Ντούνης Ανδρέας: Ίδρυση ΣΕΚΠ – Οδηγώντας την κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα πέρα από το αδιέξοδο

Ντούνης Ανδρέας*

– Η ίδρυση του Συλλόγου Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής δεν αποτελεί για τους νέους επιστήμονες ΚΠ απλώς μία ευκαιρία κατοχύρωσης και ενίσχυσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, αλλά μία ευκαιρία ενίσχυσης της “φωνής” τους στον δημόσιο διάλογο σε μία περίοδο ύφεσης και οικονομικής, κοινωνικής, και ανθρωπιστικής κρίσης όπου η κοινωνική πολιτική ασκείται υπό ένα πλέγμα ολοένα και πιο “υπολειμματικού” χαρακτήρα που οδηγεί τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας σε ακραίες συνθήκες φτώχειας.

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν έγκειται μονάχα στον παραγκωνισμό της κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα, και ως συνέπεια στην απαξίωση των επιστημόνων ΚΠ, αλλά στην επένδυση της με έναν “μανδύα ανταποδοτικότητας” (βλ. κοινωνικό μέρισμα). Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή και ως κοινωνικοί επιστήμονες και ως πολίτες που έχουν χρέος, πιά, να συνεισφέρουν με επιστημονικές λύσεις στην επανοριοθέτηση της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας με άξονες την κοινωνική δικαιοσύνη και τον ανθρωπισμό.

Θεωρώντας ότι ο δημόσιος διάλογος σχετικά με ζητήματα κοινωνικής πολιτικής έχει κατανεμηθεί ετεροβαρώς (στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων επιταγών) στο πλαίσιο της οικονομικής αποτελεσματικότητας, οι παρεμβάσεις του Συλλόγου Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής θα πρέπει να είναι πολύπλευρες και στοχευμένες, όπως οριοθετήθηκαν με σαφήνεια και από τις παρεμβάσεις των συναδέλφων Νίκου Κουραχάνη και Αικατερίνης Κουλμπαξιώτη.

Από την σκοπιά μου, οι προτάσεις θα έχουν κύριο άξονα την ενίσχυση της φωνής των Νέων Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ως μία πρώτη προσέγγιση παρέμβασης στον δημόσιο διάλογο:

  • Μηνιαίες παρεμβάσεις – απολογισμούς δράσεις του ΣΕΚΠ στα ΜΜΕ (έντυπα μέσα, ηλεκτρονικός τύπος) και κριτική παρέμβαση για τις ασκούμενες κοινωνικές πολιτικές από μέλη του Συλλόγου.
  • Συνεργασία με φορείς και οργανώσεις του εξωτερικού για την επένδυση στην καινοτομία και στην τεχνογνωσία και στην ανανέωση του εμπειρικού και θεωρητικού πλαισίου κατάρτισης με στόχο την ανατροφοδότηση και την ενίσχυση της παρουσίας του Συλλόγου.
  • Δημιουργία forum διαλόγου με πολίτες για τα “κενά” και τις αδικίες στην εφαρμοζόμενη κοινωνική πολιτική και προτάσεις-άρθρα από τον Σύλλογο προς τους δημόσιους φορείς.
  • Ενεργές παρεμβάσεις στο πεδίο του κοινωνικού ακτιβισμού.
  • Ηλεκτρονικό Περιοδικό Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής για πολλαπλασιασμό του αντικτύπου και της αναγνωσιμότητας (βλ. Έκδοση Περιοδικού Νέων Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής. Στόχος του περιοδικού θα είναι η ανάδειξη πρωτότυπων διπλωματικών εργασιών νέων επιστημόνων ή/και μέρους διδακτορικών διατριβών. Τα υποψήφια άρθρα θα αξιολογούνται από κριτές. Άρθρο Νίκου Κουραχάνη — Πηγή https://socialpolicy.gr )

Ορισμένες από τις προτάσεις επικαλύπτονται, σαφώς, με τις προτάσεις των δύο συναδέλφων. Αν και, αρχικώς, μπορεί να θεωρηθούν μαξιμαλιστικοί ή και ουτοπικοί στόχοι, παρόλα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, η νεοιδρυθείσα συλλογικότητα έχει καθήκον, πιά, να ενισχύσει τη “φωνή της” και να οδηγήσει την κοινωνική πολιτική στη χώρα μας πέρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει .

_____

* Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας, Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, ΜΔΕ Μεθοδολογία και Εφαρμογές στην Κοινωνική Πολιτική Παντείου Πανεπιστημίου, Συν-ιδρυτής και Αρχισυντάκτης socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Αντανακλάσεις της Αναπηρίας Στο Αφήγημα της Πανδημίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!