Ο σεβασμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά είναι μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση

Δυστυχώς, η δέσμευση της ΕΕ για την καταπολέμηση των διακρίσεων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά παραμένει σε μεγάλο βαθμό  μια υπόσχεση, παρά τη δημιουργία ενός πλαισίου της ΕΕ για εθνικές στρατηγικές ένταξης των Ρομά. Σε όλη την ΕΕ αλλά και τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν σε αυτή, οι Ρομά αντιμετωπίζουν σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους με ανεπαρκή κρατική μέριμνα. Μερικά παραδείγματα δείχνουν την εμμονή κρατών- μελών της ΕΕ και των υποψήφιων χωρών στην καταπάτηση των δικαιωμάτων, που αφορούν στο διαχωρισμό, τη βία κατά των Ρομά, καθώς και σε αναγκαστικές εξώσεις που οδηγούν στην έλλειψη στέγης.

Σκόπιμος Διαχωρισμός σε κακής ποιότητας εκπαίδευση στην Τσεχική Δημοκρατία

Η Τσεχική Δημοκρατία εξακολουθεί να διαχωρίζει τα παιδιά Ρομά, καθώς και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες σε κατώτερα σχολεία και τάξεις. Σχεδόν πριν από επτά χρόνια, σε μια υπόθεση που ασκήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι τα παιδιά Ρομά υφίστανται διάκριση από τη Τσεχική Δημοκρατία, με την τοποθέτηση τους σε υποβαθμισμένα σχολεία που έχουν σχεδιαστεί για μαθητές με νοητική αναπηρία. Σήμερα, αυτά τα σχολεία εξακολουθούν να χρησιμεύουν ως “αποθήκες” για τα παιδιά των Ρομά όσο και για τα παιδιά με αναπηρίες, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις από την πλευρά της Τσεχίας προς την ΕΕ και το διεθνές δίκαιο. Τα παιδιά των Ρομά και τα παιδιά που έχουν διανοητικές αναπηρίες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα και διαχωρισμένα σε χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση, διαιωνίζοντας έτσι έναν κύκλο φτώχειας, αφού κατά την έξοδο τους από το σχολείο βγαίνουν απροετοίμαστα για την αγορά εργασίας. Η τσεχική κυβέρνηση έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των διακρίσεων εις βάρος των μαθητών Ρομά στην εκπαίδευση και έχει αποτύχει να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς για όλους, μη  πραγματοποιώντας τις απαραίτητες συστημικές μεταρρυθμίσεις.

Αναγκαστική Έξωση σε χωματερή στη Ρουμανία

Πριν από τρία χρόνια, οι οικογένειες Ρομά στην Cluj-Napoca εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια τους στην άκρη μιας τοξικής χωματερής, όπου, παρά τη δικαστική διαπίστωση ότι η έξωση ήταν παράνομη, οι οικογένειες παραμένουν ακόμα εκεί μέχρι σήμερα. Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, περίπου 270 άτομα Ρομά εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στην Cluj-Napoca από τις τοπικές αρχές και μετακόμισαν στο Pata-Rat, ένα γκέτο των Ρομά που βρίσκεται στο χώρο της χωματερής. Τους δόθηκε προειδοποίηση λιγότερο από 48 ώρες  και η έξωση πραγματοποιήθηκε σε θερμοκρασίες που έφτασαν τους μείον 10 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που παραβιάζει την απαγόρευση για εξώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες στη Ρουμανία. Τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν αμέσως. Σε ορισμένες από τις οικογένειες δόθηκε μια υποβαθμισμένη και υπερπλήρη σε αριθμό ατόμων «κοινωνική στέγαση» δίπλα στην χωματερή, μακριά από τα σχολεία και τις δουλειές τους ενώ άλλες οικογένειες αφέθηκαν στην τύχη τους. Στο τέλος του 2013, η ERRC κατήγγειλε την υπόθεση και ένα ρουμανικό δικαστήριο κήρυξε την έξωση παράνομη, επιδικάζοντας αποζημίωση σε όλους όσους είχαν εκδιωχθεί και με διάταξη προς το τοπικό συμβούλιο να παρέχει στους αιτούντες την κατάλληλη κοινωνική στέγαση σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ρουμανικής νομοθεσίας . Ο δήμος άσκησε έφεση και οι οικογένειες Ρομά παραμένουν στη χωματερή μέχρι και σήμερα.

