Η τεράστια κρίση στον τομέα της απασχόλησης όσον αφορά τη νεολαία ολοένα επιδεινώνεται. Σχεδόν 73 εκατομμύρια νέοι σε όλο τον κόσμο αναζητούν εργασία και 1 νέος είναι 3 φορές πιθανότερο να περιπέσει σε ανεργία σε σχέση με έναν ενήλικα μεγαλύτερης υλικίας. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει προειδοποιήσει σχετικά με μια “σημαδεμένη” γενιά νέων εργαζομένων που αντιμετωπίζουν ένα επικίνδυνο μείγμα υψηλής ανεργίας, αυξημένης αδράνειας και επισφαλούς εργασίας στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς και τη υψηλή φτώχεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Το Πρόγραμμα Νεανικής Απασχόλησης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO Youth Employment Programme) λειτουργεί μέσα από ένα παγκόσμιο δίκτυο ειδικών που εργάζονται σε τεχνικά τμήματα, στις εγκαταστάσεις της Οργάνωσης στη Γενεύη αλλά και σε περισσότερα από 60 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Παρέχει βοήθεια σε χώρες ούτως ώστε να αναπτύσσουν συνεκτικές και συντονισμένες παρεμβάσεις για την απασχόληση των νέων.
Youth Employment Programme Brochure
Τι είναι η αξιοπρεπής εργασία;
Πρόκειται για ένα θέμα μεγάλης σημασίας για όλους τους νέους εργαζόμενους. Η έννοια της αξιοπρεπούς εργασίας υποτιμάται πάρα πολύ συχνά. Οι συνθήκες εργασίας στην πραγματικότητα επηρεάζουν τον τρόπο ζωής και έχουν άμεσες επιπτώσεις στη ζωή και στο μέλλον των εργαζομένων. Η πρόσβαση σε αξιοπρεπή εργασία είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε οι νέοι να συνειδητοποιούν τις προσδοκίες τους, να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία και στην τόνωση της οικονομίας.
Η Ατζέντα της αξιοπρεπούς εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας παρέχει παραδείγματα αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας:
- Ευκαιρίες στην απασχόληση: Ένα εργασιακό περιβάλλον που επιτρέπει την ανάπτυξη των ικανοτήτων των εργαζομένων με στόχο την επαγγελματική εξέλιξη.
- Εργασιακά Δικαιώματα: Θα πρέπει να αναγνωρίζεται η ατομικότητα του κάθε εργαζομένου. Δεν πρέπει ποτέ να γίνονται διακρίσεις που βασίζονται στη θρησκεία, στο φύλο, στη φυλή, στην αναπηρία ή στον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δικαίωμα σε διακοπές και σε νόμιμο ωράριο εργασίας με ικανοποιητικά διαλείμματα.
- Κοινωνική Προστασία: Η εργασία θα πρέπει να παρέχει κοινωνική ασφάλεια, η οποία να περιλαμβάνει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, ασφάλεια εισοδήματος, ασφάλιση για τον κίνδυνο της ανεργίας, ασθένειας, αναπηρίας και του εργατικού ατυχήματος, την προστασία της μητρότητας ή για τον κίνδυνο της απώλειας ενός από τα μέλη της οικογένειας (μείωση του οικογενειακού εισοδήματος).
- Κοινωνικός Διάλογος: Σεβασμό στα θεμελιωδή δικαιώματα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Ο Κοινωνικός Διάλογος συνεπάγεται το δικαίωμα της σύστασης και συμμετοχής ομάδων για την προώθηση και την προστασία των επαγγελματικών συμφερόντων.
Πηγές: ilo.org
socialpolicy.gr