Συνήγορος του Πολίτη: Όχι στην υπονόµευση της ανθρώπινης αξίας. Όχι στον ρατσισµό

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ως φορέας προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης,  με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, επισημαίνει ότι η διακηρυκτική καταδίκη του ρατσιστικού λόγου και της ρατσιστικής βίας δεν αρκεί για την καταπολέμηση του φαινομένου.
 
Ο ρατσισµός υπονοµεύει τα θεµέλια του κράτους δικαίου και εµφανίζει την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια ως έννοια που σχετικοποιείται και μεταβάλλεται συγκυριακά ανάλογα με τα χαρακτηριστικά (εθνικά, φυλετικά, θρησκευτικά, ηλικίας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισµού) της οµάδας που κάθε φορά στοχοποιείται. Πρόκειται για αντιλήψεις και πρακτικές ασύµβατες με την ίδια τη δηµοκρατία.
 
Εκείνο που απαιτείται είναι μια στρατηγική διάχυσης ενός ηχηρού μηνύµατος αντιπαράθεσης με τον ρατσισµό και τη μισαλλοδοξία σε όλη τη δράση της δηµόσιας διοίκησης. Ο δηµόσιος λόγος έχει καθοριστική συνεισφορά στη συνεπή υπεράσπιση αυτού του σκοπού, αλλά και στην έµπρακτη υλοποίησή του. Αντιστοίχως σηµαντική είναι η θέσπιση και η αποτελεσµατική εφαρµογή ενός επαρκούς νοµοθετικού πλαισίου.
 
Παρά την εµφανή μείωση των περιστατικών ρατσιστικής βίας, μετά τις εξελίξεις του Σεπτεµβρίου 2013, τα οποία όµως δεν έχουν εκλείψει, παραµένει επίκαιρη η Ειδική Έκθεση της Αρχής για τη ρατσιστική βία, ιδίως ως προς τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τις απαιτούµενες νοµοθετικές βελτιώσεις. Παραµένουν επίσης επίκαιρες αρκετές από τις παρατηρήσεις της Αρχής για τον υπό ψήφιση Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, ιδίως σχετικά με το κοµβικής σηµασίας ζήτηµα της ουσιαστικής προστασίας των θυµάτων ρατσιστικής βίας.
 
Η θεσµική και κοινωνική εγρήγορση για την καταπολέµηση του απεχθούς φαινοµένου, οφείλει να είναι συνεχής και τεταµένη.

————

Συνήγορος του Πολίτη, Ανεξάρτητη Αρχή, Δελτίο Τύπου 21 Μαρτίου 2014

 

Διαβάστε Επίσης  Οι άδειες διαμονής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!