Γερμανία 1440: Εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Gutenberg.
Ενώ η κινητή τυπογραφία χρησιμοποιούνταν ήδη στην Κίνα μερικές εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα, η ακρίβεια των ρυθμίσεων της τυπογραφίας Gutenberg ήταν το βασικό στοιχείο για τη διάδωση της δυτικής εκτύπωσης. Τα σχετικά, φθηνά βιβλία του τύπου που μπορούσαν να παραχθούν σε χαρτί, σε αντίθεση με την περγαμηνή, αφαίρεσαν την δύναμη του γραπτού λόγου από τα χέρια του κλήρου δίνοντας τη στη μορφωμένη μεσαία τάξη.
Οι εκδόσεις Penny dreadfuls ,ένα είδος βρετανικών εκδόσεων του 19ου αιώνα, που συνήθως αφορούσε ιστορίες φαντασίας που εμφανίζονταν τμηματικά επί σειρά εβδομάδων, με το κάθε μέρος να κοστίζει μια δεκάρα (penny). Ο όρος αυτός, στην συνέχεια περιλάμβανε μια ποικιλία εκδόσεων που χαρακτήρισε φθηνές ιστορίες φαντασίας, οι οποίες έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στη δεκαετία του 1830, ήταν το επόμενο μεγάλο άλμα στο χώρο των εκδόσεων. Τυπωμένες σε φθηνό χαρτοπολτό, αυτά τα φυλλάδια είχαν στόχο τη νεολαία, κάτι σαν τα σύγχρονα κόμικς. Θεωρήθηκαν μια φθηνή, ανόητη διασκέδαση, πολλά από τα οποία γράφτηκαν από ερασιτέχνες συγγραφείς.
Το χαρτόδετο βιβλίο (paperback) εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1930. Εκείνη την εποχή τα περισσότερα paperback βιβλία δεν μπορούσαν να βρίσκονται σε μια δημόσια βιβλιοθήκη ή δεν αποτελούσαν ανάγνωση “σοβαρής” λογοτεχνίας. Σήμερα, το χαρτόδετο βιβλίο θεωρείται νόμιμη μορφή των εκδόσεων, στο ίδιο επίπεδο με το βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο.
Το 1971, ο Michael Hart δουλεύοντας πάνω σε ένα κεντρικό υπολογιστή Xerox Sigma V, αποφάσισε ότι η μεγαλύτερη αξία που δημιουργείται από τους υπολογιστές δεν είναι η πληκτρολόγηση, αλλά η αποθήκευση, η ανάκτηση, και η αναζήτηση του περιεχομένου των βιβλιοθηκών. Το πρώτο “e-book” γέννησε ένα αντίγραφο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και αυτό ήταν το ξεκίνημα του Project Gutenberg.
Τα e-books εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, μοιράστηκαν εύκολα, αποθηκεύτηκαν σε σκληρούς δίσκους ή σε δίσκους αποθήκευσης, και γρήγορα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται. Τα πρώτα e-books ήταν συνήθως γραμμένα σε τομείς ειδικότητας, προορίζονταν να είναι έγγραφα που μόνο μικρές ομάδες μπορούσαν να μοιράζονται, και ως εκ τούτου, ήταν λίγα. Τα θέματα τους κυμαινόταν από τεχνικά εγχειρίδια, σε υλικό που “δεν ήταν κατάλληλο για ανηλίκους» …
Προέκυψαν πολλές μορφές e-book και πολλαπλασιάστηκαν, πολλές εκ των οποίων υποστηρίχτηκαν από μεγάλες εταιρείες λογισμικού (όπως η μορφή PDF της Adobe), και άλλες που υποστηρίχτηκαν από ανεξάρτητους προγραμματιστές. Πολλοί αναγνώστες φυσικά ακολούθησαν πολλές μορφές με τους περισσότερους από αυτούς να ειδικεύονται σε μία μόνο μορφή, και με τον τρόπο αυτό κατακερματίστηκε η αγορά των e-books ακόμη περισσότερο. Το αποτέλεσμα ήταν η έλλειψη μιας κοινής φωνής των αναγνωστών σχετικά με τα e-books, το οποίο απέτρεπεται τα ηλεκτρονικά βιβλία να γίνουν ένα δημοφιλές προϊόν.
