Ένταξη της αναπηρίας στην εργασία – Προσβασιμότητα στο χώρο εργασίας και στα μέσα επικοινωνίας και πληροφόρησης

Η πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες απαιτεί εξάλειψη του φόβου για το άγνωστο και εξέταση των ικανοτήτων των ατόμων και όχι των αναπηριών τους.

Η ένταξη της αναπηρίας στην εργασία προωθεί ένα εργασιακό περιβάλλον όπου όλοι αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό, όπου τα ταλέντα και οι δεξιότητες των διαφόρων ομάδων αξιολογούνται, και όπου η παραγωγικότητα βελτιώνεται, επειδή το εργατικό δυναμικό έχει κίνητρα. Ένας χώρος εργασίας χωρίς αποκλεισμούς είναι εκείνος όπου όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες και μέσα. Είναι ο χώρος όπου όλοι οι εργαζόμενοι – ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, τη γλώσσα ή την αναπηρία – έχουν φωνή και υπολογίζονται. Είναι ένα περιβάλλον χωρίς φυσικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς φραγμούς. Μια εταιρεία μπορεί να μετατρέψει τον εργασιακό της χώρο σε χώρο ένταξης ατόμων με αναπηρίες, προσαρμόζοντας τον και εξαλείφοντας τις αρνητικές στάσεις και αντιλήψεις για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για να επιτύχουν.

Μερικές φορές ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να χρειάζεται την προσαρμογή, την υποστήριξη ή κάποιο μέσο για να είναι σε θέση να είναι αποτελεσματικό ή να λάβει μέρος σε κάποια εκπαίδευση ή κατάρτιση. Αυτή η προσαρμογή ή υποστήριξη όταν παρέχεται από έναν εργοδότη ή κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα αναφέρεται ως εύλογη προσαρμογή (reasonable accommodation). Σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνονται φυσικές προσαρμογές, αλλαγές στη διαδικασία αίτησης για μια θέση εργασίας, τροποποίηση των ωραρίων εργασίας, ή η παροχή ή τροποποίηση του εξοπλισμού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αναπηρία δεν χρειάζονται ειδικά καταλύματα. Το ποσοστό των ανθρώπων που τα χρειάζονται είναι μικρό ή πρόκειται για κάτι πολύ πιο απλό από ό, τι οι εργοδότες πιστεύουν. Η ανάγκη για προσαρμογές εξαρτάται πάντα από το άτομο, τη φύση της αναπηρίας του, και τις απαιτήσεις της κατάρτισης, της εργασίας ή όποιας άλλης δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι εργοδότες να ρωτούν τα άτομα για τις συγκεκριμένες ανάγκες τους και να μην κάνουν υποθέσεις για το τι χρειάζονται ή δεν χρειάζονται.

Παραδείγματα εύλογων προσαρμογών

  • Παροχή ενός διερμηνέα της νοηματικής γλώσσας για ένα κωφό άτομο
  • Αγορά εξοπλισμού ή λογισμικού, όπως ένα λογισμικό σύνθεσης ομιλίας για ένα άτομο με προβλήματα όρασης
  • Ρύθμιση και τροποποίηση του εξοπλισμού, όπως η προσαρμογή του ύψους/θέσης μιας καρέκλας για ένα άτομο με προβλήματα κινητικότητας
  • Προσαρμογή των ωρών εργασίας, για παράδειγμα, σε ένα άτομο με μια ιατρική κατάσταση που απαιτεί συχνά διαλείμματα
  • Εκπαίδευση εργασίας,για παράδειγμα, για ένα άτομο με νοητική ή ψυχοκοινωνική αναπηρία
  • Προσαρμογή εργαλείων ή του εξοπλισμού

Τι σημαίνει προσβασιμότητα; (accessibility)

Η προσβασιμότητα είναι η έννοια σύμφωνα με την οποία περιβάλλοντα, διαδικασίες, αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και αντικείμενα ή όργανα, εργαλεία και συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών και των συστημάτων πληροφορίας και επικοινωνίας , θα πρέπει να είναι κατανοητά και εύχρηστα από όλους τους ανθρώπους με τον πιο ασφαλέστερο, βολικό και φυσικά δυνατό τρόπο. Ως έννοια που αναπτύχθηκε αρχικά από τις ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, στην πραγματικότητα ωφελεί τους πάντες.

Ένας τρόπος για την επίτευξη της προσβασιμότητας για όλους είναι μέσω του καθολικού σχεδιασμού. Πρόκειται για ένα σύνολο διαισθητικών και λογικών προτύπων που καθοδηγεί το σχεδιασμό προϊόντων, περιβαλλόντων, προγραμμάτων και υπηρεσιών, που τα καθιστά πιο δίκαια, ευέλικτα και απλά στη χρήση. Η χρήση τους από όλους, μειώνει την ανάγκη για ατομικές προσαρμογές.

Προσβασιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος: παραδείγματα για το εσωτερικό των εγκαταστάσεων μιας εταιρείας περιλαμβάνουν επίπεδη είσοδο και μεγάλες πόρτες- λαβές για πόρτες και συρτάρια που δεν απαιτούν σφίξιμο ή συστροφή στη χρήση-πρίζες στο ύψος της μέσης, εξαλείφοντας την ανάγκη για σκίψιμο ή γονάτισμα-αποθηκευτικούς χώρους με εύκολη πρόσβαση τόσο σε ανθρώπους με χαμηλό ύψος όσο και σε ψηλούς ανθρώπους-διαδρόμους και χώρους χωρίς εμπόδια, σκαλοπάτια ή κενά, κ.α.

Προσβασιμότητα σε μέσα επικοινωνίας και πληροφόρησης: παραδείγματα προσβάσιμων μέσων πληροφόρησης και επικοινωνίας περιλαμβάνουν την παροχή υλικού πληροφόρησης και επικοινωνίας σε εναλλακτικές μορφές. Αυτό σημαίνει την παραγωγή μορφών που είναι προσβάσιμες σε άτομα με διαφορετικές μορφές αναπηρίας, χρησιμοποιώντας απλή και εύκολη στην ανάγνωση γλώσσα, σύστημα ανάγνωσης Braille, μεγάλα μεγέθη γραμματοσειράς, κασέτες ήχου ή CD ή  ηλεκτρονικά αρχεία που είναι αναγνώσιμα από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες οθόνης. Επιπλέον, η μορφοποίηση, η ποιότητα του χαρτιού, οι εικόνες και το κείμενο πρέπει επίσης να εξετάζονται. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρόλο που δεν μπορούν όλα τα άτομα με προβλήματα όρασης να διαβάσουν τη γραφή Braille, είναι συχνά η μόνη μορφή που κάποιοι άνθρωποι, όπως άτομα που είναι κωφά ή τυφλά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένα είδη πληροφοριών.

Προσβασιμότητα Στο Χώρο Εργασίας

Πηγή: businessanddisability.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Αποκλεισμός των νέων από την αγορά εργασίας - Αύξηση της κατάρτισης: Παγκόσμιες τάσεις απασχόλησης για τη νεολαία 2020

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!