Ετήσια Έκθεση Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για το 2013

Το 2013 αποτελεί χρονιά κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του ρατσιστικού φαινομένου στην Ελλάδα. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους οριοθετείται από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την ποινική έρευνα και την προφυλάκιση προσώπων που φέρεται να εμπλέκονταν στη δολοφονία καθώς και ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής με πολλές κατηγορίες, μα κυριότερη ότι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση. Κατά το τρίμηνο αυτό σημειώθηκε μεγάλη μείωση των περιστατικών ρατσιστικής βίας. Η επισήμανση αυτή ενισχύει την πεποίθηση πως οι Αρχές άργησαν πολύ να αναγνωρίσουν την ύπαρξη, το μέγεθος, τα χαρακτηριστικά και την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου της ρατσιστικής βίας.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, κατά την περίοδο Ιανουαρίου /Δεκεμβρίου 2013 το Δίκτυο κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 166 περιστατικά ρατσιστικής βίας με 320 θύματα. Τα 143 περιστατικά αφορούν μετανάστες ή πρόσφυγες, τα υπόλοιπα 22 ήταν κατά ΛΟΑΤ άτομα (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα) και 1 εναντίον υπερασπίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων (συνηγόρου θυμάτων). Ο αριθμός των θυμάτων παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένος,  λόγω της καταγραφής του περιστατικού στη  Μανωλάδα, όπου καταγράφηκαν 155 θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης με ρατσιστικό κίνητρο  κατά  των  οποίων  πυροβόλησαν  οι επιστάτες  και τραυμάτισαν  35  απο αυτά.

Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά σωματικές επιθέσειςκατά αλλοδαπών, ενώ οι τύποι των εγκληματικών πράξεων είναι κυρίως βαριές σωματικές βλάβες (75 περιπτώσεις) και απλές σωματικές βλάβες (58 περιπτώσεις), συνδυαζόμενες ως επί το πλείστον με απειλές, εξύβριση, φθορά ξένης περιουσίας και κλοπές. Τα περισσότερα περιστατικά έλαβαν χώρα κατά τις βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες.

Σημειώθηκαν επίσης 27  (εξύβριση, απειλές) εκ των οποίων  1 συνδυάστηκε και με προσβολή θρησκείας, 1 ασέλγεια / προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και 12 με αυθαιρετη προσαγωγή και κράτηση.  Ακόμα καταγράφηκαν 2 περιστατικά εμπρησμού και 3 περιστατικά διατάραξηςοικιακής  ειρήνης  συνοδευόμενα   με  απειλές και εξύβριση. 

 

Ετήσια έκθεση Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για το 2013

 

Πηγή: www.unhcr.gr/1againstracism/

Διαβάστε Επίσης  Ο αστυνομικός στη Μινεάπολη πρέπει να λογοδοτήσει για τη χρήση θανατηφόρας βίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!