με φυλακίσεις δημοσιογράφων

Δημοσιογράφοι που έχουν σκοτώθει από το 1992

Η CPJ έχει κρατήσει αρχεία σχετικά με τον αριθμό των θανάτων δημοσιογράφων από το 1992 (και των θανάτων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης από το 2003). Η επιτροπή επισημαίνει ότι οι αριθμοί που δημοσιεύονται από αυτήν είναι συχνά χαμηλότεροι από τα στοιχεία που δημοσιεύονται από άλλες οργανώσεις τύπου, λόγω χρήσης διαφορετικών κριτηρίων και διευκρινίζει σχετικά με το πως καταλήγει στα στοιχεία που ανακοινώνει:

“Η CPJ κρίνει μια υπόθεση ότι σχετίζεται με την εργασία της δημοσιογραφίας μόνο όταν το προσωπικό της, είναι βέβαιο πως ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε λόγω της άμεσης σχέσης με το έργου του/της, λόγω θανάτου από τη διασταύρωση πυρών ή κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνης αποστολής. Αν τα κίνητρα σε μια δολοφονία είναι ασαφή, αλλά είναι πιθανό ότι ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε σχέση με την εργασία του, η CPJ κατατάσσει την υπόθεση ως «ανεπιβεβαίωτη» και συνεχίζει να ερευνά. Ο κατάλογος της CPJ  δεν περιλαμβάνει δημοσιογράφους που πέθαναν από ασθένεια ή σκοτώθηκαν σε αεροπορικά ή αυτοκινητιστικά ατυχήματα, εκτός εάν η συντριβή προκλήθηκε από εχθρική ενέργεια”.

Οι 15 πιο θανατηφόρες χώρες

Με 161 συνολικά θανάτους , το Ιράκ αποδεικνύειται ως η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν με επιβεβαιωμένο κίνητρο. Ακόμη 56 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ότι έχουν πεθάνει στη χώρα, ενώ η επιτροπή εξακολουθεί να ερευνά το θάνατο 27 ακόμη δημοσιογράφων των οποίων τα κίνητρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Η Συρία, η πιο θανατηφόρα χώρα για τους δημοσιογράφους το 2013 είναι επίσης η τρίτη πιο θανατηφόρα αναφορικά με τις εγγραφές της επιτροπής CPJ που ξεκίνησαν το 1992.

Τρόπος θανάτου

Σύμφωνα με την ανάλυση, το ποσοστό των θυμάτων που δολοφονήθηκαν ήταν 44%, ενώ το 36% σκοτώθηκαν σε μάχη ή διασταυρούμενα πυρά. 20% των θυμάτων πέθαναν κατά τη διάρκεια κάποιου άλλου είδους επικίνδυνης αποστολής. Το 29% του συνόλου των θυμάτων ήταν ανταποκριτές έντυπων μέσων, ενώ ένα ποσοστό 24% ήταν ανταποκριτές ραδιοφωνικών μέσων. Το πιο πιθανά ειδησεογραφικά πεδία που καλύπτονται από τα θύματα είναι η πολιτική, ο πόλεμος, η διαφθορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εγκληματικότητα.

theguardian.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Το 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί: Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!