Ευρωβαρόμετρο: “Προτεραιότητα της Ε.Ε. η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες”

Η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το 66% των Ευρωπαίων.

Επτά στους δέκα (69%) θεωρούν ότι η βοήθεια προς τις χώρες αυτές είναι ωφέλιμη και για την ΕΕ και τους πολίτες της.  Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, περισσότεροι Ευρωπαίοι από πέρυσι είναι σήμερα πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω για τρόφιμα και προϊόντα προκειμένου να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες (48% των ερωτηθέντων, δηλαδή 4% επιπλέον σε σχέση με το 2012). Παράλληλα, το 83% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να παρέχεται βοήθεια στους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ το 61% ότι η βοήθεια αυτή πρέπει να αυξηθεί.

Οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν ότι η μελλοντική αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στην απασχόληση (44% των ερωτηθέντων), στην υγεία (33%), στην οικονομική ανάπτυξη (31%) και στην εκπαίδευση (30%).

Οι κυριότερες τάσεις στην ΕΕ

Η προσωπική δέσμευση στο θέμα της ανάπτυξης παρατηρείται ολοένα περισσότερο. Το 48% των Ευρωπαίων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω για τρόφιμα και προϊόντα τα οποία στηρίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με το 2012. Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται σε ορισμένες χώρες που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση: στην Ιρλανδία (47%, +12), τη Λετονία (27%, +8) και την Ισπανία (+7).

Η ανάπτυξη και η παροχή βοήθειας εξακολουθούν να τυγχάνουν μεγάλης στήριξης. Το 83% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι είναι σημαντικό να παρέχεται βοήθεια στους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών (το ποσοστό αυτό πέρυσι ήταν 85%). Αντίθετα, το ποσοστό των ατόμων που είναι υπέρ του να αυξήσει η ΕΕ την παροχή βοήθειας παραμένει σταθερό, στο 61%.

Οι νέοι προβληματίζονται ιδιαίτερα για τα θέματα της ανάπτυξης και είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στην επίλυσή τους. Πιστεύουν μάλιστα ότι μπορούν να συμβάλουν ατομικά στην αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Παρόλο που τη γνώμη αυτή ασπάζεται το 61% των νέων ηλικίας 15-24 ετών, μόνον το 45% των ατόμων ηλικίας 55 ετών και άνω συμφωνούν με αυτήν την άποψη.

Το 53% των νέων ηλικίας 15-24 ετών, έναντι 45% των ερωτηθέντων ηλικίας 55 ετών και άνω, είναι πρόθυμο να πληρώσει παραπάνω για προϊόντα, εφόσον αυτό βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι νεαροί ερωτηθέντες έτειναν επίσης περισσότερο να πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες τόσο για την ΕΕ όσο και για τις εθνικές κυβερνήσεις.

Ενώ οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (66%) θεωρούν ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνον το 48% θεωρεί ότι πρέπει να είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες της εθνικής κυβέρνησης της χώρας τους.

Μόνον ένας μικρός αριθμός ερωτηθέντων (6%) έχει ακούσει ή διαβάσει κάτι σχετικό με τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας ή γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι πιο δύσκολοι να επιτευχθούν την επόμενη δεκαετία είναι οι στόχοι για την εξάλειψη της φτώχειας, την ισότητα των φύλων και την ανάσχεση της εξάπλωσης του HIV/AIDS.

Ένας στους δέκα περίπου ερωτηθέντες (12%) εκτίμησε σωστά τον αριθμό των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο που ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα (500 εκατομμύρια – 1 δισεκατομμύριο άτομα).

Αναδημοσίευση από econews.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας 2020 | "Χτίζοντας την ανθεκτικότητα των αγροτισσών την εποχή του Covid-19"

Be the first to comment on "Ευρωβαρόμετρο: “Προτεραιότητα της Ε.Ε. η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!