Η βελτίωση των συνθηκών στέγασης ως μέσο πρόληψης της παιδικής φτώχειας

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των παιδιών στη Βρετανία ζουν σε συνθήκες φτώχειας, και ο αριθμός αυτός ολοένα και αυξάνεται. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών της Βρετανίας (Institute for Fiscal Studies) υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύρια περισσότερα παιδιά θα βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας το 2020 από ότι το 2010, και υπολογίζεται ότι η παιδική φτώχεια ευθύνεται για συνολικά ετήσια κόστη 29 δισεκατομμυρίων λιρών στο υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας και μειωμένη οικονομική παραγωγή.

Οι συνθήκες στέγασης διαπλέκονται με την παιδική φτώχεια με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους, της διαθεσιμότητας και της ποιότητας της στέγης, γεγονός που σημαίνει ότι οι φορείς παροχής στέγασης μπορούν κάλλιστα «να αναλάβουν τα ηνία» στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου.

Οι βρετανικές οικογένειες έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών και το πάγωμα των μισθών, και έτσι η στέγαση μετατρέπεται ολοένα και πιο ασύμφορη οικονομικά. Τα ενοίκια των τομέων κοινωνικής και ιδιωτικής στέγασης αυξάνονται εν μέσω μίας περιόδου όπου πολλά επιδόματα στέγασης περικόπτονται. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Οργάνωση Shelter καταδεικνύει ότι τα ενοίκια είναι οικονομικά απρόσιτα σε περισσότερες από τις μισές κοινότητες της Αγγλίας. Το Κυβερνητικό Τμήμα για την Εργασία και τις Συντάξεις/Yπουργείο Εργασίας (Department for Work and Pensions) υπολογίζει ότι οι νέες προνοιακές μεταρρυθμίσεις (up-rating measures) ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη 200.000 παιδιά σε συνθήκες σχετικής εισοδηματικής φτώχειας.

Τα αυξανόμενα κόστη στέγασης οδηγούν ως συνέπεια την ελαχιστοποίηση των στεγαστικών επιλογών, και η στέγη χαμηλής ποιότητας έχει σοβαρότατο αρνητικό αντίκτυπο στις ζωές των παιδιών. Τα φτωχά παιδιά συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να διαβιούν σε στέγη χαμηλής ποιότητας, και επιπρόσθετα η στέγαση αποτελεί το πρίσμα διαμέσου του οποίου τα παιδιά αποκτούν ή όχι πρόσβαση σε πολλές ακόμη υπηρεσίες. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε στέγη χαμηλής ποιότητας συγκεντρώνουν 25% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών προβλημάτων υγείας και αναπηρίας κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Καλύτερα σπίτια και χαμηλότερα στεγαστικά κόστη

Η Ομάδα Δράσης κατά της Παιδικής Φτώχειας (Child Poverty Action Group) κατέδειξε ότι η στέγη και η γειτονιά διαβίωσης αποτελούν τα κύρια ζητήματα που επηρεάζουν τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους, και έτσι η βελτίωση των συνθηκών στέγασης θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων αναφορικά με την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας. Πλέον, είναι απαραίτητο να χτισθούν περισσότερα σπίτια υψηλής ποιότητας, σε προσιτές τιμές, και ειδικότερα περισσότερες κοινωνικές οικίες σε ενοίκια προσιτά για τους ενοίκους τους.

 

Διαβάστε Επίσης  Οι ανισότητες στην εκπαίδευση και η σημασία των καταρτισμένων δασκάλων και εκπαιδευτικού προσωπικού | Τελευταία έκθεση PISA

House building: builder on roof

Ο φόρος πρόσθετου υπνοδωματίου (bedroom tax)  οξύνει το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας μειώνοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών και δημιουργώντας μία ανισορροπία μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών στέγασης και των σπιτιών που μπορούν να είναι οικονομικά προσιτά. Οι στεγαστικές οργανώσεις και φορείς  μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλέγμα υπηρεσιών για οικογένειες: οικονομικές, προνοιακές, συμβουλευτική απασχόλησης και δεξιοτήτων, αλλά είναι προαπαιτούμενο να υπάρξει συνέργεια με τα τοπικά/δημοτικά συμβούλια, τις οργανώσεις και δομές υγείας, τα σχολεία και τις θρησκευτικές οργανώσεις. Οι στεγαστικές οργανώσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν περισσότερα χρήματα στις τοπικές κοινότητες και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων και εύρεσης απασχόλησης μέσω σύγχρονων πρακτικών συμβουλευτικής. Επίσης, θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρά την ανάληψη περισσότερο ενεργού ρόλου σε τοπικές πιστωτικές συνεργασίες και να βελτιώσουν την πρόσβαση στην πίστωση και στην τραπεζική για τους ευάλωτους πολίτες.

 

theguardian.com

socialpolicy.gr

Be the first to comment on "Η βελτίωση των συνθηκών στέγασης ως μέσο πρόληψης της παιδικής φτώχειας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!