Συνεχείς Εξώσεις στην Ιταλία και τη Γαλλία

Στην Ιταλία και τη Γαλλία, οι παράνομες εξώσεις των Ρομά και η καταστροφή των σπιτιών τους συνεχίζονται έως σήμερα. Παρά τις υποσχέσεις για την ενσωμάτωση των Ρομά και τη σαφή νομολογία να καταδικάζει τις αναγκαστικές εξώσεις, οι ιταλικές αρχές συνεχίζουν να διώκουν τους καταυλισμούς των Ρομά, προσφέροντας στους αστέγους τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο δρόμο ή τη διαμονή  σε συνωστισμένα, ερειπωμένα καταφύγια. Μια πρόσφατη και συνεχιζόμενη έξαρση των εξώσεων στο Μιλάνο έχει πάρει πολύ άσχημη τροπή: Οι Ρομά δεν λαμβάνουν το απαιτούμενο από το νόμο έγγραφο ειδοποίησης και δεν έχουν καμία ευκαιρία να αμφισβητήσουν την έξωση στο δικαστήριο. Ως αποτέλεσμα, πολλοί Ρομά έχουν μείνει άστεγοι, κυνηγημένοι από τόπο σε τόπο ενώ άλλοι στεγάζονται σε προσωρινά καταφύγια. Πολλά παιδιά είναι μεταξύ των αστέγων, τα οποία αναγκάζονται να σταματήσουν το σχολείο, συχνά επειδή είναι πάρα πολύ άρρωστα, εξαντλημένα ή ντρέπονται να παρευρεθούν στην σχολική τάξη.

Infographic-France-Forced-Evictions-english

Στη Γαλλία, οι εξώσεις των Ρομά και η καταστροφή των σπιτιών τους πραγματοποιούνται επί εβδομαδιαία βάση. Το 2013, τουλάχιστον 21.500 άτομα εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια τους. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, οι αναγκαστικές εξώσεις συνεχίστηκαν με τον ίδιο ρυθμό, παρά τις χειμερινές καιρικές συνθήκες. Ενώ οι μετανάστες Ρομά από τη Ρουμανία είναι πολίτες της ΕΕ και έχουν το δικαίωμα να κινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την ΕΕ, η Γαλλία δεν τους θέλει στη χώρα και κάνει τη ζωή τους τόσο δύσκολη  καταστρέφοντας τα σπίτια και τις περιουσίες τους, που αισθάνονται υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Πέραν της παραβίασης του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, μια τέτοια πολιτική έχει αποδειχθεί ότι είναι εντελώς αναποτελεσματική, ακόμη και για το σκοπό που προορίζεται, αφού ορισμένοι Ρομά προτιμούν τις δύσκολες συνθήκες στη Γαλλία από τις ακόμη χειρότερες συνθήκες στη Ρουμανία.

Βία κατά των Ρομά στη Σερβία

Το 2013 το ERRC κατέγραψε 10 περιπτώσεις βίας κατά των Ρομά, με πέντε από αυτές να είναι επιθέσεις κατά Ρομά νεαρής ηλικίας. Το 2014 έχουν ήδη καταγραφεί επιθέσεις σε 6 Ρομά. Η κρατική  απάντηση σε αυτές τις βίαιες επιθέσεις υπήρξε ανεπαρκής: η αστυνομία είτε δεν ανταποκρίθηκε καθόλου ή αγνόησε τα αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτές οι επιθέσεις αποτέλεσαν εγκλήματα μίσους.

Το Πλαίσιο της ΕΕ για τις εθνικές στρατηγικές ένταξης των Ρομά  έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα που τέμνονται της φτώχειας και των διακρίσεων που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη μειονότητα της Ευρώπης. Ο αντίκτυπος  όμως αυτών των πρωτοβουλιών στην καθημερινή ζωή των Ρομά υπήρξε μικρός. Τα κράτη-μέλη και οι υποψήφιες χώρες φέρουν την πρωταρχική ευθύνη για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όμως, η ΕΕ έχει την ευθύνη να επιβάλει τους δικούς της κανόνες.

errc.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Μαιών 2020

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!