Public Eye Awards 2014 – Τα βραβεία της ντροπής

Ελένη Τομπέα-

Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Berne Declaration και η Greenpeace, «απονέμει» κάθε χρόνο δύο αρνητικά βραβεία σε εταιρείες : Ένα βραβείο κοινού που αποδίδεται ύστερα απο δημόσια ψηφοφορία και ένα βραβείο Κριτικής Επιτροπής (Public Eye Awards 2013)

Μεταξύ 26 Νοεμβρίου 2013 και 22 Ιανουαρίου 2014, πάνω από 280.000 άνθρωποι ψήφισαν την “αγαπημένη” τους εταιρεία για το διάσημο βραβείο της ντροπής, το Public Eye People’s Award.

Η εταιρεία που έλαβε τις περισσότερες ψήφους  από τον κόσμο ήταν η Gazprom ενώ μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή απένειμε το άλλο βραβείο της ντροπής, το Public Eye Jury Award,  στην εταιρεία Gap.

gazprom-logoGAZPROM

Η Gazprom είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο και ανήκει κυρίως στο ρωσικό κράτος. Το 2012, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Gazprom είναι επίσης κολοσός στα μέσα ενημέρωσης. Η  “Gazprom Media Holding” είναι μια από τις πλουσιότερες εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Ρωσία, με κύκλο εργασιών πάνω από 2 δισ. δολάρια. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ευρέως τα τηλεοπτικά της κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς για την επιρροή της κοινής γνώμης, όπως για παράδειγμα, απεικονίζοντας τις ειρηνικές δράσεις της Greenpeace για την προστασία του περιβάλλοντος, ως ένα είδος ξένης οικο-τρομοκρατίας.

Η Gazprom είναι η πρώτη εταιρεία που εγκατέστησε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου( Prirazlomnaya) στην Αρκτική Θάλασσα Pechora. Τον Δεκέμβριο του 2013, έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που άρχισε γεωτρήσεις για πετρέλαιο στην Αρκτική Θάλασσα Barents. Από τη στιγμή που ξεκίνησε  η γεώτρηση, η εταιρεία έχει ήδη παραβιάσει πολλές ρυθμίσεις ομοσπονδιακής ασφάλειας και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.

Ανεξάρτητη έρευνα για τις πιθανές επιπτώσεις μιας πετρελαιοκηλίδας, αποκάλυψε πως η Gazprom δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε μια πετρελαιοκηλίδα. Μια τέτοια διαρροή θα οδηγήσει σε σοβαρή και μακροπρόθεσμη ρύπανση αυτής της ευπαθούς περιοχής.

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη μέθοδος για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδας σε θαλάσσιους πάγους”. Εκτιμάται ότι η συνολική έκταση σε κίνδυνο είναι πάνω από 140.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα  θάλασσας και 3.000 χλμ ακτής, καθώς και ότι κοντινά καταφύγια άγριας ζωής για τα θαλασσοπούλια της Αρκτικής και τους θαλάσσιους ίππους απειλούνται σε μεγάλο βαθμό.

gazprom-case-image-540x180

Η Gazprom είναι υπεύθυνη για σημαντικές διαρροές πετρελαίου σε χερσαίες επιχειρήσεις της. Με δορυφορικές εικόνες και επιτόπιες επισκέψεις, οι ειδικοί της Greenpeace της Ρωσίας έχουν εντοπίσει 206 πετρελαιοκηλίδες σε 6 περιοχές όπου η Gazprom διεξάγει εργασίες γεώτρησης. Η Gazprom έχει επίσης εμπλακεί σε υπεράκτιες καταστροφικές γεωτρήσεις που στέρησαν τη ζωή σε 53 άτομα τον Δεκέμβριο του 2011, όταν η εξέδρα Kolskaya ανατράπηκε κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης. Η εξέδρα αποτελούσε μέρος συμβολαίου με μια θυγατρική της Gazprom, η οποία ποτέ δεν θεωρήθηκε άμεσα υπεύθυνη για το ατύχημα. Ωστόσο, η ευθύνη της σε αυτήν την τραγωδία είναι προφανής.

