7 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2012-1 στους 8 επί του συνόλου των παγκόσμιων θανάτων – ως αποτέλεσμα της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο ενιαίο κίνδυνο περιβαλλοντικής υγείας στον κόσμο. Τα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση (εσωτερικής και εξωτερικής / indoor and outdoor) και των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, την ισχαιμική καρδιακή νόσο, καθώς και σύνδεσης μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του καρκίνου. Η ατμοσφαιρική ρύμανση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβάνοντας τις οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις και τις χρόνιες αποφρακτικές πνευμονικές παθήσεις.

Οι νέες εκτιμήσεις δεν βασίζονται μόνο στις επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τις ασθένειες που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και  στην καλύτερη εκτίμηση της ανθρώπινης έκθεσης σε ρύπους μέσω της χρήσης βελτιωμένων μέσων και τεχνολογίας. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κάνουν μια πιο λεπτομερή ανάλυση των κινδύνων για την υγεία με ένα μεγαλύτερο δημογραφικό εύρος που περιλαμβάνει πλέον αγροτικές όσο και αστικές περιοχές.

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην Νοτιοανατολική Ασία και στις Δυτικές Περιφέρειες του Ειρηνικού του ΠΟΥ ( Regionally, low- and middle-income countries in the WHO South-East Asia and Western Pacific Regions ) είχαν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2012, με συνολικά 3,3 εκατομμύρια θανάτους που συνδέονται με τη ρύπανση του αέρα εσωτερικών χώρων και 2,6 εκατομμύρια θανάτων που σχετίζονται με την εξωτερική ρύπανση του αέρα.

Εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί θανάτους – ανάλυση επί των ασθενειών:

40% – ισχαιμική καρδιακή νόσος

40% – εγκεφαλικά επεισόδια

11% – χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

6% – καρκίνος του πνεύμονα

3% – οξείες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού στα παιδιά

Ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικών χώρων που προκαλεί θανάτους – ανάλυση επί των ασθενειών:

34% – εγκεφαλικά επεισόδια

26% – ισχαιμική καρδιακή νόσος

22% -χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

12% – οξείες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού στα παιδιά

6% – καρκίνο του πνεύμονα

Μετά την ανάλυση των παραγόντων κινδύνου και λαμβάνοντας μεταβολές στη μεθοδολογία, ο ΠΟΥ εκτιμά πως η ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικών χώρων συνδέθηκε με 4,3 εκατομμύρια θανάτους το 2012 σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούσαν σόμπες ξύλου, άνθρακα και βιομάζα. Στην περίπτωση εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο ΠΟΥ εκτιμά πως υπήρξαν 3,7 εκατομμύρια θάνατοι το 2012 σε αστικές και αγροτικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Μέσα στο τρέχων έτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κυκλοφορήσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ποιότητα εσωτερικού αέρα για την καύση οικιακών καυσίμων, καθώς και δεδομένα ανά χώρα σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη συναφεία της με τη θνησιμότητα, καθώς και μια ενημερωμένη έκδοση μετρήσεων της ποιότητας του αέρα σε 1600 πόλεις από όλες τις περιοχές του κόσμου.

Πηγή: ΠΟΥ

Διαβάστε Επίσης  Έκθεση της Επιτροπής: Η φύση της Ευρώπης απειλείται καθώς ο κόσμος καταγράφει το χειρότερο έτος όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές

Be the first to comment on "7 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!