Πως το σχολείο σκοτώνει τη δημιουργικότητα

Η εκπαίδευση θεωρείται συχνά ως η βάση για τη δημιουργία μιας καλά στρογγυλεμένης και παραγωγικής κοινωνίας, αλλά η πίστη αυτή πηγάζει συνήθως από τη σκέψη πως αυτοί που προέρχονται από το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει είναι σε θέση να κρατήσουν τα γρανάζια της κοινωνίας σε λειτουργία, προκειμένου να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους των μεγάλων εταιρειών, σε ένα σύστημα που απαιτεί συνεχή ανάπτυξη.

Αυτό σημαίνει ότι η τυπική εκπαίδευση επικεντρώνεται λιγότερο σε κάθε άτομο και την ανάπτυξή του και περισσότερο στη δημιουργία εργατριών μελισσών που θα βγουν στον έξω κόσμο παραμένοντας εντός των ορίων του συστήματος που αυτό καθορίζει. Ο Sir Ken Robinson έδωσε μια διάσημη ομιλία το 2007 (TED), όπου συζήτησε τις πεποιθήσεις του για το πώς η εκπαίδευση σκοτώνει τη δημιουργικότητα. Αυτή η ομιλία αποτελεί μια από τις πιο διάσημες ομιλίες TED όλων των εποχών και έχει εμπνεύσει πολλούς να ξανασκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας. Ενώ η παραδοσιακή εκπαίδευση εξακολουθεί να ξοδεύει το χρόνο της στην προσαρμογή, πολλοί στρέφονται στην κατ ‘οίκον διδασκαλία ως λύση, δεδομένου ότι επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνήσουν την εκπαίδευση με ένα διαφορετικό τρόπο.

Επί του παρόντος, στις ΗΠΑ περίπου το 3,8% των παιδιών ηλικίας 5-17 εκπαιδεύονται στο σπίτι. Στον Καναδά, ο αριθμός αυτός πέφτει περίπου στο 1%. Αυτός είναι ένας αριθμός που αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και στις δύο χώρες, καθώς όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τα όρια που θέτει το σημερινό εκπαιδευτικό μας σύστημα. Επίσης, μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ και τον Καναδά δείχνουν πως τα παιδιά που εκπαιδεύονται στο σπίτι έχουν καλύτερες “επιδόσεις” από τους συνομηλίκους τους τόσο από τα δημόσια, όσο και από τα ιδιωτικά σχολεία.

Η εκπαίδευση στο σπίτι είναι πολύ πιο πιθανό να δημιουργήσει ένα δημιουργικό, προσαρμοστικό και προοδευτικό σκεπτόμενο άνθρωπο που δεν θα μπορεί να σκέφτεται μόνο εντός των μικρών ορίων ενός συστήματος που καταρρέει.

Προφανώς η εκπαίδευση στο σπίτι δεν αποτελεί την κατάλληλη λύση για όλους, αλλά μια δραστική αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα ίσως θα πρέπει να υλοποιηθεί, και μάλιστα σύντομα.

collective-evolution.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Κείμενο καταδίκης της «αντιδημοκρατικής απαγόρευσης συναθροίσεων»

Be the first to comment on "Πως το σχολείο σκοτώνει τη δημιουργικότητα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!