“Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων Βίας” στο Δήμο Ρεθύμνου

“Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων Βίας” στο Δήμο Ρεθύμνου, socialpolicy.grΜια νέα σημαντική δομή εγκαινιάζει ο Δήμος Ρεθύμνου, την ερχόμενη Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014. Πρόκειται για το το “Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων Βίας”, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από το περασμένο καλοκαίρι, με την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού, ως τμήμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής, ικανοποιεί ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα του Ρεθύμνου κι έρχεται να συμπληρώσει τις κοινωνικές δομές του Δήμου που προσφέρουν πολύτιμο έργο σε επίπεδο παροχής συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στους δημότες και τις οικογένειες τους ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ατομικών και κοινωνικών δυσκολιών.

Η σύσταση και λειτουργία του Κέντρου χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Ανθρώπινη Ανάπτυξη” με Προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Για να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του ο Δήμος Ρεθύμνης, ενέταξε διοικητικά το Κέντρο στην Κοινωνική Υπηρεσία του.

 

Το Κέντρο στελεχώνεται από Κοινωνιολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και Ψυχολόγο και προβλέπεται, επίσης, η πρόσληψη ενός νομικού.

Λειτουργεί εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν ραντεβού.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής δέχεται γυναίκες που υφίστανται:

  • Σωματική κακοποίηση
  • Ψυχολογική, Συναισθηματική ή Λεκτική βία
  • Οικονομική βία
  • Έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού
  • Έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking
  • Έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση

 

Οι υπηρεσίες είναι εξατομικευμένες, παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ, διέπονται από τους κανόνες του ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ και αφορούν:

  • Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα ισότητας των Φύλων.
  • Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη των γυναικών θυμάτων με την οπτική του φύλου).
  • Υπηρεσίες παραπομπής ή συνοδείας – όποτε αυτό απαιτείται – των θυμάτων σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ.
  • Παροχή, σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους, νομικών υπηρεσιών (legan aid) σε γυναίκες-θύματα βίας.

 

Τα εγκαίνια του Κέντρου, το οποίο στεγάζεται σε κεντρικό χώρο ( στη Λ. Κουντουριώτη 98, πρώην ΚΕΠ Δήμου) το οποίο διέθεσε, ανακαίνισε και εξόπλισε καταλλήλως ο Δήμος, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014, στις 14.00, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων κας Βάσως Κόλλια, με προσκεκλημένους εκπρόσωπους Φορέων και Συλλόγων με κοινωνική δράση.

 

Δήμος Ρεθύμνου

 

Διαβάστε Επίσης  Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου - Διαδικασία Εφαρμογής της Δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» έτους 2020-2021

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!