Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή στην παιδική ηλικία και οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο στην εφηβεία

Επιμέλεια – Μετάφραση: Τομπέα Ελένη

Η κατάθλιψη στους ενήλικες σχετίζεται με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Δεν είναι σαφές, ωστόσο,  πότε η συσχέτιση μεταξύ της κλινικής κατάθλιψης με τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου μπορεί να αναπτυχθεί ή πόσο νωρίς κατά τη διάρκεια της ζωής αυτή η σύνδεση μπορεί να ανιχνευθεί.

Σε μία συνεχιζόμενη μελέτη της παιδιατρικής κατάθλιψης, συγκρίθηκαν οι  παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, η καθιστική συμπεριφορά και το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, σε τρία δείγματα  εφήβων: πρωτότοκα παιδιά-probands (proband =το πρώτο άτομο σε μια οικογένεια που μελετάται γενετικά) με καθιερωμένο ιστορικό μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής στην παιδική ηλικία (210 σε αριθμό), αδέλφια πρωτότοκων που δεν παρουσίασαν κατάθλιψη (195 σε αριθμό), και έλεγχος σε έφηβους χωρίς ιστορικό κάποιας σημαντικής ψυχιατρικής διαταραχής (161 σε αριθμό).

Από τους έφηβους που μελετήθηκαν, το 85% των πρωτότοκων δεν παρουσίαζαν μείζων καταθλιπτικό επεισόδιο. Ωστόσο, κατά την εκτίμηση αυτή, οι πρωτότοκοι είχαν υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος και ήταν λιγότερο σωματικά δραστήριοι από τους υπόλοιπους εφήβους και τα αδέλφια τους καθώς και εμφάνιζαν υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας. 

Οι γονείς των πρωτότοκων εφήβων ανέφεραν υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου (σημαντικά υψηλότερα από ό, τι οι γονείς των λοιπών εφήβων), συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος του μυοκαρδίου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων που σχετίζονται με τη νοσηλεία. Οι διαφορές των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο μεταξύ των πρωτότοκων και των λοιπών ελεγχόμενων εφήβων ήταν ανεξάρτητες από την καρδιακή νόσο των γονέων.

Το αποτέλεσμα της παραπάνω έρευνας οδήγησε στο συμπέρασμα πως η μείζων κατάθλιψη στην παιδική ηλικία συνδέεται με ένα δυσμενές προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου στην εφηβεία, καθώς και ότι οι κίνδυνοι της παιδικής κατάθλιψης για καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να συμπίπτουν σε οικογένειες. Η αποτελεσματική πρόληψη και η θεραπεία της κατάθλιψης κατά την παιδική ηλικία μπορεί να είναι ένα μέσο για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου στους ενήλικες.

Πηγή: psychosomaticmedicine.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Βασικά Ευρήματα Έκθεσης Παγκόσμιων Στατιστικών για την Υγεία του Π.Ο.Υ | 2020

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!