Ιρλανδία: Παιδιά με αυτισμό απομονώνονται για ώρες σε σχολικά δωμάτια

 

Σύμφωνα με έκθεση, παιδιά με αυτισμό μικρής ηλικίας (ακόμα και οκτώ ετών), κλειδώνονται σε δωμάτια για ώρες σε σχολεία της Ιρλανδίας.

Ένα εντεκάχρονο αγόρι με αυτισμό και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) κρατήθηκε σε ένα από τα δωμάτια για τρεις ημέρες στη σειρά, τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Journal News. Το αγόρι πέρασε πέντε ώρες στο δωμάτιο μέσα σε διάστημα δύο ημερών.

Το παιδί προσπάθησε να σπάσει το μοναδικό παράθυρο του δωματίου και βρέθηκε από το γονέα του, ανάμεσα σε σπασμένα γυαλιά και με τα πόδια του να αιμορραγούν. Ο γονέας δήλωσε πως το δωμάτιο ήταν «βάρβαρο», προσθέτοντας ακόμα πως το παιδί γέλασε ξανά πολλούς μήνες αφότου συνέβη το περιστατικό.

Η Journal News σημείωσε πως υπάρχουν δύο ακόμα σχολεία που χρησιμοποιούν ανάλογα “δωμάτια”.

Ομάδα γονέων με ονομασία “Γονείς ενάντια στα δωμάτια της απομόνωσης στην Ιρλανδία” έχει ξεκινήσει εκστρατεία υπογραφών για την κατάργηση των συγκεκριμένων δωματίων.

Εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε πως τα παιδιά βλέπουν αυτά τα δωμάτια ως τιμωρία με αποτέλεσμα να προκαλούνται μόνιμες ψυχολογικές συνέπειες. “Έχω έρθει σε επαφή με δεκάδες οικογένειες που φοβούνται τα συγκεκριμένα δωμάτια”. 

Ο Φορέας Παιδιού και Οικογένειας της Ιρλανδίας (Ireland’s Child and Family Agency) δήλωσε πως  δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις. “Εάν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με ένα παιδί, τότε θα πρέπει να εφιστάται η προσοχή του πλησιέστερου τμήματος κοινωνικής υπηρεσίας ώστε να ερευνείται και να παρακολουθείται η περίπτωση εάν αυτό κριθεί απαραίτητο”, ανέφερε.

Το Παιδαγωγικό τμήμα της Ιρλανδίας περιγράφει τα δωμάτια ως “μικρούς ασφαλείς χώρους” για τα οποία πληρώνει ώστε να κατασκευάζονται,  σχεδιασμένα ώστε να χρησιμοποιούνται για “ένα σύντομο χρονικό διάστημα”.

Ο Δρ Joseph McAllister Jr από τις ΗΠΑ, ειδικός σε θέματα αυτισμού,  ανέφερε πως τέτοια δωμάτια θα πρέπει να θεωρούνται μονάχα ως η έσχατη λύση.

“Όταν χρησιμοποιούνται, θα πρέπει να γίνεται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το παιδί θα πρέπει να βγαίνει από το δωμάτιο αμέσως μόλις η χρήση του κρίνεται πια μη αναγκαία.”

independent.co.uk

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ψυχοθεραπεία Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης στη διαχείριση των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος Μέσης και Υψηλής Λειτουργικότητας: Εισαγωγή στις βασικές έννοιες»

Be the first to comment on "Ιρλανδία: Παιδιά με αυτισμό απομονώνονται για ώρες σε σχολικά δωμάτια"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!