Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2014

Την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία εορτάζεται στις 7 Απριλίου κάθε έτους ( ημερομηνία που σηματοδοτεί την επέτειο από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948),  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εφιστά την προσοχή σε ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίων διαστάσεων και στις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2014 είναι οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών. Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο ασθενειών όπως η ελονοσία, ο δάγγειος πυρετός (το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο),  λεϊσμανίαση ( υπολογίζεται ότι 1,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα λεϊσμανίασης εμφανίζονται κάθε χρόνο) και κίτρινο πυρετό. Οι φτωχότεροι άνθρωποι στον κόσμο πλήττονται περισσότερο. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές αλλαγές και η ταχεία και αυξημένη κίνηση ατόμων και αγαθών σε όλο τον κόσμο, έχουν καταστήσει τους κινδύνους των αναφερόμενων ασθενειών πολύ πιο έντονους.

Η εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που φέρει το σλόγκαν “Small bite, big threat” (“Μικρό τσίμπημα, μεγάλη απειλή”) επικεντρώνεται στους διαβιβαστές, τις ασθένειες που προκαλούν και στις απλές προφυλάξεις που μπορούμε όλοι μας να λάβουμε προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας.

Τι είναι οι διαβιβαστές;

Διαβιβαστές είναι μικροί οργανισμοί όπως τα κουνούπια, οι κοριοί, τα τσιμπούρια, οι μύγες και τα σαλιγκάρια του γλυκού νερού, που μεταφέρουν ασθένειες από άτομο σε άτομο και από τόπο σε τόπο.

Το infographic “Ασθένειες που μεταδίδονται από διαβιβαστές”,  που δημιουργήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2014, επισημαίνει μια σειρά μέτρων που μπορούν να λάβουν οι άνθρωποι για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τους διαβιβαστές που μεταδίδουν τις ασθένειες.

infographic

Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για έμφαση στον έλεγχο των διαβιβαστών και βελτιωμένη παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού, αποχέτευσης και υγιεινής – που αποτελούν βασικές στρατηγικές για τον έλεγχο και την εξάλειψη των παραμελημένων τροπικών ασθενειών.

Παγκόσμια Αναφορά στις μεταδιδόμενες ασθένειες από φορείς

ΠΟΥ

Διαβάστε Επίσης  Ο Π.Ο.Υ. καλεί για μαζική αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2014"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!