Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται με μια σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο στις 21 Μαρτίου κάθε έτους. Η ημέρα έχει ως στόχο να υπενθυμίζει τις αρνητικές συνέπειες του ρατσισμού καθώς και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε έξι χρόνια μετά το τραγικό γεγονός, γνωστό και ως η τραγωδία του Σάρπερβιλ ή η σφαγή του Σάρπερβιλ. Το τραγικό συμβάν συνέβη στο Sharpeville της Νότιας Αφρικής στις 21 Μαρτίου του 1960, όταν αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 69 ανθρώπους σε μια ειρηνική διαδήλωση κατα του απαρτχάιντ. 

Η Διακήρυξη Durban Declaration and Programme of Action που εγκρίθηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας στις 8 Σεπτεμβρίου 2001, υπογραμμίζει το βασικό ρόλο που οι πολιτικοί ηγέτες και τα πολιτικά κόμματα μπορούν και οφείλουν να διαδραματίσουν στην καταπολέμηση του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων 2014: Ο ρόλος των ηγετών στην Καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας επιλέχθηκε από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τονίζοντας τον καίριο ρόλο που παίζουν οι ηγέτες, κινητοποιώντας την πολιτική βούληση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.

Στην εναρκτήρια δήλωση της, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,  Navi Pillay,  με αφορμή τη φετινή συζήτηση για το ρόλο των ηγετών στην καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων, “δανείστηκε” ένα απόσπασμα από την ομιλία του Nelson Mandela μετά την αποφυλάκιση του – υπό το καθεστώς του απαρτχάιντ – θέλωντας να τονίσει το ρόλο ενός πραγματικού ηγέτη:

NelsonMandela““Friends, comrades, and the people of Natal, I greet you all. I do so in the name of peace, the peace that is so desperately and urgently needed in this region. In Natal, apartheid is a deadly cancer in our midst, setting house against house, and eating away at the precious ties that bound us together. This strife among ourselves wastes our energy and destroys our unity. My message to those of you involved in this battle of brother against brother is this: take your guns, your knives, and your pangas, and throw them into the sea. Close down the death factories. End this war now!”

 Πηγές:  timeanddate.com,  ohchr.org,  un.org

 

Διαβάστε Επίσης  Το 14 τοις εκατό των ενηλίκων παγκοσμίως εξακολουθούν να μην έχουν αναπτύξει βασικές δεξιότητες γραμματισμού

 

socialpolicy.gr

 

Κράτα το

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!