Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτοτραυματισμό

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον ΑυτοτραυματισμόΑυτο-τραυματισμός ορίζεται η σκόπιμη πράξη ενός ατόμου που έχει σκοπό να τραυματίσει ή να πονέσει σωματικά τον εαυτό του, ως τρόπος αντιμετώπισης του συναισθηματικού πόνου.

Αυτο-τραυματισμός είναι κάθε σκόπιμη, μη αυτοκτονική συμπεριφορά, που προκαλεί σωματική βλάβη και έχει ως στόχο την ανακούφιση συναισθηματικής δυσφορίας. 

Ο σωματικός πόνος είναι συχνά πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί σε σχέση με τον συναισθηματικό πόνο, επειδή προκαλεί “πραγματικά” αισθήματα. Οι τραυματισμοί μπορούν να αποδείξουν σε ένα άτομο ότι ο συναισθηματικός πόνος τους είναι πραγματικός και ισχυρός.

Η αυτοτραυματική συμπεριφορά μπορεί να ηρεμήσει ή να “ξυπνήσει” ένα άτομο. Ωστόσο, ο αυτο-τραυματισμός παρέχει μόνο προσωρινή ανακούφιση και δεν αντιμετωπίζει τα βασικά ζητήματα που υποβόσκουν πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Ο αυτο-τραυματισμός μπορεί να γίνει μια φυσική απάντηση στις πιέσεις της καθημερινής ζωής και μπορεί να κλιμακωθεί σε συχνότητα και σοβαρότητα.

Όταν πρόκειται για αυτοτραυματισμό, η κοπή θεωρείται ο κύριος τρόπος που οι άνθρωποι επιλέγουν να τραυματιστούν. Μεταξύ των μεθόδων που ακολουθούνται από τα άτομα που υποφέρουν από αυτού του είδους την συμπεριφορά είναι το κάψιμο, το γρατζούνισμα και κάθε τρόπος τραυματισμού που δημιουργεί μώλωπες στο σώμα.

Αυτός ο “μηχανισμός” παρέχει στους ανθρώπους μια αίσθηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “διαλείμματα από την αίσθηση ενός διαρκούς μουδιάσματος”. Ο συναισθηματικός πόνος που οδηγεί στον αυτοτραυματισμό προκαλείται από προβλήματα όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση (πολλές φορές κακή εικόνα του σώματος), ψυχικά τραύματα (πένθος, εκφοβισμός, διάλυση μιας σχέσης, οικονομική κρίση, σωματική, συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση), τελειομανία. Ο αυτο-τραυματισμός μπορεί επίσης να σχετίζεται με θέματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές, σχιζοφρένεια, ή διαταραχή προσωπικότητας.

Ένα άτομο μπορεί να υποφέρει από αυτόν τον τρόπο συμπεριφοράς, χωρίς να το αποκαλύπτει στο οικογενειακό ή κοινωνικό του περιβάλλον, νιώθωντας ανίκανο να σπάσει αυτόν τον κύκλο: συναισθηματικός πόνος-αυτοτραυματισμός.

Ο όρος Self-harm είναι ένας γενικός όρος, που περιλαμβάνει μια ποικιλία από επιβλαβείς συμπεριφορές που δημιουργούν προβλήματα ή βλάβες  σε ένα άτομο, όπως διατροφικές διαταραχές, ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, ναρκωτικά ή κατάχρηση αλκόολ.  Ο αυτο-τραυματισμός βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του όρου Self-harm και είναι μια άμεση συμπεριφορά που προκαλεί βλάβες στο σώμα ενός ατόμου.

self-harm-map

Ο αυτο-τραυματισμός μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή της ζωής του. Το φύλο, η ηλικία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η φυλή, η θρησκεία, το υπόβαθρο δεν συσχετίζονται με αυτού του είδους την συμπεριφορά. Ο αυτο-τραυματισμός είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης. Όποιος έχει κάτι οδυνηρό να αντιμετωπίσει θα μπορούσε ενδεχομένως να στραφεί σε αυτο-τραυματισμό.

national-awareness-days.com

lifesigns.org.uk

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Socialmedia: πώς επηρεάζουν τη ζωή των εφήβων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!