Τα e-books όμως συνέχισαν να αποκτoύν φήμη στις δικές τους “υπόγειες αγορές”. Πολλοί εκδότες e-book άρχισαν να διανέμουν βιβλία που υπήραν ήδη σε δημόσια διάθεση ή βιβλία που απλά ήταν παλιά και δύσκολο να βρεθούν. Την ίδια στιγμή, συγγραφείς με βιβλία που δεν έγιναν δεκτά από τους εκδότες τους, άρχισαν να προσφέρουν τα βιβλία τους στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να μπορούν να τα δουν και άλλοι.
Ένα από τα πρώτα είδη που είχαν επιτυχία στον τομέα του ηλεκτρονικού βιβλίου ήταν οι ρομαντικές ιστορίες. Τα ρομαντικά μυθιστορήματα ήταν ιδανικά για e-books, ένα είδος που θεωρείται από το κοινό «ένοχη απόλαυση», λόγω του εμφανώς λάγνου περιεχόμενου του που χλευάζεται συχνά. Τα e-books ρομαντικών ιστοριών ήταν εύκολο να αγοραστούν από την ιδιωτικότητα του σπιτιού ενός αναγνώστη, και εξίσου εύκολο να διαβαστούν χωρίς να αποκαλύπτεται η “ένοχη αυτή απόλαυση” σε άλλους. Εν αγνοία του υπόλοιπου κόσμου, τα e-books ρομαντικών μυθιστορημάτων είχαν πραγματοποιήσει μια επιτυχία.
Οι βιβλιοθήκες άρχισαν να δίνουν προσοχή στα e-books, το 1998, όταν η NetLibrary, μια επιχείρηση από το Κολοράντο άρχισε να τις παρέχει περιεχόμενο. Το 2002, η NetLibrary αγοράστηκε από την OCLC (Online Computer Library Center, Inc.), η οποία συνεχίζει σήμερα να παρέχει περιεχόμενο σε βιβλιοθήκες.
Οι μεγάλες εκδοτικές εταιρείες έδωσαν τελικά σημασία στο κίνημα των e-books γύρω στο 2001. Οι εκδότες, που στην αρχή φοβήθηκαν τις δυνατότητες του νέου αυτού μέσου με τον ίδιο τρόπο όπως και η μουσική βιομηχανία ήταν κατά των MP3, ακολουθεί τώρα το παράδειγμα της μουσικής βιομηχανίας σε μια προσπάθειά να κατανοήσουν καλύτερα, και, τελικά, να επωφεληθούν από τη νέα αυτή ηλεκτρονική μορφή βιβλίου. Έτσι δημιούργησαν on line καταστήματα και συνεργάζoνται με κατασκευαστές e-reader για να εδραιωθούν στην αγορά του e-book. Παράλληλα, οι κατασκευαστές υλικού ηλεκτρονικών ειδών εργάζονται ειδικά πάνω στα e-book readers.
Με όλη αυτή τη δραστηριότητα από σημαντικούς εκδότες και εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών, μαζί με ανεξάρτητους του χώρου, αναπτύσσονται νέα μοντέλα πώλησης, οι μορφές αρχίζουν να ομογενοποιούνται, το ηλεκτρονικό υλικό ανάγνωσης είναι πλέον διαθέσιμο, και χάρη στο Internet, τα e-books επιτυγχάνουν πλέον παγκόσμια διανομή.
Σήμερα, λόγω των e-books, δημιουργούνται νέοι ηλεκτρονικοί εκδοτικοί οίκοι, οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών προσφέρουν στην αγορά όλο και περισσότερα e-book readers σχεδιασμένα για το ευρύ κοινό, και οι σχεδιαστές λογισμικού δημιουργούν νέες εφαρμογές ανάγνωσης για φορητά ηλεκτρονικά εργαλεία, όπως φορητούς υπολογιστές, smartphones και κονσόλες παιχνιδιών. Ας μην ξεχνάμε και τα ακουστικά βιβλία ως μια μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου. Οι αναγνώστες μπορούν να “φορτώσουν “ένα βιβλίο σε μορφή ήχου στο φορητό τους εξοπλισμό και να απολαύσουν κάποιον να διαβάζει το αγαπημένο τους βιβλίο.
Μια εταιρεία με την επωνυμία E Ink, εισήγαγε πρόσφατα μια νέα τεχνολογία απεικόνισης, e-ink, η οποία μιμείται την εμφάνιση του χαρτιού καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία απεικόνισης. Η εισαγωγή της στις τελευταίες συσκευές ανάγνωσης έχει ήδη απήχηση σε πολλούς καταναλωτές και θεωρείται μια πολύ ανώτερη μορφή απεικόνισης από τις οθόνες LCD.
socialpolicy.gr