Οι Παγκόσμιοι Κοινωνικοί Επιχειρηματίες του 2013 (μέρος Ι)

Ελένη Τομπέα-

Οι όροι κοινωνική επιχειρηματικότητα και κοινωνική καινοτομία είναι πλέον γνωστοί, παρά το γεγονός πως μόλις πριν από λίγα χρόνια ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι. Για δεκαετίες, και σε σχετική αφάνεια, οι κοινωνικοί επιχειρηματίες έχουν κάνει σκληρή δουλειά  οικοδομώντας πια σχέσεις εμπιστοσύνης με τους φτωχούς πληθυσμούς, βρίσκοντας λύσεις στα προβλήματά τους, δημιουργώντας ολόκληρα επιχειρηματικά μοντέλα και οργανώσεις που λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες τους.

Αυτή η προσέγγιση για την ανάπτυξη και την εταιρική σχέση, έχει τις ρίζες της σε τοπικά περιβάλλοντα και τοπικές πραγματικότητες, αντί να επιβάλλονται από άνωθεν, και πρόκειται για μια προσέγγιση που απαιτείται τώρα περισσότερο από ποτέ.

Οι παρακάτω κοινωνικοί επιχειρηματίες εμπνέουν με τις πρωτοβουλίες τους εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές προσεγγίσεις για την επίλυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Cybele Amado de Oliveira, Ινστιτούτο Chapada , Βραζιλία

Το  Ινστιτούτο Chapada έχει επινοήσει μια καινοτόμο μεθοδολογία για τη βελτίωση της εκπαίδευσης , με τη συμμετοχή των γονέων, των εκπαιδευτικών και των πολιτικών. Παρέχει υποστήριξη και εκπαίδευση για τη συνεχή κατάρτιση των εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων, ενώ ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί  δίκτυα μεταξύ των δήμων για την ευρεία συνεργασία με σκοπό τη βελτίωση της εκπαίδευσης. Η προσέγγιση του Ινστιτούτου Chapada  εγγυάται σημαντική επιρροή στη δημόσια πολιτική μέσω της συνεργασίας με τις κοινότητες ώστε να αναπτύξουν προτάσεις για την εκπαίδευση και στη συνέχεια, παρουσιάζοντας τις προτάσεις αυτές στους υποψηφίους, εκείνοι θα πρέπει να επιλέξουν ώστε να τις υποστήριξουν πριν από τις εκλογές. Από την ίδρυσή του, πριν από 16 χρόνια, το Ινστιτούτο Chapada έχει παράσχει τις υπηρεσίες του σε περίπου 4.000 επαγγελματίες της εκπαίδευσης και πάνω από 72.000 φοιτητές.

Jim Ayala, Hybrid Social Solutions Inc. (HSSi), Φιλιππίνες

Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και δεκάδες εκατομμύρια περισσότεροι έχουν ασταθείς και ασυνεπείς συνδέσεις τροφοδοσίας. Η εταιρεία HSSI έχει πρωτοπορήσει με το καινοτόμο πρόγραμμα “ASSESS” , το οποίο παρέχει στους Φιλιππινέζους των αγροτικών περιοχών ηλιακή ενέργεια και ενέργεια μέσω χειροκίνητα κινούμενων γεννητριών  (cranked power). H Hydrid Social Solutions Inc. ρυθμίζει τη χρηματοδήτηση μέσω κοινοτικών οργανώσεων, οργανώνει τοπικά δίκτυα τεχνικής υποστήριξης και παρέχει τεχνική εκπαίδευση για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιοσιμότητας. Μέχρι σήμερα, έχει συνεργαστεί με πάνω από 40 κοινοτικές οργανώσεις σε όλη την επικράτεια της χώρας, εξασφαλίζοντας ηλιακή ενέργεια σε περίπου 30.000 κατοίκους.

Mois Cherem Arana, Enova, Μεξικό

Στο Μεξικό, το 69% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε υπολογιστές ή στο διαδίκτυο, περιορίζοντας σημαντικά τις ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Η λύση της εταιρείας Enova στην πρόκληση αυτή ήταν το Δίκτυο εκπαίδευσης και καινοτομίας RIA. To δίκτυο RIA αντιπροσωπεύει μια αλυσίδα 70 εκπαιδευτικών κέντρων, το οποίο παρέχει σε κοινότητες του Μεξικού που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ποιοτικές ευκαιρίες εκπαίδευσης και πρόσβαση σε τεχνολογίες πληροφοριών. Με αυτήν την επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ κοινωνικού, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το RIA έχει βοηθήσει πάνω από 350.000 άτομα σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος από το 2007, με 3.000 νέα μέλη να εγγράφονται στο δίκτυο εβδομαδιαίως.

