Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής το φαινόμενου «bullying» ή εκφοβισμού ή θυματοποίησης ενός παιδιού, που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, στο σχολείο αλλά ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαπλώνεται σαν επιδημία.
Στην ελληνική πραγματικότητα το φαινόμενο του εκφοβισμού είναι ένα ζήτημα που πλήττει περίπου 1 στα 10 παιδιά, ενώ παρατηρείται δραματική αύξηση του ποσοστού των παιδιών που υφίστανται εκφοβισμό στο σχολείο, από τη μια τάξη στην άλλη.
Οι πιο συνηθισμένες μορφές του bullying στην Ελλάδα είναι:
-Χρήση κοροϊδευτικών ονομάτων
-Σπρωξίματα και χτυπήματα
-Πειράγματα λόγω εξωτερικής εμφάνισης
-Ανάρτηση εξευτελιστικών φωτογραφιών μέσω Διαδικτύου
-Διάδοση τέτοιων φωτογραφιών μέσω κινητών
Τρόποι πρόληψης:
σε επίπεδο σχολείου:
– σύνταξη διακήρυξης του σχολείου ενάντια στη βία-δικαιώματα υποχρεώσεις, καθήκοντα για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας
– αύξηση της επίβλεψης του σχολικού χώρου
– ευαισθητοποίηση και συνεργασία με τους γονείς
σε επίπεδο τάξης:
– συζήτηση στην τάξη για τον ορισμό, τις μορφές και τις επιπτώσεις της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
– ενημέρωση σχετικά με το γιατί η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός δεν είναι αποδεκτά από το σχολείο
– τρόποι και προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση από τους μαθητές: σύνταξη των κανόνων της τάξης ενάντια στη βία.
Αντιμετώπιση:
Κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας έχει ρόλο και ευθύνη για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού (δ/ντής του σχολείου, δάσκαλος, συμμαθητές, γονείς). Ο βαθμός εμπλοκής κάθε μέλους, σχετίζεται τόσο με την ιδιότητά του, όσο και με τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την ένταση του περιστατικού εκφοβισμού. Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν σε ένα πλαίσιο παράλληλων δράσεων γιατί η αντιμετώπισή του είναι πολυεπίπεδη.
ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Δ/ΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.