Αφγανιστάν: Αλλαγή στον ποινικό κώδικα προστατεύει τους θύτες έμφυλης βίας

Νέα νομοθεσία στο Αφγανιστάν φέρνει σε ακόμη δυσχερέστερη θέση τις γυναίκες που πέφτουν θύματα έμφυλης βίας, καθώς θα επιτρέπει στους άντρες που ασκούν βία να «αποφεύγουν» σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις την ποινική τιμωρία.

Η συγκεκριμένη αλλαγή στον ποινικό κώδικα αναστρέφει τις πολυετείς προσπάθειες (αν και με αργούς ρυθμούς προόδου) αντιμετώπισης της βίας σε μία χώρα που πλήττεται από τους φόνους «τιμής», τους εξαναγκαστικούς γάμους και τον φαύλο κύκλο της ενδοοικογενειακής βίας.

Η μικρή αλλά σημαντική αλλαγή στον ποινικό κώδικα του Αφγανιστάν ουσιαστικά απαγορεύει στους συγγενείς ενός κατηγορούμενου να καταθέσουν εναντίον του ενώπιον του δικαστηρίου. Τα περισσότερα περιστατικά βίας κατά των γυναικών στο Αφγανιστάν αποτελούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, και έτσι ο νέος νόμος – που έχει ήδη υπερψηφιστεί στο κοινοβούλιο, ενώ εκκρεμεί μονάχα η υπογραφή του Προέδρου, Hamid Karzai – οδηγεί στην αποσιώπηση των θυμάτων καθώς και των ανθρώπων που αποτελούν, πιθανότατα, τους κύριους αυτόπτες μάρτυρες…

“Αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό” δήλωσε η Manizha Naderi, Πρόεδρος της Οργάνωσης Women for Afghan Women. «Πλέον θα καθίσταται αδύνατη η ποινική δίωξη στις υποθέσεις βίας κατά των γυναικών… Οι πλέον ευάλωτοι άνθρωποι τίθενται πλέον εκτός του συστήματος δικαιοσύνης»..

Οι φόνοι «τιμής» από πατέρες και αδελφούς που δεν εγκρίνουν τη συμπεριφορά μίας γυναίκας θα είναι σχεδόν αδύνατον να τιμωρούνται. Οι εξαναγκαστικοί γάμοι και το trafficking γυναικών για τον διακανονισμό χρεών θα τεθούν επίσης εκτός των ρυθμίσεων του νέου ποινικού δικαίου, όπου ήδη η δίωξη κατά περιστατικών κακοποίησης είναι σπάνια.

H Human Rights Watch σχολίασε χαρακτηριστικά ότι η νέα αλλαγή στην αφγανική νομοθεσία θα επιτρέψει στους «θύτες βίας κατά γυναικών και κοριτσιών να διαφεύγουν συνεχώς από την τιμωρία του νόμου».

Πηγή: The Guardian

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ευρώπη: Εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια αντιμετωπίζουν αυξανόμενη ανασφάλεια και βία εν μέσω κορονοϊού

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!