Επιδείνωση των όρων εργασίας στην ΕΕ-Τι δείχνει το ευρωβαρόμετρο για την Ελλάδα

Έντονη δυσαρέσκεια για τις εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα αποτυπώνει η κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε στη δημοσιότητα και ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η κρίση επηρέασε την ποιότητα των όρων εργασίας στην ΕΕ.

Η επιδείνωση είναι κάτι που διαπιστώνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν και το ποσοστό των Ευρωπαίων εργαζομένων που θεωρούν τους όρους εργασίας στη χώρα τους ικανοποιητικούς σε ποσοστό 53%, ένα ποσοστό 57% πιστεύει ότι οι όροι εργασίας τους επιδεινώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Επίσης, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι με τους δικούς τους όρους εργασίας (77% κατά μέσο όρο στην ΕΕ), υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των κρατών-μελών, η οποία κυμαίνεται από 94% στη Δανία έως 38% στην Ελλάδα.

Τι δείχνει το ευρωβαρόμετρο για την Ελλάδα:

  • Το 88% των Ελλήνων διαπιστώνει επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών την τελευταία πενταετία.
  • Το 82% θεωρεί «κακές» τις εργασιακές συνθήκες.
  • Μόλις το 16% τις θεωρεί «καλές».
  • Ικανοποιημένοι με το ωράριο εργασίας το 63%.
  • Ένας στους δύο δηλώνει δυσαρεστημένος από την ισορροπία μεταξύ εργασίας-ιδιωτικής ζωής.
  • Το άγχος ο κυριότερος κίνδυνος για την υγεία δηλώνει το 56%.

Μετά την Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας όσον αφορά τις συνθήκες εργασίες στη χώρα τους καταγράφονται στους Ούγγρους (79%), στους Ισπανούς (76%) και στους Ιταλούς (73%).

Σημειώνεται ότι για τους σκοπούς της κοινοτικής έρευνας, ως όροι εργασίας θεωρήθηκαν ο χρόνος εργασίας, η οργάνωση της εργασίας, η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία, η εκπροσώπηση των εργαζομένων και η σχέση με τον εργοδότη.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!