Διεθνής ημέρα μηδενικής ανοχής στον Γυναικείο Γεννητικό Ακρωτηριασμό

 • Ο Γυναικείος γεννητικός ακρωτηριασμός περιλαμβάνει διαδικασίες που σκόπιμα αλλάζουν ή προκαλούν κάκωση στα γυναικεία γεννητικά όργανα για μη-ιατρικούς λόγους.
 • Η διαδικασία δεν οδηγεί σε κανένα όφελος για την υγεία των κοριτσιών και των γυναικών.
 • Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αιμορραγία και προβλήματα στην ούρηση, κύστεις, λοιμώξεις, στειρότητα καθώς και επιπλοκές τοκετού όπως και αυξημένο κίνδυνο νεογνικής θνησιμότητας.
 • Πάνω από 125 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί μέχρι σήμερα γεννητικό ακρωτηριασμό σε 29 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. (UNICEF, Female Genital Mutilation/Cutting: a statistical overview and exploration of the dynamics of change, 2013).
 • Ο γυναικείος γεννητικός ακρωτηριασμός διεξάγεται κυρίως σε νεαρά κορίτσια, μεταξύ της νηπιακής ηλικίας και της ηλικίας των 15 ετών.
 • Πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.

Ο Γυναικείος Γεννητικός Ακρωτηριασμός (Female Genital Mutilation/Cutting) έχει να κάνει με διαδικασίες που αφορούν την μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων, ή άλλης βλάβης στα γυναικεία γεννητικά όργανα για μη-ιατρικούς λόγους.

Η πρακτική πραγματοποιείται ως επί το πλείστον από ανθρώπους που εκτελούν την παραδοσιακή περιτομή, που συχνά παίζουν και άλλους κεντρικούς ρόλους στις κοινότητες, όπως να λαμβάνουν μέρος σε τοκετούς. Ωστόσο, πάνω από το 18% όλων των γυναικείων γεννητικών ακρωτηριασμών πραγματοποιείται από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τάση να πραγματοποιείται η διαδικασία από ιατρούς.

Ο Γυναικείος Γεννητικός Ακρωτηριασμός αναγνωρίζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών. Αντανακλά τις βαθιά ριζωμένες ανισότητες μεταξύ των φύλων, και αποτελεί μια ακραία μορφή διακρίσεων κατά των γυναικών. Οι διαδικασίες πραγματοποιούνται σχεδόν πάντα σε ανηλίκα παιδιά,  γεγονός που παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών. Η πρακτική παραβιάζει επίσης τα δικαιώματα ενός ατόμου για την υγεία, την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα, το δικαίωμα να μην υπόκειται σε βασανιστήρια και σε σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση, και το δικαίωμα στη ζωή, όταν η διαδικασία οδηγεί σε θάνατο.

Διαδικασίες

Ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει ταξινομηθεί σε τέσσερις κύριες κατηγορίες.

 1. Κλειτοριδεκτομή: μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μόνο η ακροποσθία της κλειτορίδας.
 2. Εκτομή: μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και των μικρών χειλέων, με ή χωρίς εκτομή των μεγάλων χειλέων.
 3. Αγκτηριασμός: Στένεμα του κολπικού ανοίγματος με τη δημιουργία καλύμματος και τη συρραφή των μικρών χειλέων ή και των μεγάλων χειλέων, με ή χωρίς εκτομή της κλειτορίδας.
 4. Διάφοροι τρόποι: Όλες οι βλαβερές διαδικασίες που πραγματοποιούνται για μη ιατρικούς σκοπούς, π.χ. τσίμπημα, διάτρηση, τομή, απόξεση και καυτηριασμός στην περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Οι άμεσες επιπλοκές των παραπάνω διαδικασιών μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πόνο, σοκ, αιμορραγία, τετάνο ή σήψη (βακτηριακή λοίμωξη), κατακράτηση ούρων, ανοιχτές πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και ζημία σε γειτονικούς ιστούς των γεννητικών οργάνων. 

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Προβλήματα στην ούρηση και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
 • Κύστες
 • Στειρότητα
 • Αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές στον τοκετό και νεογνικής θνησιμότητας.
 • Ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. η διαδικασία που σφραγίζει ή στενεύει το κολπικό άνοιγμα, οδηγεί σε επέμβαση ώστε να ανοιχτεί ξανά το κολπικό άνοιγμα και να καταστεί δυνατή η σεξουαλική επαφή και ο τοκετός.

Οι αιτίες του γυναικείου γεννητικού ακρωτηριασμού περιλαμβάνουν ένα μείγμα από πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικούς παράγοντες μέσα σε οικογενειακά και κοινοτικά πλαίσια. Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό( UNFPA) αναφέρει πως 86 ακόμα εκατομμύρια νεαρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να βιώσουν κάποια μορφή των πρακτικών αυτών μέχρι το 2030, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.

map_africa_sm

 

Διαβάστε Επίσης  Το 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί: Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας

FGM-A Statistical Overview and Exploration of the Dynamics of Change

Πηγές: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, unfpa.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!