Νέο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε στις 10 Μαρτίου την υιοθέτηση της σύστασης του νέου Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (Fund for European Aid to the Most Deprived (FEAD). Το Ταμείο αναμένεται να παρέχει πολύτιμη υποστήριξη στα κράτη-μέλη στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους πλέον ευάλωτους πολίτες της Ευρώπης που έχουν πληγεί εντονότερα από τη συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση.

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου ανέρχεται σε περισσότερα από 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταβάλλουν το 15% του κόστους μέσω των Εθνικών τους Προγραμμάτων, ενώ το ποσοστό χρηματοδότησης από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους ανέρχεται στο 85%.

Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο θα στηρίξει τις ενέργειες των κρατών-μελών ώστε να παρασχεθεί ένα πλέγμα μη-χρηματικής υλικής βοήθειας στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη σοβαρότερη υλική αποστέρηση, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των ενδυμάτων και έτερων βασικών αγαθών προσωπικής χρήσης όπως υποδήματα, σαπούνια και σαμπουάν.

Μέσω της σύστασης του Νέου Ταμείου απαιτείται η συνδυαστική διανομή υλικής βοήθειας με εξειδικευμένα μέτρα κοινωνικής επανένταξης, όπως την παροχή συμβουλευτικής και υποστήριξης προς τους πλέον αποστερημένους ανθρώπους ώστε να διαφύγουν από την κατάσταση της φτώχειας.

Τα κράτη-μέλη μπορούν ακόμη να επιλέξουν να παρέχουν μόνο μη-υλική βοήθεια που θα στοχεύει στην κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων που βιώνουν τη σοβαρότερη υλική αποστέρηση.

Το Ταμείο αναμένεται να προσφέρει σημαντικές δυνατότητες ευελιξίας στα κράτη-μέλη που θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν, βάσει της ιδιαιτερότητας της εθνικής κατάστασης, τον τύπο βοήθειας που επιθυμούν να παράσχουν (υλική ή μη-υλική μορφή βοήθειας) και το προτιμώμενο μοντέλο διανομής των τροφίμων και των αγαθών.

ec.europa.eu

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Έκθεση "Προτάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση του έμφυλου συνταξιοδοτικού χάσματος στην Ελλάδα"

Be the first to comment on "Νέο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!