Frederick K.W. Day, Buffalo Bicycle Company, ΗΠΑ

Οι Αφρικανοί των αγροτικών περιοχών αντιμετωπίζουν προκλήσεις καθημερινής επιβίωσης: περιορισμένους υδάτινους πόρους, περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και καύσιμα, καθώς και ανεπαρκή πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Με τη μεταφορά, η πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά μπορεί να ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό. Η μεταφορά με ποδήλατα πενταπλασιάζει την ικανότητα μεταφοράς και υποτετραπλασιάζει την απόσταση ταξιδιού εξοικονομώντας χρόνο, σε σύκριση με το περπάτημα. Η Buffalo Bicycle Company είναι μια εταιρεία κατασκευής ποδηλάτων ειδικά σχεδιασμένων για το αφρικανικό έδαφος και τις απαιτήσεις ενός φορτίου. Πάνω από 45.000 ποδήλατα έχουν πωληθεί σε ιδιώτες και οργανισμούς ενώ 70.000 ακόμα ποδήλατα έχουν χορηγηθεί, χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό μοντέλο κατασκευής.

Reese Fernandez-Ruiz, Rags2Riches, Φιλιππίνες

Στο χώρο ταφής απορριμάτων Payatas στις Φιλιππίνες, γυναίκες αναζητούν κομμάτια υφάσματος για την ύφανση χαλιών. Αναγνωρίζοντας την εργασιακή νοοτροπία των γυναικών, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για να κερδίσουν ένα μισθό, η εταιρεία Rags2Riches ιδρύθηκε για να συνδέσει απευθείας αυτές τις γυναίκες με τα εργοστάσια παραγωγής και τις αγορές ενδυμάτων. Η Rags2Riches επέκτεινε τις δραστηριότητες της και εκτός της περιοχής Payatas, για μια πλήρως ολοκληρωμένη και βιώσιμη πλατφόρμα επιβίωσης των κοινοτήτων που επιθυμούν να αυξήσουν το εισόδημα τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και να χτίσουν ένα δρόμο προς την εξάλειψη της φτώχειας. Επιπλέον, η εταιρεία Rags2Riches πραγματοποίησε συνεργασία με τους σχεδιαστές υψηλής μόδας της χώρας, ώστε να δημιουργήσει μια μάρκα υψηλής ποιότητας που θα έχει μεγάλες και θετικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Gopi Gopalakrishnan, World Health Partners (WHP), Ινδία

Η Word Health Partners εργάζεται για την αντιμετώπιση της έλλειψης βασικών υπηρεσιών υγείας στις παραμελημένες αγροτικές κοινότητες της Ινδίας που αποτελούν το 75% των υφιστάμενων και συχνά ανεπίσημων δικτύων των επαγγελματιών υγείας. Η WHP συνδέει τους ασθενείς των δικτύων με εξειδικευμένους ιατρούς αστικών περιοχών μέσω πλατφορμών τηλεϊατρικής. Αυτός ο τρόπος έχει οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες ποιοτικές ιατρικές συνεδρίες κάθε έτος,  με τον οποίο οι ασθενείς της υπαίθρου εξοικονομούν κατά μέσο όρο 6 δολάρια ΗΠΑ ανά ιατρικό επεισόδιο.

Njideka U.Harry, Youth for Technology Foundation (YTF), Νιγηρία

Από το 2001, το Ίδρυμα Youth for Technology Foundation έχει εργαστεί σε περιοχές της Αφρικής που μαστίζονται από τη φτώχεια και την μεγάλη ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και των γυναικών. Η Ακαδημία YTF παρέχει στους δικαιούχους δεξιότητες και τους πόρους για να συμμετάσχουν στην οικονομική δραστηριότητα. Από την έναρξή της, το 40% των αποφοίτων της Ακαδημίας έχει χρησιμοποιηθεί από τις τοπικές επιχειρήσεις που ανήκουν στο δίκτυο συνεργατών της Ακαδημίας, με αμοιβές τρεις φορές του μέσου μισθού, ενώ το 38% εξ αυτών αυτοαπασχολούνται. Η Ακαδημία Youth for Technology Foundation, έχει επηρεάσει θετικά τις ζωές πάνω από 1,5 εκατομμυρίων νέων στη Νιγηρία, την Ουγκάντα, το Καμερούν, τη Νότια Αφρική, την Κένυα και μόλις πιο πρόσφατα την Κολομβία.

Bedriye Hulya, B-fit, Τουρκία

Η B-fit εργάζεται για την ενδυνάμωση των γυναικών στην Τουρκία μέσω της άσκησης και εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα. Στην Τουρκία λίγα γυμναστήρια ή εγκαταστάσεις άσκησης είναι διαθέσιμα αποκλειστικά για γυναίκες και εκείνα που υπάρχουν έχουν ως στόχο μόνο τους πελάτες υψηλού εισοδήματος. Η B-fit παρέχει προσιτά προγράμματα γυμναστικής για τις γυναίκες και χρησιμοποιεί το γυμναστήριο ως πλατφόρμα για εργαστήρια και εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Τα γυμναστήρια B-fit στελεχώνονται αποκλειστικά από γυναίκες και διοικούνται από γυναίκες δικαιούχους. Σήμερα περιρρότερες από 150.000 γυναίκες είναι μέλη της B-fit σε 200 γυμναστήρια σε όλη τη χώρα.

