ΚΛΙΜΑΚΑ: Τηλεψυχιατρική – 12 έτη λειτουργίας

Η τηλεψυχιατρική ως κλάδος της τηλεϊατρικής  πρωτοεμφανίστηκε το 1950 και αφορά την  παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας από  απόσταση μέσω ζωντανής και αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του επαγγελματία και του εξυπηρετούμενου. Η θετική σχέση κόστους-οφέλους, η αξιοπιστία των διαγνώσεων και η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων μέσω τηλεψυχιατρικής έχουν τεκμηριωθεί ερευνητικά σε ένα ευρύ φάσμα πλαισίων όπως φυλακές, απομακρυσμένες περιοχές, γενικά και ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Το 2002 στο πλαίσιο της Αποασυλοποίησης η ΚΛΙΜΑΚΑ εγκαινιάζει ένα δίκτυο τηλεψυχιατρικής μεταξύ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης και της Κεντρικής Ψυχιατρικής Υπηρεσίας στην Αθήνα. Τον επόμενο χρόνο στο δίκτυο εντάσσονται και 2 ψυχιατρικά νοσοκομεία στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν για τη δημιουργία Διαδικτυακού Κέντρου επιμόρφωσης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
 
Παράλληλα, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων της ΚΛΙΜΑΚΑ χρησιμοποιεί τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο και την τηλεδιάσκεψη ως μέσο παροχής υπηρεσιών από το 2003, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους στόχους που θέτει η Κοινοτική Ψυχική Υγεία.

Σταδιακά, από το 2003 και μετά η τηλεψυχιατρική εντάχθηκε και στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του φορέα ενώ το 2010 δημιουργήθηκε το πρότυπο ιατρείο τηλεψυχιατρικής εντός του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών. Κατά τα έτη 2003-2013 δεκάδες επαγγελματίες ψυχικής υγείας συμμετείχαν στα προαναφερθέντα προγράμματα τηλεψυχιατρικής ενώ, κατά την εν λόγω περίοδο έχουν λάβει χώρα περί τις 50.000 συνδέσεις για την παροχή υπηρεσιών και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της διεπιστημονικής ομάδας.

Αναλυτικότερα:

ΚΛΙΜΑΚΑ Τηλεψυχιατρική 12 Έτη Λειτουργίας

 

Διαβάστε Επίσης  Έρευνα διερεύνησης των επιπτώσεων της καραντίνας του COVID-19 στα επίπεδα στρες στους επαγγελματίες πρώτης γραμμής. Ανίχνευση τάσεων συσχέτισης στρες και κατάχρησης αλκοόλ/καπνού

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!