Σε λειτουργία ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας από τον Δήμο Χανίων

Ξεκίνησε η λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας από τον Δήμο Χανίων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, μέσω του οποίου θα παρέχονται υπηρεσίες ασφαλούς φιλοξενίας και διαμονής για γυναίκες θύματα βίας και των παιδιών τους (κυρίως ενδοοικογενειακής βίας και trafficking). Η λειτουργία του Ξενώνα, ο οποίος έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ – και ειδικότερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007- 2013» χρηματοδοτήθηκε με 700.000,00 €.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες τόσο εμένα προσωπικά όσο και των συνεργατών μου και των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου μας ανακοινώνουμε σήμερα την έναρξη της λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, μιας πολύ σημαντικής κοινωνικής δομής, που θα συμβάλλει στην πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας, καθώς το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών είναι υπαρκτό και σε τοπικό επίπεδο”, επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε την Μ. Τρίτη 15 Απριλίου 2014, στην Αίθουσα Τύπου του Δημοτικού Καταστήματος Χανίων.

Η Δημοτική Αρχή καταβάλλει στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας μια πολύ σημαντική και τεκμηριωμένη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, διευρύνοντας διαρκώς το δίκτυο των κοινωνικών της δομών, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του”, πρόσθεσε ο κ. Σκουλάκης.

Από την πλευρά της η αρμόδια Αντιδήμαρχος Χανίων σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Χρυσούλα Χατζηδάκη, έκανε λόγο για πρωτοποριακή δομή, η οποία λειτουργεί από τον Δήμο Χανίων, δυναμικότητας φιλοξενίας και βραχείας παραμονής είκοσι (20) γυναικών μαζί με τα παιδιά τους.

Το 1/4 των γυναικών σε πανελλήνια κλίμακα έχει υποστεί βία, ενώ σύμφωνα με στοιχεία, που έχει συγκεντρώσει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων για το 2013 κατεγράφησαν στην περιοχή μας 21 περιπτώσεις βίας, εκ των οποίων οι είκοσι αφορούσαν το γυναικείο φύλο”, γνωστοποίησε η κα. Χατζηδάκη, τονίζοντας ότι από την Εθνική Γραμμή S.O.S. 15900 παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής, καθώς επίσης συγκεντρώνονται και καταγγελίες, οι οποίες στην παρούσα φάση έχουν υπερβεί τις 7.500.

Τον συγκεκριμένο Ξενώνα στελεχώνουν επιστημονικά κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος, καθώς και προσωπικό, που κρίνεται απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του, όπως διοικητικός υπάλληλος, υπάλληλος γενικών καθηκόντων, φύλακας.

Πρόκειται για τον δεύτερο ξενώνα, που λειτουργεί σε επίπεδο Κρήτης, καθώς υπάρχει ήδη ένας στο Ηράκλειο, ενώ πανελληνίως το πλέγμα των δράσεων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας περιλαμβάνει 61 δομές, μεταξύ των οποίων την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, 25 συμβουλευτικά κέντρα, 19 ξενώνες σε Δήμους, 2 ξενώνες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αναβαθμίζονται”, επεσήμανε από την πλευρά της η υπεύθυνη λειτουργίας του Ξενώνα του Δήμου Χανίων, Μαργαρίτα Μπατάκη. Μάλιστα, όπως παρατήρησε η κα. Μπατάκη στον Ξενώνα του Δήμου Χανίων θα φιλοξενούνται περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών από όλη την Ελλάδα, καθώς οι παραπομπές διενεργούνται από τη γραμμήS.O.S.

Σημειώνεται ότι όσες γυναίκες ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τη λειτουργία του Ξενώνα, τα ακριβή στοιχεία διεύθυνσης του οποίου δεν γνωστοποιούνται για λόγους ασφαλείας των ωφελουμένων, μπορούν να καλέσουν τηλεφωνικά τη γραμμή SOS 15900, είτε να απευθυνθούν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων (τηλ. επικοινωνίας 2821 3 41691, Κυδωνίας 29).

Δήμος Χανίων

Διαβάστε Επίσης  Διαδικτυακή εκδήλωση «Γυναικοκτονία: από το δρόμο ως το νόμο»

Be the first to comment on "Σε λειτουργία ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας από τον Δήμο Χανίων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!