Παραοικονομία στην Υγεία: Τάσεις Ανά τον Κόσμο και Προοπτικές για το Ελληνικό Σύστημα Υγείας

15o-Πανελλήνιο-Συνέδριο-Management-Υπηρεσιών-Υγείας
Το Σάββατο 12/10/2013 παρουσιάστηκε εισήγηση με τίτλο ‘ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Τάσεις ανά τον κόσμο & προοπτικές για το ελληνικό σύστημα υγείας‘, στα πλαίσια του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Management Υπηρεσιών Υγείας στην Αθήνα, από 3 εισηγητές:

 

1. Δημήτρης Αντώνογλου, M.B.A., MSc. Student, Οικονομολόγος Υγείας.

2. Παρασκευή Κουφοπούλου, τ. Πρόεδρος Δ.Σ. Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕΑ. Κυκλάδων, BSc., MSc. Κράτος & Δημόσια Πολιτική.

3. Αθανάσιος Βοζίκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

 

Πρόγραμμα 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Management Υπηρεσιών Υγείας

Οι πρόσθετες αμοιβές, αφορούν τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, μαίες, οδοντοτεχνίτες κλπ. Συνδυάζονται, σχεδόν πάντα, με υψηλό επίπεδο φοροδιαφυγής, διαφθοράς και παραοικονομίας οδηγώντας το κάθε υγειονομικό σύστημα σε αμφισβήτηση και υποχρηματοδότηση, τόσο ανά τον κόσμο όσο και στην Ελλάδα.

– Τόσο ο προσδιορισμός της παραοικονομίας στην υγεία όσο και η μέτρηση της είναι μέχρι τώρα δυσχερείς. Γεγονός που δυσκολεύει διεθνείς οργανισμούς στην επιβολή μέτρων αντιμετώπισης που προβαίνουν απλά και μόνο σε γενικές συστάσεις στα κράτη – μέλη τους.

– Αποσπασματικές μελέτες ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα, κατέγραψαν απλά και μόνο την παρουσία του φαινομένου

ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΝΟΜΙΑ (underground economy)

Η έννοια της οικονομικής δραστηριότητας η οποία δεν καταγράφεται, είτε για τον λόγο ότι την αποκρύπτουν αυτή που την διεξάγουν, είτε για τον λόγο ότι οι στατιστικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν την κατάλληλη προς αυτό οργάνωση, έχει επικρατήσει στη χώρα μας.

–  Ταύτιση της παραοικονομίας με την φοροδιαφυγή.  Δύναται να έχουμε παραοικονομία χωρίς φοροδιαφυγή, όπως και φοροδιαφυγή χωρίς παραοικονομία.

 – Από την στιγμή που η συνολική οικονομική δραστηριότητα αποτελείται από την επίσημη ή ορατή οικονομική δραστηριότητα, οι παράγοντες που την επηρεάζουν επιδρούν και στην παραοικονομία. Ως τέτοιοι νοούνται: η φορολογική επιβάρυνση, η ανεργία, θεσμικοί περιορισμοί & έλεγχοι, κοινωνική ασφάλιση, ο βαθμός οικονομικής ανάπτυξης, καθώς & ο  ρόλος του κράτους και ο βαθμός αποδοχής της κρατικής εξουσίας.

 

Παραοικονομία στην υγεία (ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ)

 

Διαβάστε Επίσης  Εθνική Έκθεση για την εφαρμογή της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου 2015-2019

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!