Κάλεσμα για Μεγαλύτερη Διαφάνεια στις Ερευνητικές Δημοσιεύσεις των Κοινωνικών Επιστημών

Στην έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Science με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου 2014, διεπιστημονική ομάδα καλεί ακαδημαϊκούς, χορηγούς, εκδότες επιστημονικών περιοδικών και αξιολογητές να υιοθετήσουν αυστηρότερα και διαφανέστερα πρότυπα ποιότητας ώστε να προσδοθεί μεγαλύτερη αξιοπιστία, υπόσταση και ισχυρότερο αντίκτυπο στις έρευνες των κοινωνικών επιστημών.

Οι συγγραφείς του άρθρου, ευελπιστούν στην αλλαγή τυποποιημένων πρακτικών οι οποίες, όπως ισχυρίζονται, έχουν οδηγήσει σε αμφιλεγόμενες ερευνητικές δημοσιεύσεις που τείνουν να υπερεκτιμούν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που αφορούν σημαντικότατα ζητήματα τα οποία επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων: προγράμματα πολιτικής υγείας, προγράμματα αγροτικής πολιτικής, προγράμματα εκπαιδευτικής πολιτικής και περιβαλλοντικές πολιτικές.

Ως παράδειγμα αναφέρουν σχετικά πρόσφατο paper με σοβαρά μεθοδολογικά σφάλματα που δημοσιεύθηκε το 2010 από τους οικονομολόγους Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff από το Πανεπιστήμιο του Harvard. Η έρευνα συμπέρανε ότι όταν το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος φθάνει στο ποσοστό του 60 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης μίας χώρας μειώνεται κατά 2 τοις εκατό, ενώ όταν το εξωτερικό χρέος υπερβαίνει το 90% του Α.Ε.Π, τότε ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης μειώνεται κατά περίπου 50%. Λίγο χρονικό διάστημα μετά την δημοσίευση της έρευνας, οικονομολόγοι που αξιολόγησαν το ερευνητικό έργο διαπίστωσαν σφάλματα κωδικοποίησης, επιλεκτικό αποκλεισμό διαθέσιμων δεδομένων, και αντισυμβατικές σταθμίσεις περιγραφικών στατιστικών.

Για να προληφθούν τέτοια σφάλματα, και να «αποκλειστεί η είσοδος τους στην αρένα της διαμόρφωσης πολιτικών» οι 19 συγγραφείς του άρθρου στο επιστημονικό περιοδικό Science προτείνουν συγκεκριμένες «αλλαγές- κλειδιά» που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα προαπαιτούμενα:

  • Την αναφορά και τεκμηρίωση των πρωταρχικών πληροφοριών σχετικά με την συλλογή και την ανάλυση των δεδομένων.
  • Την προετοιμασία και την καταχώρηση πλάνων πριν την διενέργεια της ανάλυσης (pre-analysis plans) ώστε να διαχωρίζονται οι έρευνες που ελέγχουν μία υπόθεση εργασίας από τις διερευνητικές έρευνες. Τα συγκεκριμένα γραπτά πλάνα θα παρέχουν μία λεπτομερή (βήμα-προς- βήμα) αναφορά του τρόπου με τον οποίο ο ερευνητής θα αναλύσει τα δεδομένα προτού προχωρήσει στη συλλογή αυτών.
  • Αρχειοθέτηση και διαμοίραση ερευνητικών υλικών, πλάνων και δεδομένων διαμέσου ανοιχτών καναλιών που θα καθιστούν ικανούς τους ανεξάρτητους ερευνητές να ελέγχουν και να αξιολογούν τα αποτελέσματα. Τα υλικά θα μπορούν να διαμοιράζονται στο κοινό με την ολοκλήρωση της έρευνας.

“Ακόμη και εάν θεωρούμε ότι υλοποιούμε ήδη σε αρκετά σημαντικό βαθμό πρότυπα ελέγχου και αναθεωρήσεων, η έρευνα μας θα είναι πιο αξιόπιστη εάν θεσμοθετήσουμε αυτές τις τρεις προσεγγίσεις”, ανέφερε ο οικονομολόγος Edward Miguel του Πανεπιστημίου Berkeley και κύριος συγγραφέας του άρθρου «Προωθώντας την Διαφάνεια στις Έρευνες των Κοινωνικών Επιστημών»

______

Πηγή: E. Miguel, C. Camerer, K. Casey, J. Cohen, K. M. Esterling, A. Gerber, R. Glennerster, D. P. Green, M. Humphreys, G. Imbens, D. Laitin, T. Madon, L. Nelson, B. A. Nosek, M. Petersen, R. Sedlmayr, J. P. Simmons, U. Simonsohn, and M. Van Der Laan. Promoting Transparency in Social Science Research. Science, January 2014 – Από sciencedaily.com

 

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ευρώπη: Τα μέτρα καραντίνας λόγω του κορονοϊού αποκαλύπτουν τις φυλετικές προκαταλήψεις και διακρίσεις εντός της αστυνομίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!