Δημοσιεύτηκε η έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Σέφας Λουμίνα, ο οποίος είχε επισκεφτεί την Ελλάδα από τις 22-27 Απριλίου 2013, προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις που έχει το εξωτερικό χρέος και οι άλλες σχετικές χρηματοοικονομικές υποχρέωσεις στην πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικότερα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιστιστικών δικαιωμάτων.
Περίληψη (ανεπίσημη μετάφραση του Αγγλικού κειμένου)
“Από το 2010, η κυβέρνηση της Ελλάδος εφαρμόζει ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση ενός οικονομικού πακέτου 240 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
Το πρόγραμμα αποτελείται από αυστηρά μέτρα πολιτικής που συνεπάγονται βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, περικοπές στις θέσεις εργασίες στον δημόσιο τομέα, αύξηση φόρων, ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων και διαρθρωτικές αλλαγές (συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας) οι οποίες φαινομενικά στοχεύουν στη μείωση του ελλείματος και του χρέους σε ένα «βιώσιμο» επίπεδο.
Ωστόσο τα μέτρα έχουν ωθήσει την οικονομία στην ύφεση και γενικότερα υπονόμευσαν την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Ενδεικτικά, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας (ειδικά ανάμεσα στους νέους), των αστέγων, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (με περίπου το 11% του πληθυσμού να ζεί σε ακραία φτώχεια) και τη σοβαρά μειωμένη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η εκπαίδευση.
Οι συνέπειες ήταν σφοδρές για τους πιο ευάλωτους, τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους συνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία, τις γυναίκες τα παιδιά και τους μετανάστες.
Η Έκθεση του Σέφας Λουμίνα