Παγκόσμιος Προσκοπισμός

Ο Προσκοπισμός, απαριθμώντας περί τα 30.000.000 μέλη σε περισσότερες από 160 χώρες, αποτελεί παγκοσμίως την μεγαλύτερη παιδαγωγική Κίνηση για εφήβους και νέους ανθρώπους. Τα τριάντα εκατομμύρια των Προσκόπων ανά τον κόσμο, τα ενώνει το προσκοπικό τριφύλλι στο πουκάμισο, το μαντίλι στο λαιμό, οι ίδιες αξίες και η επιθυμία να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.

Αποστολή της Προσκοπικής Κίνησης είναι να συμβάλει στην διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός αξιακού συστήματος βασιζόμενο στην Προσκοπική Υπόσχεση και το Νόμο των Προσκόπων, να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία.

Το όραμα του Προσκοπισμού, ως παγκόσμιας Κίνησης νέων, είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Ο Προσκοπισμός, έχοντας ήδη συμπληρώσει εκατό χρόνια ζωής, αποτελεί μια παιδαγωγική Κίνηση με ισχυρές και κοινά αποδεκτές αξίες, που αποσκοπεί στην επίτευξη της αποστολής του, εμπλέκοντας νέους ανθρώπους που εργάζονται μεταξύ τους για να αναπτύξουν πλήρως την προσωπικότητα και τις ικανότητές τους, υποστηριζόμενοι κάθε στιγμή από ενήλικες που είναι πρόθυμοι και ικανοί να πραγματοποιήσουν το παιδαγωγικό ρόλο τους.

Ο Προσκοπισμός, ως παγκόσμια Κίνηση, προσελκύει και διατηρεί στους κόλπους του, όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους (κυρίως έφηβους) και των δύο φύλων, προερχόμενους από διάφορες κοινωνικές τάξεις. Ο Προσκοπισμός, όντας ελκυστικός για τους ενήλικες – γυναίκες και άνδρες – σε κάθε πολιτισμό και κοινωνία, αποτελεί μία Κίνηση μέσω της οποίας μπορούν να αποτελέσουν μία σημαντική συμβολή στην κοινωνία συνεργαζόμενοι με νέους και νέες.

Ο Προσκοπισμός αποτελεί μια δυναμική και καινοτόμο Κίνηση, με επαρκείς και ιδίους πόρους, απλές δομές και δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, όπου η οργάνωση, η διαχείριση και η επικοινωνία είναι αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα.

Πρόσκοποι σε Δράση

Κένυα: 

Διαβάστε Επίσης  Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την 8η Ψηφιακή Γιορτή Πολυγλωσσίας
MicrosoftInternetExplorer4 Στο Ναϊρόμπι, για τα παιδιά των παραγκουπόλεων που ζούσαν σε σκουπιδότοπους, ένας Πρόσκοπος με όραμα να αλλάξει τον κόσμο, προσέγγισε τους αρχηγούς των συμμοριών και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους, τους κάνει Προσκόπους. Απ’ αυτούς, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Πρόσκοποι ενθαρρύνονται να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες, μερικοί εκπαιδεύονται ως μηχανικοί αυτοκινήτων, άλλοι στην μεταλλοτεχνία και χιλιάδες παιδιά των δρόμων βρίσκουν ευκαιρία για εκπαίδευση. Το 2002, όλα αυτά ήταν μέρος του Προσκοπικού Προγράμματος «Εισιτήριο στη Ζωή», αποτελώντας για τους νέους των παραγκουπόλεων νέα ελπίδα και ένα καλύτερο αύριο. Επιστρέφοντας το 2010 στο Ναϊρόμπι, βρήκε πολλά από εκείνα τα παιδιά να έχουν γίνει δάσκαλοι, ιερείς, επιστήμονες και επαγγελματίες βοηθώντας με τη σειρά τους, τους νέους.

Διαβάστε Επίσης  Δυνατότητα συμμετοχής νέων ηλικίας 18-30 ετών σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα εθελοντισμού σε κοινωνικό συνεταιρισμό στην Ιταλία
MicrosoftInternetExplorer4 Σλοβακία:  Οι μειονότητες των Ρομά – συχνά αναφερόμενοι ως Αθίγγανοι – θεωρούνται ως «πρόβλημα» στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς εξαιτίας του νομαδικού τρόπου ζωής και των παραδόσεών τους, αντιμετωπίζονται με προκατάληψη και δυσπιστία. Η φτώχεια είναι ευρέως διαδεδομένη ενώ πολλοί ζουν σε γκέτο και καταυλισμούς στις παρυφές αστικών κέντρων. Παρότι το επίσημο Κράτος τους παρέχει βασική εκπαίδευση, το ήμισυ των παιδιών Ρομά δεν ολοκληρώνουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και αρκετά παιδιά αναλαμβάνουν ρόλους ενηλίκων πολύ νωρίς. Στην Σλοβακία, Πρόσκοποι και Ρομά εργάστηκαν από κοινού για να βρούνε λύση και καταστρώθηκε ειδικό πρόγραμμα δράσης και προβολής του Προσκοπισμού. Όταν ο Προσκοπισμός, ως παιδαγωγικό σύστημα, εισήχθηκε στις κοινότητες των Ρομά, είχε θετική αντιμετώπιση και αποδοχή από τα παιδιά, καθώς αρκετά απ’ αυτά έδωσαν την Προσκοπική Υπόσχεση και έγιναν Πρόσκοποι. Οι Πρόσκοποι Ρομά συμπεριλήφθηκαν στην εθνική Προσκοπική Οργάνωση της Σλοβακίας. Οι Πρόσκοποι συνεργάστηκαν, χρησιμοποιώντας την Προσκοπική Μέθοδο ως βασική εκπαιδευτική συνιστώσα, προκειμένου να αποκτήσουν ομαδικό πνεύμα και χρήσιμες ηγετικές ικανότητες. Εφαρμόζοντας τη Προσκοπική Μέθοδο στις κοινότητες αυτές απέδειξαν την παγκόσμια έφεση των νέων στο Προσκοπικό Πρόγραμμα. Η δράση αυτή, αποτέλεσε μια νέα και κοινή αρχή για τους Προσκόπους της Σλοβακίας και τις κοινότητες των Ρομά.

Πηγή: sep.org.gr

Κράτα το

SHARE TWEET PIN SHARE

Be the first to comment on "Παγκόσμιος Προσκοπισμός"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!