Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στο Δήμο Χανίων

Μετά τη δημιουργία του νέου χώρου καινοτομίας και δημιουργικότητας με την ονομασία Media Lab που δημιουργήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και άνοιξε το δρόμο για τη βιβλιοθήκη του μέλλοντος, ακόμα μία καινοτόμα πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων και της ΔΕΔΙΣΑ, έρχεται να «ανατρέψει» την παραδοσιακή αντίληψη της βιβλιοθήκης, φέρνοντας το βιβλίο πιο κοντά στον πολίτη!

Ο λόγος για την «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη», μια υπαίθρια δημόσια βιβλιοθήκη, που είναι ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο και η οποία στοχεύει στην ανταλλαγή βιβλίων και ιδεών αλλά και στην κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.

Τέσσερα είναι τα σημεία στο Δήμο Χανίων που έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν την «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη»: α) η πλατεία Δημοτικής Αγοράς, β) η πλατεία 1866 γ) η πλατεία Ελευθερίας (Δικαστηρίων) και δ) η πλατεία της Σούδας. Καθεμία από αυτές τις βιβλιοθήκες θα «φιλοξενεί» έργα διαφορετικών καλλιτεχνών τα οποία παραχώρησαν οι ίδιοι αποκλειστικά για την επένδυση των όψεων της κάθε ανταλλακτικής βιβλιοθήκης και πιο συγκεκριμένα των καλλιτεχνών Αντώνη Ντόνεφ, Γιάννη Βαρελά, Παναγιώτη Τέτση και Θεόδωρου Χρόνη.

Η «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη», που φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή των Ελευθέριου Αμπατζή και ΕιρήνηςΑιμιλίας Ιωαννίδου, είναι κατασκευασμένη στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με βιβλία που διαχειρίζονται οι ίδιοι οι χρήστες της, δίχως εγγραφή, συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Ο επισκέπτης της μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο και πάλι μετά από ένα χρονικό διάστημα να το επιστρέψει. Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Ο εκάστοτε αναγνώστης μπορεί παράλληλα να είναι και δωρητής βιβλιογραφικού υλικού. Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης ενώ σημαντικό στοιχείο είναι ότι μέσω αυτής αναβαθμίζεται αισθητικά ο δημόσιος χώρος δίνοντας τη δυνατότητα για πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση.

Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι η ανταλλαγή: δίνεις ένα βιβλίο, παίρνεις ένα άλλο. Για να ανταλλάξεις ένα βιβλίο, αρκεί να εκτυπώσεις το αυτοκόλλητο με το λογότυπο «αντάλλαξέ το» και να το κολλήσεις στο βιβλίο που ανταλλάζεις για να το διαφυλάξεις από την κλοπή. Βιβλία που αγαπήσατε και σκεφτήκατε «πρέπει να τα διαβάσουν οπωσδήποτε κι άλλοι» ή άλλα που έφτασαν στα χέρια σας, τα… φυλλομετρήσατε και μετά ξέμειναν στο ράφι, ήρθε πλέον η ώρα να αξιοποιηθούν με έναν πρωτότυπο και συλλογικό τρόπο μέσω της «Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης».

Η «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη» έχει ύψος 2,00 μέτρα και 0,80 εκατοστά πλάτος και μήκος. Είναι κατασκευασμένη από υλικά ανθεκτικά στις πάσης φύσεως καιρικές συνθήκες ενώ στην οροφή της υπάρχει φωτοβολταϊκός συλλέκτης για να την καθιστά αυτόφωτη της βραδινές ώρες.

«Χαρίστε, δανειστείτε, ανταλλάξτε, προτείνετε ένα βιβλίο και αφήστε το να ταξιδέψει» είναι το μήνυμα που στέλνει η Δημοτική Αρχή των Χανίων, Δημοτική Βιβλιοθήκη και η ΔΕΔΙΣΑ σε όλους τους πολίτες μέσω της «Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης».

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί πως τα Χανιά, είναι ο πρώτος Δήμος, εκτός Αττικής, και ο τρίτος συνολικά (μετά το Δήμο Κηφισιάς και Αθηναίων) που υιοθετεί την πρωτοβουλία της υπαίθριας δημόσιας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης.

Δήμος Χανίων

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για Βασικό Εισόδημα Άνευ Όρων

Be the first to comment on "Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στο Δήμο Χανίων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!