Jonathan Hursh, INCLUDED,Κίνα

Καθώς οι πόλεις σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται σε πληθυσμό, το ίδιο κάνουν και οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί που ζουν σε παραγκουπόλεις. Η INCLUDED εργάζεται για την εξασφάλιση  της ενσωμάτωσης των μεταναστών στις πόλεις, με την προώθηση εταιρικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, μεσολαβόντας για την πρόσβαση σε καλύτερες υπηρεσίες, καθώς και την παροχή ευκαιριών για την πρόοδο τους. Η INCLUDED ξεκίνησε στην Κίνα και επεκτείνεται σε 10 στρατηγικές πόλεις  σε ολόκληρη την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Στο μακροοικονομικό επίπεδο, οι άνθρωποι της εταιρείας δουλεύουν για την δημιουργία ενός ιστού σκέψης και πρακτικής σε παγκόσμιο επίπεδο για το θέμα των μεταναστών. Σε μικροοικονομικό επίπεδο, οι άνθρωποι της και οι θυγατρικοί συνεργάτες τους εργάζονται για το χτίσιμο δεκάδων κοινοτικών κέντρων σε φτωχογειτονιές των μεταναστών που θα παρέχουν καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις πληροφορίες για τους μετανάστες.

Mads Kjaer, MYC4,Δανία

Η MYC4 πιστεύει πως “η επιχείρηση πρέπει να είναι για το κέρδος, αλλά το κέρδος θα πρέπει να είναι για έναν σκοπό», και έχει εφαρμόσει αυτό το σκεπτικό για να βοηθήσει τους Αφρικανούς επιχειρηματίες να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Μέσω του διαδικτύου η MYC4, προσφέρει πρόσβαση στις Αφρικανικές επιχειρήσεις στις αγορές με δίκαιους και διαφανείς όρους καθώς επίσης παρέχοντας στους επενδυτές πρόσβαση στην προσαρμογή κινδύνου/απόδοσης. Η MYC4 δίνει την ευκαιρία να κάνουν οι επιχειρήσεις τη διαφορά καθώς και να αποκτήσουν τη δυνατότητα για κέρδος. Ένα μέσο δάνειο της είναι 1.700 ευρώ από περίπου 50 διαδικτυακούς επενδυτές. Μέχρι τώρα 19.500 επενδυτές από 117 χώρες έχουν δανείσει 24.652,877 δολάρια σε  11.900 μικρές επιχειρήσεις σε 7 Αφρικανικές χώρες.

Kurt Holle, Rainforest Expeditions, Περού

Οι αποδασώσεις του Αμαζονίου ευθύνονται για το 18% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αντιπροσωπεύουν μια τεράστια απειλή για εκατομμύρια είδη ζωής. Η Rainforest Expeditions, παρουσιάζει μια νέα προσέγγιση του οικοτουρισμού. Ήταν η πρώτη εταιρεία στο Περού που συνεργάστηκε με μια ημεδαπή κοινότητα ώστε να δημιουργηθεί μια συνεργασία με βάση τον τουρισμό. Σήμερα η Rainforest Expeditions διαθέτει δύο οικολογικές λέσχες και ένα κέντρο ερευνών. Η Λέσχη Posada Amazonas  ανήκει στην κοινότητα των Infierno (200 οικογένειες ντόπιων, 950 άνθρωποι) και διοικείται από κοινού με την RFE. Τα κέρδη από την Λέσχη έχουν αυξήσει τα έσοδα κάθε οικογένειας πάνω από 100%.

Tristan Lecomte, Pur Projet, Γαλλία

Η Pur Projet βοηθά τις επιχειρήσεις να μειώνουν και να αντισταθμίζουν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα μέσα από τις δικές τους αλυσίδες εφοδιασμού και των βασικών δραστηριοτήτων τους, από την αναγέννηση των οικοσυστημάτων που εξαρτώνται από τις δραστηριότητές τους. Αυτή η μοναδική προσέγγιση ονομάζεται Insetting. Το Insetting είναι ένα νέο όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι σήμερα η Pur Projet και οι συνεργάτες της έχουν φυτέψει πάνω από 3 εκατομμύρια δέντρα και έχει διατηρήσει 300.000 εκτάρια παρθένου δάσους.

Πηγή: weforum.orgsocialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Έκκληση βοήθειας για αναγνωρισμένους πρόσφυγες στο Βαγιοχώρι
MicrosoftInternetExplorer4

Κράτα το

Be the first to comment on "Οι Παγκόσμιοι Κοινωνικοί Επιχειρηματίες του 2013 (μέρος Ι)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!