Αφρική: 1 παιδί πεθαίνει κάθε 60 δευτερόλεπτα από ελονοσία

Η ελονοσία είναι μια από τις 3 κύριες αιτίες  παιδικής θνησιμότητας στην Αφρική. Ελεγμένες παρεμβάσεις μπορούν να παρέχουν πρόληψη αποτρέποντας εκατομμύρια παιδικών θανάτων και παράλληλα να σταματήσουν τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από την ελονοσία.

Photo: Georgina Goodwin, Vestergaard Frandsen

Photo: Georgina Goodwin, Vestergaard Frandsen

  • Το 2012 υπήρξαν περίπου 207 εκατομμύρια κρούσματα της νόσου που οδήγησαν σε περίπου 627.000 θανάτους.
  • Η Αφρική είναι η ήπειρος που πλήττεται περισσότερο από τη νόσο – 90% του συνόλου των θανάτων με τους περισσότερους από αυτούς να αφορούν παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών.
  • Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ελονοσίας θανατηφόρες. Ωστόσο, η ασθένεια κρατά τους γονείς εκτός εργασίας και τα παιδιά εκτός σχολείου, στερώντας έτσι στις οικογένειες εισόδημα και ευκαιρίες.

Τρία χρόνια απομένουν για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας όσον αφορά τον επιτυχή έλεγχο της ελονοσίας, που αποτελεί ζωτικής σημασίας για την πρόοδο στην υγεία αλλά και σημαντική συμβολή στην πρόοδο σε άλλους τομείς όπως τη μείωση απουσιών από το σχολείο και την καταπολέμηση της φτώχειας.

Photo: MMV

Photo: MMV

Η εξάλειψη της ασθένειας απαιτεί μια τριπλή προσέγγιση που περιγράφεται στο Παγκόσμιο σχέδιο δράσης για  την Ελονοσία:

  • Έλεγχος της ελονοσίας σε χώρες με υψηλή επιβάρυνση για τη μείωση των θανάτων και των κρουσμάτων.
  • Εξάλειψη της ελονοσίας από χώρες με χαμηλή επιβάρυνση από τη νόσο για να “συρρικνωθεί ο χάρτης της ελονοσίας”
  • Επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων εργαλείων για να προωθηθεί η καταπολέμηση της ασθένειας ( σημαντική βοήθεια για την αντίσταση της σε τρέχοντα φάρμακα και εντομοκτόνα).

Πηγή: rollbackmalaria.org

 

Διαβάστε Επίσης  «Το νοσηλευτικό επάγγελμα στην Ελλάδα μέσα από το Νέο Δημόσιο Μάνατζμεντ» | Η οπτική του κοινωνικού φύλου

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!