Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης: Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν για την άμεση εξάλειψη της φτώχειας και των ανισοτήτων

20 Φεβρουαρίου 2014 – Τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών σε όλο τον κόσμο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης στέλνουν ισχυρά μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα για την λήψη πρακτικών μέτρων όσον αφορά την εξάλειψη των εμποδίων της ανισότητας, πράττοντας περισσότερα για την ενδυνάμωση των ατόμων μέσα από την αξιοπρεπή εργασία, την παροχή επαρκούς κοινωνικής προστασίας και τη διασφάλιση του δικαιώματος να “ακούγονται” οι φωνές των φτωχών.

Το χάσμα μεταξύ των φτωχότερων και πλουσιότερων σε όλο τον κόσμο είναι μεγάλο και αυξάνεται. Η κατάσταση αυτή δεν υφίσταται μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και στο εσωτερικό τους, συμπεριλαμβανομένων και πολλών από τις πλέον εύπορες χώρες του πλανήτη”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ban Ki-moon , προσθέτωντας: “Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης είναι ένα μέσο, για να τονίσουμε τη δύναμη της παγκόσμιας αλληλεγγύης για την προώθηση των ευκαιριών για όλους “.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 20η Φεβρουαρίου ως παγκόσμια ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης το 2007, καλώντας τα κράτη-μέλη να αφιερώνουν την ημέρα για την προώθηση των εθνικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τους στόχους της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Κοινωνική Ανάπτυξη του 1995,  με την οποία οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να δραστηροποιηθούν για την εξάλειψη της φτώχειας, τη πλήρη απασχόληση και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης, παραμερίζοντας τους στόχους της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Στο μήνυμά του για την ημέρα, ο κ. Ban Ki-moon είπε ότι καθώς διευρύνονται οι ανισότητες, η κοινωνική συνοχή διαταράσσεται. Αυτό οδηγεί συχνά σε έναν φαύλο κύκλο οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας, ακόμα και σε ταραχές. Οι βίαιες συγκρούσεις σε πολλά μέρη του κόσμου είναι συχνά ριζωμένες στην βαθιά ανισότητα, στις διακρίσεις, καθώς και στην εκτεταμένη φτώχεια.

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, κ. John Ashe, επεσήμανε πως πρέπει να διαμορφωθεί μια παγκόσμια αναπτυξιακή ατζέντα με άξονα τη βιωσιμότητα, τονίζοντας ότι η νέα ατζέντα, με την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας στο επίκεντρο της, πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους φορείς, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς, με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, καθώς και των ακαδημαϊκών και επιστημονικών κοινοτήτων.

“Πρέπει να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες και να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες όλων των μελών της παγκόσμιας οικογένειας μας, ιδιαίτερα των γυναικών, των νέων, των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των αυτοχθόνων και των φτωχών και περιθωριοποιημένων ανάμεσά μας” είπε, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη πως ο κόσμος μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο ανάπτυξης που θα εξαλείψει τις ανισότητες, τις ανισότητες που μέχρι στιγμής εμποδίζουν την υλοποίηση των κοινών φιλοδοξιών.

Πηγή: un.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  OXFAM: Ακυρώστε τα χρέη των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
error: Content is protected !!