Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων

 Η ιστορία του γραπτού λόγου είναι η ιστορία της ανθρωπότητας. Η δύναμη των βιβλίων για κοινωνική αλλαγή είναι απαράμιλλη καθώς παρέχουν εκτεταμένες μορφές διαλόγου μεταξύ ιδιωτών, κοινοτήτων και χωρών κατά το πέρας του χρόνου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου και των Πνευματικών Δικαιωμάτων, η Unesco καλεί όλους όσους γράφουν και εκδίδουν βιβλία να συσπειρωθούν. Πρόκειται για μια ημέρα εορτασμού των βιβλίων ως ενσάρκωση της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της επιθυμίας να μοιράζονται οι ιδέες και η γνώση, με στόχο την κατανόηση και την ανεκτικότητα.

Τα βιβλία δεν έμειναν απρόσβλητα από έναν κόσμο που αλλάζει. Ενσωματώθηκαν σε ψηφιακές μορφές και έκαναν μετάβαση σε πηγές ανοικτής πρόσβασης  για την ανταλλαγή γνώσεων. Υπερασπίζοντας τα πνευματικά δικαιώματα και την ανοικτή πρόσβαση, η UNESCO υπερασπίζεται τη δημιουργικότητα, τη ποικιλομορφία και την ισότιμη πρόσβαση στη γνώση. Εργάζεται και λειτουργεί σε όλους τους τομείς-μέσω του δικτύου Creative Cities of Literature network – για την προαγωγή του γραμματισμού και της κινητής μάθησης,  προωθώντας την ανοικτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση και σε εκπαιδευτικά μέσα.

Στόχος της Unesco, είναι να ενθαρρύνει συγγραφείς και καλλιτέχνες και να διασφαλίσει ότι περισσότερες γυναίκες και άντρες επωφελούνται από την παιδεία και τις προσβάσιμες μορφές γνώσης, επειδή τα βιβλία είναι οι πιο ισχυρές δυνάμεις για την εξάλειψη της φτώχειας και την οικοδόμηση της ειρήνης.

en.unesco.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ψηφιακό αποθετήριο «Φωτόδεντρο Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία»

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!