Οι τακτικές περικοπές στον προϋπολογισμό για μέτρα ασφάλειας σε εργασίες ρυμούλκησης, συνέβαλαν στο παραπάνω ατύχημα. Ο κόσμος έχει ήδη δει πώς η Shell, παρά τις δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων και τις χρόνιες προσπάθειες, ήταν εντελώς ανίκανη να εργαστεί με ασφάλεια στην Αλάσκα. Με το τρομερό ιστορικό της Gazprom,  θα πρέπει κανείς  να φοβάται το χειρότερο για την παρθένα και ευάλωτη περιοχή της Αρκτικής.

gap-logoGAP

Η Gap Inc, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ,  είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες ειδών ένδυσης λιανικής πώλησης,  με πάνω από 3.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και με πάνω από 1 δισ. δολάρια σε καθαρά κέρδη το 2012. Gap λέει ότι είναι προσηλωμένη στην ευημερία και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, ανακοινώνοντας προγράμματα για τις γυναίκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο σε μια νέα ιστοσελίδα που ονομάζεται “We Are Committed.”

Πίσω όμως από αυτή τη φαινομενικά ρόδινη εικόνα που η Gap προσπαθεί να δημιουργήσει, η εταιρεία αφήνει τους εργαζόμενους έρμαια στον φόβο για την ασφάλειά τους. Οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία ενδυμάτων ήταν γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η Gap έχει κάνει ελάχιστα για να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα.

Η υπευθυνότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού για παγκόσμια εμπορικά σήματα όπως η Gap, είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της βιομηχανίας. Παρ ‘όλα αυτά, τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν συχνά στερούνται βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως εξόδους κινδύνου, αρκετές σκάλες, και σύγχρονα ηλεκτρικά συστήματα. Οι διευθυντές έχουν αποδειχθεί πρόθυμοι να θυσιάσουν ζωές με το να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να παραμένουν σε μη ασφαλή δομικά κτίρια.

Η Gap έχει την ευθύνη να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Η νέα Συμφωνία- την οποία αρνείται να υπογράψει η Gap – διατάσει υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας, απαιτεί ανεξάρτητες επιθεωρήσεις, και υποχρεώνει τους συμμετέχοντες εμπόρους να βοηθήσουν οικονομικά στη βελτίωση της ασφάλειας  των εργοστασίων των προμηθευτών τους.

Αλλά όσο η Gap και οι σύμμαχοί της παραμένουν σε εικονική συμφωνία, πολλά εργοστάσια θα συνεχίσουν να ξεφεύγουν από τον σοβαρό έλεγχο, μη διαθέτοντας τα κεφάλαια για τις βασικές λειτουργίες ασφαλείας.

gap-inc-story-image-540x180

Μετά την κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza στο Μπαγκλαντές, το οποίο σκότωσε περισσότερους από 1.100 εργαζόμενους, πάνω από 100 παγκόσμιες μάρκες ένδυσης έχουν αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια στις αλυσίδες εφοδιασμού τους με την υπογραφή της Συμφωνίας  Accord on Fire and Building Safety στο Μπαγκλαντές.

Όμως η εταιρεία μόδας Gap,  που αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ρούχων του Μπαγκλαντές, αρνήθηκε να υπογράψει τη δεσμευτική συμφωνία με τα συνδικάτα. Αντ ‘αυτού, υπονομεύει συστηματικά κάθε σοβαρή μεταρρύθμιση με την προώθηση μη δεσμευτικών εταιρικών-ελεγχόμενων προγραμμάτων, συνεχίζοντας να ασυδοτεί σε βάρος των εργαζομένων.

Η Gap έχει υποκαταστήσει μια στρατηγική δημοσιότητας για την ασφάλεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τάσσοντας μαζί της και άλλες εταιρείες, όπως τη Wal-Mart και την Target.

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι, το 85% των οποίων είναι γυναίκες, εργάζονται στη βιομηχανία ενδυμάτων του Μπαγκλαντές, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ταχεία ανάπτυξη του τομέα έχει γίνει εις βάρος του ανθρώπινου δυναμικού και με τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Πυρκαγιές σε εργοστάσια και οικοδομικές καταρρεύσεις είναι τακτικά φαινόμενα που οφείλονται σε κατάφωρες παραβιάσεις των προτύπων ασφάλειας.

Διεθνή εμπορικά σήματα που προμηθεύονται από το Μπαγκλαντές, όπως η Gap, παρέλειψαν να εξασφαλίσουν ακόμα και τις πιο βασικές προδιαγραφές ασφάλειας για τους “προμηθευτές” τους, όπως υπαγορεύει η τοπική νομοθεσία. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία του ενδύματος εργάζονται με ανυπόφορο ωράριο για μισθούς φτώχειας.

Αν διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους  κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους ή ακόμα χειρότερα. Έτσι η Gap αρνείται να συμβάλει στην αναγκαία μεταρρύθμιση, βάζοντας τη ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων σε σοβαρό κίνδυνο.

http://publiceye.ch/en/

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Το 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί: Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!