Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου – Παγκόσμια Έκθεση 2014

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, 2014 – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Γενεύη, Ελβετία – Mια νέα παγκόσμια έκθεση για τον καρκίνο που συντάχθηκε από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) δείχνει ότι:

  • Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θνησιμότητας παγκοσμίως – το 2012 υπήρξαν περίπου 8,2 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο
  • Η Παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε διάστημα τεσσάρων ετών αυξήθηκε κατά 11% * σε περίπου 14,1 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2012 – ίσος αριθμός με το πληθυσμό της μεγαλύτερης πόλης της Ινδίας (Βομβάη)
  • Οι περιπτώσεις καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπεται να αυξηθούν κατά 75% και να φτάσουν κοντά στα 25 εκατ. τις επόμενες δύο δεκαετίες

Η Παγκόσμια Έκθεση για τον Καρκίνο του 2014 επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν ανισότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου και την φροντίδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην ασθένεια μεταξύ των φτωχών του κόσμου αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως. Συγκεκριμένα, κατά το 2025, το 80% της αύξησης του αριθμού των θανάτων από καρκίνο θα εμφανιστεί στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες χώρες, ένα μεγάλο ποσοστό των καρκίνων στις αναπτυσσόμενες χώρες προκαλείται από μολύνσεις, όπως του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 85% όλων των περιπτώσεων καρκίνου που σχετίζονται με τον HPV. Καθώς οι χώρες αυτές υιοθετούν όλο και πιο δυτικό τρόπο ζωής, παρατηρείται αύξηση των επιπέδων του καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ και της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας – γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου.

Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης περιστατικών καρκίνου αφού η νόσος “νικά” τα συστήματα υγείας τους και εμποδίζει την οικονομική τους ανάπτυξη, δεδομένου ότι κατέχουν ελάχιστα μέσα και υποδομές για να αντιμετωπίσουν το προβλεπόμενο φορτίο της νόσου. Ανησυχητικό δεδομένο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ότι μόνο το 50% των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν καταρτίσει εθνικά επιχειρησιακά σχέδια ελέγχου και αντιμετώπισης του καρκίνου.

Με τη ραγδαία αύξηση της φροντίδας και των δαπανών για τη θεραπεία, και τα φτωχά και τα πλούσια έθνη πρέπει να συμβάλουν στον αγώνα κατά του καρκίνου. Επί του παρόντος, σχεδόν 4,2 εκατομμύρια άτομα ετησίως πεθαίνουν πρόωρα (ηλικίας 30-69 ετών), εξαιτίας της νόσου σε όλο τον κόσμο. Αν δεν αναληφθεί αποφασιστική δράση για την ανάπτυξη πρακτικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση του καρκίνου, το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί σε πάνω από πέντε εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ανά έτος έως το 2025.

καρκίνος, socialpolicy.gr

Πρακτικές λύσεις για τη μείωση των πρόωρων θανάτων πρέπει να θέσουν την πρόληψη ως τον ακρογωνιαίο λίθο τους. Οι πρακτικές αυτές  περιλαμβάνουν:

• Ανάπτυξη Εθνικών Σχεδίων Ελέγχου και Αντιμετώπισης του Καρκίνου

• Προγράμματα ευαισθητοποίησης κατά των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου

• Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο -ορισμένες μορφές καρκίνου φαίνεται να έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 25%

• Εισαγωγή προγραμμάτων εμβολιασμού κατά του HPV

Η δημοσίευση της Παγκόσμιας Έκθεσης για τον καρκίνο στηρίζει το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου 2014 “Απομυθοποιήστε τους μύθους”.

myths

Στόχος 5 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τον Καρκίνο: Μείωση του στιγματισμού και διάλυση των μύθων σχετικά με τον καρκίνο, υπό το σύνθημα “Debunk the myths”.

World Cancer Day 2014-Facts

Πηγές: worldcancerday.org , uicc.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ: Έρευνα για την πανδημία και τους εξαρτημένους χρήστες της Αθήνας

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου – Παγκόσμια Έκθεση 2014"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!