Το ΙΚΑ εξέδωσε βιβλιάριο υγείας σε ανήλικο, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε υπόθεση σχετικά με την ασφάλιση  ασθένειας στο ΙΚΑ ανήλικης, ως έµµεσα ασφαλισµένης. Η διαζευγµένη μητέρα,  δεν είχε ασφαλιστική ικανότητα, επειδή ήταν άνεργη, με αποτέλεσµα το παιδί να  παραµένει ανασφάλιστο. Ο πατέρας, από την πλευρά του, είχε αρνηθεί να  αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να ασφαλίσει την κόρη του.

Η μητέρα  έχοντας την επιµέλεια του παιδιού απευθύνθηκε στο ΙΚΑ, προκειµένου να δώσει  λύση στο θέµα. Ωστόσο το ΙΚΑ για να προχωρήσει στην ασφάλιση ζήτησε υπεύθυνη δήλωση του πατέρα, όταν όµως πληροφορήθηκε την αρνητική στάση  αυτού ζήτησε δικαστική εντολή.

Σύµφωνα με τις διατάξεις, του Αστικού Κώδικα περί γονικής μέριµνας, του ΙΚΑ περί ιατρικής περίθαλψης μελών οικογένειας και τη ∆ιεθνή Σύµβαση για τα δικαιώµατα του παιδιού, οι οργανισµοί κοινωνικής ασφάλισης οφείλουν να μεριµνούν για την κοινωνική ασφάλιση, όχι μόνο των εργαζοµένων, αλλά και των μελών της οικογένειάς τους. Η ασφαλιστική ικανότητα του πατέρα λειτουργεί, ως συνδετικό στοιχείο για την άσκηση του δικαιώµατος ασφάλισης της ασθένειας από το παιδί. Συνεπώς, το ΙΚΑ οφείλει να ασφαλίσει το παιδί χωρίς προαπαιτούµενες ενέργειες από τον πατέρα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε έγγραφο που απηύθυνε προς το ΙΚΑ, τόνισε ότι η μητέρα αδυνατεί να εξασφαλίσει στο παιδί ιατροφαρµακευτική περίθαλψη και ότι αυτό θα πρέπει να υπαχθεί στο φορέα ασφάλισης του πατέρα του. Σε αντίθετη περίπτωση, το παιδί θα παρέµενε χωρίς την ασφαλιστική κάλυψη από οποιονδήποτε φορέα ασφάλισης. Επεσήµανε την υποχρέωση του κράτους και των Οργανισµών Κοινωνικής Ασφάλισης να μεριµνούν για την κοινωνική ασφάλιση, όχι μόνο των εργαζοµένων, αλλά και των μελών της οικογένειάς τους και ζήτησε από το ΙΚΑ να ασφαλίσει το παιδί ελέγχοντας τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις του πατέρα, χωρίς τη δική του συνδροµή.

Μετά την παρέµβαση του Συνηγόρου, το ΙΚΑ επικοινώνησε με την υπηρεσία στην οποία εργαζόταν ο πατέρας και αφού επιβεβαίωσε την πατρότητα και την ασφαλιστική ικανότητα εξέδωσε βιβλιάριο υγείας του παιδιού.

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Συνεργασία Δήμου Αθηναίων με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών στους κρίσιμους τομείς της Βίας, Υγείας, Εξαφάνισης και Φτώχειας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!