Η χρήση των αντικαταθλιπτικών ως η εύκολη λύση για τα βαθιά προβλήματα μιας διαλυμένης κοινωνίας

Περισσότερες από 50 χιλιάδες συνταγές για αντικαταθλιπτικά δίδονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και παρόλο που δεν εκτελούνται όλες, λαμβάνοντας υπόψη την επανάληψη την συνταγογράφησης και όλα εκείνα τα φάρμακα που δεν παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία, το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι απίστευτα υψηλό.

Παρά το γεγονός πως υπάρχει μια θετική πλευρά σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία, αφού υποδηλώνει ότι έχει μειωθεί το στίγμα της ψυχικής πάθησης και ο κόσμος έχει γίνει πιο πρόθυμος να ζητήσει βοήθεα, πολλοί επαγγελματίες στο χώρο της υγείας εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την αυξανόμενη αυτή εξάρτηση.

Το επιχειρήματα γύρω από τη χρήση των αντικαταθλιπτικών αφορούν ερωτήσεις σχετικά με το τι συνιστά μια απλή θλίψη και που βρίκεται το όριο μεταξύ αυτής και της κλινικής κατάθλιψης. Δεν υπάρχει κάποια δεδομένη απάντηση στα ερωτήματα αυτά και αυτή η αμφιθυμία γύρω από τη χρήση των αντικαταθλιπτικών φαίνεται να είναι ένα χαρακτηριστικό όσων λαμβάνουν ανάλογα χάπια. “Δεν είναι ιδανικό, αλλά κάνω χρήση των διαθέσιμων μέσων,” είναι μια χαρακτηριστική απάντηση.

Η σύνδεση μεταξύ των γεγονότων της ζωής και της κατάθλιψης, δεν αμφισβητείται, αλλά αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Μια έκθεση από το Κέντρο Πληροφοριών για την υγεία και την κοινωνική φροντίδα αποκάλυψε ότι σε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου -συμπεριλαμβανομένων: Barnsley, Durham, Middlesbrough, Redcar, Salford και Sunderland- περίπου σε 1 στους 6 ενήλικες συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά. Συγκρίνοντας με πιο εύπορες περιοχές όπως το Kensington και το Chelsea, όπου η αναλογία είναι 1 ενήλικας στους 21.

Από την στιγμή που ξεκίνησε η οικονομική ύφεση, ο Εθνικός Σύνδεσμος “Mind” για την ψυχική υγεία στην Αγγλία και Ουαλία έχει αναφέρει μια δραματική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων, που καλούν την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης. «Υπάρχει μια σαφώς καθορισμένη σχέση μεταξύ ανεργίας και κατάθλιψης», λέει η Sophie Corlett, διευθύντρια του “Mind”.  «Μετά από έξι μήνες στην ανεργία, ένας στους επτά άνεργους άνδρες θα αναπτύξει προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι άνθρωποι οδηγούνται στην υπερχρέωση και υπάρχει μια παλινδρομική σχέση μεταξύ χρέους και ψυχικής υγείας“.

Ενώ σχεδόν όλοι που είχαν την εμπειρία χρήσης αντικαταθλιπτικών, αναφέρουν τη χρησιμότητα τους, πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να έχουν κάνει χρήση εναλλακτικών μορφών βοήθειας. «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι πηγαίνουν στο γιατρό επειδή αισθάνονται θλίψη, και οι λόγοι μπορεί να είναι η ενδοοικογενειακή βία, το χρέος, το πένθος, η διάλυση ενός γάμου, οι δυσκολίες που παρουσιάζονται από τραύματα του παρελθόντος», λέει η Corlett. «Μερικά από αυτά τα ζητήματα είναι πρακτικά και θα μπορούσαν να έχουν πρακτικές λύσεις, ενώ άλλα είναι βαθιά ριζωμένα ψυχολογικά ζητήματα που χρειάζονται να αντιμετωπιστούν. Τα αντικαταθλιπτικά χάπια δεν είναι πάντα η λύση.»

Για μια ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, εκτός της περίπτωσης που τείνει να γίνει χρόνια, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (National Institute for Health and Care Excellence) δεν συνιστά τη φαρμακευτική αγωγή ως πρώτη λύση. Ωστόσο, παρά τις επενδύσεις της κυβέρνησης για τη βελτίωση της πρόσβασης σε προγράμματα ψυχολογικής θεραπείας, σε ορισμένα μέρη της χώρας ο κόσμος περιμένει μήνες για πρόσβαση σε θεραπεία CBT (Γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας) ή παρόµοιων θεραπειών. Ομοίως, φαίνεται ότι οι συνταγές φαρμάκων δεν επανεξετάζονται πάντα κάθε έξι μήνες, όπως υπογραμμίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει μια εναλλακτική λύση. Τα αντικαταθλιπτικά έχουν παρενέργειες που μόλις ανακαλύπτονται και, αν και οι τιμές έχουν μειωθεί, το κόστος για το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας) είναι ακόμη τεράστιo.

Δεδομένου ότι η οικονομία συνεχίζει την υφεσιακή της πορεία, ο αριθμός των ανθρώπων που παλεύουν με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πιθανό να αυξηθεί, οδηγώντας σχεδόν σίγουρα στη συνταγογράφηση ολοένα και περισσότερων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Το Mind, έχει ζητήσει να διεξαχθεί λεπτομερής έρευνα, ώστε να εξετασθεί ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, πόσο καιρό κάνουν χρήση και εάν λαμβάνουν οποιαδήποτε άλλη αγωγή. Η έλλειψη διαθέσιμων δεδομένων πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα, όπως αναφέρει η Corlett. Τα αντικαταθλιπτικά αποτελούν ένα ζωτικής σημασίας “εργαλείο” αλλά εάν, σε πολλές περιπτώσεις, εμείς απλώς καλύπτουμε το πρόβλημα, θα πρέπει ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Πηγή: theguardian.com/uk

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Η τυφλή υπακοή στην εξουσία: Το πείραμα του Milgram

Be the first to comment on "Η χρήση των αντικαταθλιπτικών ως η εύκολη λύση για τα βαθιά προβλήματα μιας διαλυμένης κοινωνίας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!