Πανευρωπαϊκή Έρευνα για τη Βία Κατά των Γυναικών

Μάρτιος 2014: Η σχετική έρευνα του Ευρωπαϊκoύ Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων είναι η πρώτη του είδους της, σχετικά με τη βία κατά των γυναικών σε όλα τα  κράτη μέλη (28) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις 42.000 γυναικών σε ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίες ερωτήθηκαν για τις εμπειρίες τους που αφορούσαν περιπτώσεις σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας, συμπεριλαμβανομένων των περιστατικών συντροφικής βίας (ενδοοικογενειακή βία).

Η έρευνα περιελάμβανε επίσης ερωτήσεις σχετικά με παρενοχλητικές παρακολουθήσεις, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, καθώς και το ρόλο που διαδραματίζουν οι νέες τεχνολογίες στις εμπειρίες ανάλογων περιστατικών από γυναίκες. Επιπλέον, στις συνεντεύξεις ζητήθηκε από τις γυναίκες να απαντήσουν για εμπειρίες αντιμετώπισης βίας κατά την παιδική τους ηλικία. Με βάση τις λεπτομερείς διαπιστώσεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων προτείνει τρόπους δράσης σε διάφορους τομείς που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά βίας κατά των γυναικών και ξεπερνούν τα στενά όρια του ποινικού δικαίου, που κυμαίνονται από την απασχόληση και την υγεία έως τα νέα τεχνολογικά μέσα.

Ενδεικτικά Στοιχεία

13 εκατομμύρια γυναίκες από όλες τις χώρες τις Ε.Ε. βρέθηκαν να έχουν υποστεί κάποιο είδος σωματικής βίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία)  είχαν το υψηλότερο αριθμό γυναικών που δήλωσαν πως έχουν υποστεί βία, όπως ξυλοδαρμό,  βιασμό ή άλλες μορφές βίας, με τα αντίστοιχα ποσοστά να φτάνουν το 52%, 47% και 46%. Οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό βίας, περίπου 20% ήταν η Πολωνία, η Αυστρία και η Κροατία.

Στην Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, η βία κατά των γυναικών κυμαίνεται κάτω από το μέσο όρο του 33%. Ωστόσο οι ερευνητές δήλωσαν πως η διαφορά στα ποσοστά μεταξύ των βόρειων και νότιων χωρών της Ευρώπης δεν αποδεικνύουν ότι στο Βορρά το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Πρέπει να ληφθούν υπόψη και παράγοντες, όπως ότι οι γυναίκες στις σκανδιναβικές χώρες μιλούν πιο ανοιχτά για τα περιστατικά βίας, ενώ σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα ζητήματα αυτά εξακολουθούν να θεωρούνται ταμπού.

Βία κατά των γυναικών-Πανευρωπαική έρευνα

Violence Against Women an EU-Wide Survey: Main Results


http://fra.europa.eu/en

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ευρώπη: Εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια αντιμετωπίζουν αυξανόμενη ανασφάλεια και βία εν μέσω κορονοϊού

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!